iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο κολυμβητής ήρωας
που έσωζε ανθρώπους
όλη του τη ζωή!


O Shavarsh Karapetyan, είναι ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος και αθλητής, που έτυχε να έχει ένα συναρπαστικό ιστορικό διάσωσης ανθρώπων, ρισκάροντας τη ζωή του.

17 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, 13 φορές πρωταθλητής Ευρώπης και 7 φορές πρωταθλητής της πρώην ΕΣΣΔ στην Τεχνική Κολύμβηση.

Ένα κρύο πρωινό στις 16 Σεπτεμβρίου του 1976, έμελε οι χαρισματικές του ικανότητες να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Έκανε τη συνηθισμένη του προπόνηση στο Ερεβάν (στην Αρμενία), όταν ένα τρόλεϊ με 92 επιβάτες, κατόπιν απώλειας ελέγχου έπεσε στα παγωμένο νερό. Οι περισσότεροι επιβάτες έμειναν αναίσθητοι από την πρόσκρουση, ενώ το όχημα βυθίστηκε στα 10 μέτρα. Χωρίς δισταγμό ο Shavarsh, βούτηξε στο νερό και αφού έσπασε με τα πόδια του το πίσω τζάμι, άρχισε να ανασύρει έναν έναν τους άτυχους επιβάτες. Έκανε 30 βουτιές μέσα σε 20 λεπτά, ενώ ο αδελφός του Kamo, που ήταν μαζί του τους φρόντιζε στην επιφάνεια. Έσωσε 20 άτομα μιας και δεν τα κατάφεραν όλοι. Μετά την τελευταία βουτιά, έχασε τις αισθήσεις του. Η συνδυασμένη επίδραση του κρύου νερού και των πολλαπλών τραυματισμών από γυάλινους θραύστες οδήγησε στην νοσηλεία του Karapetyan για 45 ημέρες, καθώς ανέπτυξε πνευμονία και σηψαιμία. Οι επακόλουθες πνευμονικές επιπλοκές εμπόδισαν τον Karapetyan να συνεχίσει την καριέρα του στον αθλητισμό...

Η συνεισφορά του αναδείχθηκε από την εφημερίδα Πράβντα έξη χρόνια μετέπειτα με αποτέλεσμα να μαθευτεί η ιστορία του και να δεχθεί πολλά βραβεία και τιμές.

Ο ηρωισμός του όμως, έμελε να αναδειχθεί και πάλι το 1985, όταν έτυχε να βρεθεί κοντά σε ένα φλεγόμενο κτήριο, με ανθρώπους παγιδευμένους μέσα του. Και πάλι χωρίς δισταγμό, έσπευσε και άρχισε να τραβάει τους ανθρώπους έξω χωρίς δεύτερη σκέψη. Για άλλη μια φορά, τραυματίστηκε άσχημα. Είχε εισπνεύσει τοξικούς καπνούς και έχασε τις αισθήσεις του. Όλοι πίστευαν ότι είχε πεθάνει, αλλά ένας τοπικός οδηγός ταξί αισθάνθηκε έναν αδύναμο παλμό και τον διεκόμισε στο νοσοκομείο, όπου πέρασε πολύ καιρό μέχρι να αναρρώσει από τα σοβαρά εγκαύματα και την εισπνοή του καπνού.

Ζει στη Μόσχα και έχει ένα κατάστημα υποδημάτων, που ονομάζεται "Δεύτερη Αναπνοή".

fb Δημήτρης Κούτουλας