Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Βογιατζής
Ο μπριλάντε
ηθοποιός


Ο Γιάννης Βογιατζής έχει γεννηθεί στις 12 Ιουνίου 1927.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, "Ο έμπορος της Βενετίας" στο θέατρο Διονυσία.

Έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός "Μικές" (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Ο Μικές Παντρεύεται) καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός "Λαλάκης". Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μαςΟ Ονειροπαρμένος).

Μέχρι σήμερα έχει συμμετέχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες Η γυναίκα μου τρελλάθηκεΜια Ιταλίδα από την ΚυψέληΔεσποινίς ΔιευθυντήςΈνα κορίτσι για δύοΟ Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντόςΘα Σε Κάνω ΒασίλισσαΝύχτα ΓάμουΤο Παιδί της ΜαμάςΟ Μικές Παντρεύεται και άλλες.

Είναι εξάδελφος και συνονόματος του επίσης ηθοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή. Έχει δηλώσει πως ήταν συμμαθητής με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.