Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αριστοτέλης Ωνάσης
Ο κροίσος που δεν άντεξε
τον χαμό του γιού του


Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου 1906 και πέθανε στις 15 Μαρτίου 1975.

Ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας που ήταν από τους διασημότερους "κροίσους" του 20ού αιώνα. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε αργότερα στο ελληνικό κράτος.

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησίστο Ιόνιο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Βαθιά ερωτευμένη με τον Ωνάση, η Κάλλας εγκατέλειψε σχεδόν τη σταδιοδρομία της στην όπερα.

Για τον Ωνάση οι γυναίκες ήταν κυρίως άλλο ένα τρόπαιο για τη συλλογή του. Και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κανένα "τρόπαιο" δεν μπορούσε να λάμψει εντονότερα στα μάτια του από τη γοητευτική χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η τραγική δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, αδελφού του δολοφονημένου συζύγου της, τον Ιούνιο του 1968, δεν απέτρεψε τη ματαιόδοξη Τζάκι να επισημοποιήσει τον δεσμό της με τον Έλληνα κροίσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα. Η είδηση έσκασε, όπως ήταν φυσικό, σαν βόμβα: Στις 20 Οκτωβρίου 1968, στο εκκλησάκι του Σκορπιού, η Τζάκι Κένεντι έγινε Τζάκι Ωνάση.

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα και σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.