iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Κιάνου Ριβς
Ένας υπέροχος άνθρωπος
Η άγνωστη ιστορία του


Είναι από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς της γενιάς του και έμεινε γνωστός για τον ρόλο του στην τριλογία «Matrix».

Ο Κιάνου Ριβς μεγάλωσε χωρίς πατέρα, παράτησε το σχολείο για την υποκριτική και είδε τον φίλο του Ρίβερ Φοίνιξ να πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο Κιάνου Ριβς γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1964 στη Βηρυτό του Λιβάνου με καταγωγή από την Ασία, τη Χαβάη και τη Βρετανία. Το όνομα του στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «δροσερό αεράκι που διασχίζει τα βουνά». Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ηθοποιός ήταν τριών ετών με αποτέλεσμα να μετακινείται συνεχώς μαζί με τη μητέρα και τις αδερφές του. Ήταν ο μόνος που είχε επαφή με τον βιολογικό του πατέρα μέχρι τα 12, όταν ο δεύτερος μπήκε στη φυλακή για διακίνηση ηρωίνης. Η μητέρα του ήταν σχεδιάστρια κινηματογραφικών κουστουμιών και παντρεύτηκε άλλες τέσσερις φορές. Η οικογένεια για λίγο καιρό εγκαταστάθηκε στο Τορόντο, όπου και απέκτησε καναδική υπηκοότητα. Ο Κιάνου μεγάλωσε κυρίως με τους παππούδες του και με διάφορες νταντάδες. Σαν έφηβος ήταν πολύ αντιδραστικός και μέτριος μαθητής. Παράλληλα, η δυσλεξία δυσκόλευε πολύ την εκπαίδευσή του. Οι καθηγητές δεν το άντεχαν και αποφάσισαν να τον αποβάλλουν. Ο Ριβς άλλαξε τέσσερα σχολεία και επικεντρώθηκε στην υποκριτική και το χόκεϊ επί πάγου. Ήταν τόσο καλός που οι συμπαίχτες τον φώναζαν «Τείχος».

Ωστόσο, τον κέρδισε η ηθοποιία και στα 17 του παράτησε μια και καλή το σχολείο για να κυνηγήσει το όνειρό του. Με τον καλό του φίλο, Ρίβερ Φοίνιξ. Στο γυμνάσιο, ο Κιάνου Ριβς είχε συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη του όμως τηλεοπτική εμφάνιση έγινε σε διαφημιστικό σποτ της Κόκα Κόλα κι έπειτα στην ταινία καναδικής παραγωγής «One Step Away». Ακολούθησαν τα «Youngblood» στο πλευρό του Πάτρικ Σουέζι, ''η κόψη του κύματος'' και «River’s Edge». Το 1988 έπαιξε μαζί με την Γκλεν Κλόουζ και τον Τζον Μάλκοβιτς στις «Επικίνδυνες Σχέσεις» και ένα χρόνο αργότερα έγινε παγκοσμίως γνωστός για τον ρόλο του στο «Μπιλ και Τεντ – Τα κακά παιδιά πάνε παντού». Το «Μπιλ και Τεντ – Τα κακά παιδιά πάνε παντού» ήταν η πρώτη ταινία που τον έκανε γνωστό Πειραματίστηκε με πολλούς και αντικρουόμενους ρόλους. Μαζί με τον Ρίβερ Φοίνιξ ενσάρκωσαν τις ζωές δύο νεαρών στο «Το δικό μου Αϊντάχο» και εμφανίστηκε στον «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Πρωταγωνίστησε στο «Speed» μαζί με τη Σάντρα Μπούλοκ και με τον Αλ Πατσίνο και τη Σαρλίζ  Θέρον στον «Δικηγόρο του Διαβόλου». Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη ταινία συμφώνησε να γίνει μια μεγάλη περικοπή στην πληρωμή του ώστε η εταιρεία παραγωγής να μπορέσει να πληρώσει το συμβόλαιο του Αλ Πατσίνο και να συμμετάσχει στην ταινία. Το ίδιο έκανε και τρία χρόνια αργότερα, στους «Αντικαταστάτες» με τον Τζιν Χάκμαν, όπου δέχτηκε μείωση στον μισθό του κατά 90%.

