iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Θυμάται κανείς τον
λαικό αοιδό Τόλη
Τσιμογιάννη; (βίντεο)


Δημοφιλής λαικός τραγουδιστής ο Τόλης Τσιμογιάννης,  με τα βίντεο κλιπ στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός με τα σουξέ "και κάνεις και ζημιές" και "κρύβε λόγια".

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ο μεγάλος του αδελφός εργαζόταν σαν μουσικός έτσι και ο ίδιος ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι, πλάι σε μεγάλα ονόματα, του λαϊκού τραγουδιού. Το 1983 κάνει και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "θα σ΄ αγαπώ παντοτινά" ενώ το 1984 κυκλοφορεί το δίσκο "μα δεν ήρθες εσύ". Για 5 χρόνια περιοδεύει σε Αμερική και επιστρέφει το 1989 στην Ελλάδα για να καταξιωθεί επαγγελματικά.

Την επόμενη χρονιά το 1990 κυκλοφορεί ο δίσκος "κρύβε λόγια" με το θρυλικό " και κάνεις και ζημιές". Θα ακολουθήσουν άλλες επτά δισκογραφικές δουλειές με μεγάλες επιτυχίες. Για κάποια χρόνια, όμως, εγκατάλειψε το τραγούδι, ενώ το 2013 έκανε την επιστροφή του και από τότε εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά.

“11 χορεύεις μεσ’ στις ντίσκο, 2 στα μπουζούκια λες τη βρίσκω”. Λιγοστοί στίχοι στην ιστορία της Ελληνικής μουσικής έχουν καταφέρει να αιχμαλωτίσουν καλύτερα την εποχή κατά την οποία γράφτηκαν και να ξεσηκώνουν περισσότερο κάθε φορά ακούγονται στα πάρτι έκτοτε.

Και είναι εξτρά ευτύχημα το ότι αυτοί οι στίχοι τραγουδήθηκαν από έναν συγκεκριμένο τραγουδιστή, τον μόνο που θα μπορούσε να ταιριάξει μπουζούκι με συνθεσάιζερ και να προφέρει με τόσο λάγνο τρόπο τη φράση “Και κάνεις και ζημιές”.

Ο Τόλης Τσιμογιάννης είναι ένας αληθινός θρύλος του late-80s μπουζουκοπόπ ιδιώματος, που όμως ασφυκτιά μέσα στην ταμπέλα του “one hit wonder”. Επειδή ο Τόλης με τη σούπερ χαίτη, όχι μόνο είχε κι άλλες κομματάρες εκτός από το παραπάνω μεγάλο σουξέ, αλλά είχε και κάτι ακόμα: εκπληκτικά βιντεοκλίπ για τα τραγουδια του, που θα ζήλευαν όχι μόνο οι σύγχρονοι ποπ αστέρες αλλά και οι πιο προχωρημένοι video artists.