iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Λίαμ Νίσον
Ο σεμνός ''ήρωας''
του Χόλιγουντ


Ο βορειοιρλανδός ηθοποιός Λίαμ Νίσον έχει γεννηθεί στις 7 Ιουνίου 1952.

Το 1978 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Abbey Theatre και δύο χρόνια αργότερα υποδύθηκε τον Sir Gawain στην ταινία Excalibur, σε σκηνοθεσία του Τζον Μπούρμαν, ο οποίος είχε δει τον Λίαμ Νίσον στην παράσταση Άνθρωποι και ποντίκια (Of Mice And Men). Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο και έπαιξε σε 5 ταινίες μεταξύ των οποίων στο Η ανταρσία του Μπάουντι (The Bounty, 1984), πλάι στους: Μελ Γκίμπσον, Άντονι Χόπκινς και Λόρενς Ολίβιε, καθώς και στο Η αποστολή (The Mission, 1986), με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Τζέρεμι Άιρονς.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στο Χόλυγουντ και την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Ύποπτοι (Suspect), μαζί με τη Σερ και τον Ντένις Κουέιντ, περισσότερο γνωστός όμως έγινε με την ταινία Ντάρκμαν (Darkman) το 1990. Το 1993 υποδύθηκε τον Όσκαρ Σίντλερ στην ταινία η Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler's List), σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Για την ερμηνεία του αυτή προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, για το Βραβείο BAFTA και για τη Χρυσή Σφαίρα.

 

Υπήρξε παντρεμένος από το 1994 με τη βρετανίδα ηθοποιό και κόρη της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Νατάσα Ρίτσαρντσον. Η Ρίτσαρντσον απεβίωσε το 2009, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό της ενώ έκανε σκι. Οι δυο τους απέκτησαν δυο παιδιά.