Σε συνέντευξή του το 2006 στο περιοδικό «Parade Magazine», ο ηθοποιός μίλησε για τα απανωτά τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του αναφέροντας ότι «η θλίψη αλλάζει σχήμα, αλλά δεν τελειώνει ποτέ». Με τη σύντροφό του, Τζένιφερ Σάιμ Το 1993, όταν ο ηθοποιός ήταν 29 ετών γνώρισε την πρώτη του απώλεια. Ο καλύτερός του φίλος, Ρίβερ Φοίνιξ, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών έξω από το νυχτερινό μαγαζί «Viper» του Τζόνι Ντεπ. «Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος και ηθοποιός. Περνούσαμε καλά μαζί πολλές ώρες και μου λείπει. Τον σκέφτομαι συχνά», είχε δηλώσει μετά το θάνατο του νεαρού ηθοποιού. Έξι χρόνια αργότερα, γνώρισε την Τζένιφερ Σάιμ την οποία ερωτεύτηκε παράφορα. Η Σάιμ έμεινε έγκυος, αλλά 8 μήνες αργότερα, η κόρη τους γεννήθηκε νεκρή. Το ζευγάρι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον θάνατο του παιδιού τους και λίγο αργότερα χώρισαν. Στις 2 Απριλίου 2001, η Σάιμ επέστρεφε από βραδινή έξοδο όταν το αμάξι που οδηγούσε έπεσε σε σταθμευμένο όχημα, αναποδογύρισε και εκείνη εκτοξεύτηκε από το αυτοκίνητο. Ο θάνατος της ήταν ακαριαίος. Μέσα στο αμάξι της βρέθηκαν συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης που εμφάνισε μετά τον θάνατο του νεογέννητου παιδιού της. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ίδια περίπου περίοδο, η αγαπημένη αδερφή του Κιάνου διαγνώστηκε με καρκίνο στο αίμα. Ο Ριβς ξόδεψε αμέτρητα ποσά για τη θεραπεία της. Η ασθένεια της βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς όμως ποτέ να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο υποτροπής. Μέχρι σήμερα ο ηθοποιός δωρίζει χιλιάδες δολάρια σε νοσοκομειακά προγράμματα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το 1999, ο Ριβς ως προφήτης Νέο που θα ελευθέρωνε την ανθρωπότητα από έναν προσομοιωμένο κόσμο, πρωταγωνίστησε στο φιλμ «Matrix» των αδελφών Γουατσόφσκι. Η επιτυχία της ταινίας ήταν τεράστια και ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες. Ο Κιάνου από τα 114 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε, έδωσε τα 80 από αυτά στο προσωπικό της ταινίας που ήταν υπεύθυνο για το μακιγιάζ και τα ειδικά εφέ. Δεν έμεινε στην επιτυχία της τριλογίας και συνέχισε να εργάζεται και να παίζει σε έργα εναλλακτικού περιεχομένου. Παράλληλα, συνεργάστηκε με την Κέιτ Μπλάνσετ στο «Gift» και την Νταϊάν Κίτον στο «Something’s Gotta Give». Χαρακτηριστική είναι και η εμφάνισή του στο «Constantine», όπου ενσάρκωσε έναν κυνηγό δαιμόνων εθισμένο στη νικοτίνη. Το 2013 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Man of Tai Chi» και δέχτηκε σχετικά καλές κριτικές. Η ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες συνεχίστηκε και στο «47 Ronin», αλλά και στο καλογυρισμένο «John Wick». Πέρα από την μεγάλη οθόνη, ο Κιάνου ασχολήθηκε ενεργά και με τη μουσική. Με το συγκρότημα «Dogstar» κυκλοφόρησε δύο δίσκους και εμφανίστηκε στο θρυλικό φεστιβάλ «Glastonbury». Η μπάντα διαλύθηκε το 2002, αλλά ο ηθοποιός εξακολουθεί να παίζει μουσική ερασιτεχνικά. Το φιλανθρωπικό έργο και η θεωρία συνομωσίας γύρω από την ηλικία του ηθοποιού Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο ηθοποιός ζει μια ταπεινή ζωή. Προτιμά να μετακινείται με το μετρό και είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού διαμερίσματος. Περνά την ώρα του συνομιλώντας με άστεγους της Νέας Υόρκης και διαβάζει αμέτρητες ώρες βιβλία, παρά το γεγονός ότι  είναι δυσλεκτικός. Έχει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και στηρίζει καμπάνιες φιλοζωικών οργανώσεων. Μοιράζεται το πάθος για τις μηχανές με τον συνεργάτη του Γκαρντ Χόλινγκερ, μαζί μ τον οποίο έχουν ιδρύσει την εταιρεία σχεδίασης μοτοσυκλετών «Arch Motorcycle Company». Ο ίδιος βέβαια δεν έχει στην κατοχή του μηχανή.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει τα 50 φαίνεται πολύ νεότερος. Για τον λόγο αυτό,  μια πολύ περίεργη θεωρία συνωμοσίας έχει δημιουργηθεί μεταξύ των θαυμαστών  του. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αθάνατος εξαιτίας της εκπληκτικής ομοιότητάς του με τον Γάλλο ηθοποιό Πολ Μουνέτ, ο οποίος γεννήθηκε το μακρινό 1847. Το 2010 μια φωτογραφία του Κιάνου Ριβς να κάθεται στενοχωρημένος σε ένα παγκάκι και να τρώει μόνος έκανε τον γύρο του κόσμου και φούντωσε τις φήμες ότι ο ηθοποιός έχει κατάθλιψη. Ο «στενοχωρημένος Κιάνου» Το διαδικτυακό φόρουμ «4chan» ανέβασε τη φωτογραφία που έμεινε γνωστή ως «Ο στενοχωρημένος Κιάνου». Σε συνέντευξή του ο ηθοποιός μίλησε για το στιγμιότυπο που θα προτιμούσε να μην τον είχαν βγάλει φωτογραφία, αλλά «δεν είναι δυνατό να προστατεύει συνέχεια την προσωπική του ζωή». Διαβάστε στη «ΜτΧ»:Η ηθοποιός που χώρισε από τον Γούντι Άλεν, τον Γουόρεν Μπίτι και τον Αλ Πατσίνο. Η γοητευτική Νταϊάν Κίτον που μικρή έπασχε από βουλιμία και πήρε Όσκαρ παίζοντας τον εαυτό της!...

ΠΗΓΗ mixanitouxronou.gr