Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλφόνσο Φοντανέλλι
Ο συνθέτης που
έγινε ιερέας


Ο Αλφόνσο Φοντανέλλι είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 1557 και πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1622.

Ιταλός συνθέτης, συγγραφέας, διπλωμάτης, αυλικός και ευγενής της όψιμης Αναγέννησης. Ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικά προοδευτικής σχολής της Φερράρα στα τέλη του 16ου αιώνα, και ένας από τους πρώτους συνθέτες του νέου ύφους (seconda practica), κατά τη μετάβαση στην εποχή του Μπαρόκ.

Ο Φοντανέλλι πιθανώς έγραψε τις περισσότερες σωζόμενες συνθέσεις κατά τη δεκαετία του 1590, και αμέσως μετά το 1600. Δεν δραστηριοποιούταν μόνο ως μουσικός στην Αυλή της Φερράρα κατά την διάρκεια του πρώτου μέρος αυτής της περιόδου, αλλά ήταν επίσης ενεργός ως διπλωμάτης και πολιτικός, ταξιδεύοντας στην Αυλή των Gonzaga στη Μάντουα (Mantua) και των Μεδίκων στη Φλωρεντία, και ερχόμενος σε ανάμειξη με τοπικούς μουσικούς της εκάστοτε περιοχής. Το 1594 ταξίδεψε εκτενώς με τον πρίγκηπα της Βενόζα Κάρλο Τζεζουάλντο, πηγαίνοντας στη Βενετία, στη Φλωρεντία, στη Νάπολι και στη Βενόζα με τον περίφημο συνθέτη και δολοφόνο.

Ο Φοντανέλλι έγινε ιερέας το 1621, και πέθανε στις αρχές του 1622 από το δάγκωμα ενός εντόμου ενώ βρισκόταν στο Ορατόριο Chiesa Nuova.