iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Χρήστος Ζερεφός
Ο Ακαδημαικός
Νομπελίστας


Ο Ακαδημαικός Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε φυσική και μετεωρολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1979 έγινε διευθυντής του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών και τον ίδιο χρόνο εκλέχτηκε καθηγητής Φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' οπου παραιτήθηκε το 2002 για να αναλάβει την θέση του καθηγητή Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσεις πλήθος εργασιών και έχει τιμηθεί πλείστες φορές για το επιστημονικό του έργο. Το 1979 τιμήθηκε με το Εμπειρίκειο βραβείο, το 1989 από το δήμο Θεσσαλονίκης, το 1998 με το βραβείο "Editor's Citation for Excellence in Refereeing" από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση και το 2007 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.[2] Επίσης είναι μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων (1998), της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης (2000), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (2002), της Ομάδας Στρατηγικής για το Περιβάλλον της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC) ενώ έχει διατελέσει διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διευθυντής του εργαστηρίου ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος του πανεπιστημίου του Όσλο, γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής όζοντος του ΟΗΕ (2002-), πρόεδρος της Βαλκανικής ένωσης φυσικών, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2005-) κ.α. Το 2008 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), της οποίας είναι μέλος. Τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2008 έλαβε από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC. Η IPCC τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2007.