iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Σαρλ Αζναβούρ
Ο Γάλλος
Φρανκ Σινάτρα (βίντεο)


Ο Σαρλ Αζναβούρ (πλήρες όνομα Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν) είχε γεννηθεί στις 22 Μαΐου 1924 και πέθανε την 1η Οκτωβρίου 2018.

Ο σπουδαίος Γάλλος, αρμενικής καταγωγής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, ακτιβιστής και διπλωμάτης, ήταν  γνωστός για την μοναδική φωνή τενόρου. Με μια καριέρα που ξεπερνά τα 70 χρόνια, ηχογράφησε περισσότερα από 1.200 τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνευθεί σε οκτώ γλώσσες. Τόσο για τον εαυτό του όσο και για άλλους καλλιτέχνες, έγραψε ή συνέγραψε τους στίχους σε περισσότερα από 1.000 τραγούδια. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Γαλλίας, με συνεχή παρουσία και παραγωγή στην μουσική βιομηχανία.

Πούλησε 180 εκατομμύρια δίσκους καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του και θεωρήθηκε ως ο Φρανκ Σινάτρα της ΓαλλίαςΟ κριτικός μουσικής Στίβεν Χόλντεν περιέγραψε τον Αζναβούρ ως την "θεότητα της γαλλικής ποπ μουσικής''. Αναγνωρίστηκε από το CNN ως ο καλύτερος ερμηνευτής του αιώνα, λαμβάνοντας σχεδόν το 18% των ψήφων, μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν.

Ο Αζναβούρ τραγούδησε για προέδρους, πάπες και την βασιλική οικογένεια αλλά και για εκδηλώσεις με ανθρωπιστικό χαρακτήρα. 

Στις 24 Αυγούστου 2017 βραβεύτηκε με το 2.618ό αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.