iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ανδρέας Λεντάκης
Ο εμπνευστής
των ΚΑΠΗ


Ο Ανδρέας Λεντάκης είχε γεννηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 1935 και πέθανε στις 20 Μαρτίου 1997.

Έντιμος πολιτικός, στοχαστής και συγγραφέας, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αντιστασιακή δράση του κατά την περίοδο. Αγωνίστηκε μέχρι την σύλληψή του τον Οκτώβριο του 1967, η οποία του στοίχισε τέσσερα χρόνια φυλακής και εξορίας. Βασανίστηκε άγρια στην Γενική Ασφάλεια, όπου ήταν κρατούμενος σε διπλανό κελί με το Μίκη Θεοδωράκη. Από τη «συγκατοίκηση» αυτή εμπνεύστηκε ο μεγάλος συνθέτης τα γνωστά ως τραγούδια του Αντρέα . Υπήρξε ο μόνος, που όντας κρατούμενος κατήγγειλε τη βαναυσότητα της χούντας στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η περίπτωσή του έγινε θέμα συζήτησης τότε στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο, τη Μήλο (την ιστοριογραφία της οποίας προήγαγε σημαντικά με τις δημοσιευμένες μελέτες του), την Λέρο (στρατόπεδα Παρθενίου και Λακκιού), καθώς και στον Ωρωπό.

Το 1978 εκλέχτηκε Δήμαρχος Υμηττού. Στη θέση αυτή επανεκλέχτηκε άλλες δύο φορές (1982 και 1986). Από τους πρωτοπόρους εισήγαγε στην τοπική αυτοδιοίκηση την διάσταση της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτιστικής δημιουργίας με τρόπο που εδραιώθηκε ως ο εμπνευστής και θεμελιωτής σε πανελλήνια βάση καινοτόμων θεσμών και πρωτοβουλιών όπως τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) με την ίδρυση του πρώτου Κ.Α.Π.Η. το 1981 στον μικρό και άπορο τότε Δήμο Υμηττού και στη συνέχεια και δεύτερου Κ.Α.Π.Η., ενώ βοήθησε στην εξάπλωσή τους σε όλη την επικράτεια διαδίδοντας το know how.

Δίδαξε κοινωνιολογία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας τη δεκαετία του 80'. Σε αυτόν ανήκει η ρήση ''η ζωή είναι στιγμές''