Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μελίνα Κρόκου
για τον πολιτισμό
σε Ραφήνα Πικέρμι


Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και ο Δ.Ο.Π.Α.Π έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και έχουν καταφέρει να θεωρείται πλέον η Ραφήνα από πολλούς «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ανατολικής Ανατολικής». Γίνεται μία σοβαρή και συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο μεγάλα κατά τη γνώμη μου «πολιτιστικά έργα»: Έπειτα από πολλά χρόνια επιτευχθεί ένα μεγάλο έργο στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου, η Μόνιμη Έκθεση Ιστορικής μνήμης περιόδου 1916- 1985. Ήρθε λοιπόν η στιγμή που ένας διακαής πόθος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Διασταύρωσης έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2018, με εκθέματα της περιόδου 1916-1985 από την ιστορική διαδρομή  του Σανατορίου, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής,  των Λιγνιτωρύχων και  των Κεραμοποιείων της περιοχής Διασταύρωσης Ραφήνας. Η μεγάλη δωρήτρια των εκθεμάτων και φωτογραφιών Ευαγγελία Τελάλη- Ταγλιόγλου και ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, άφησαν μία σημαντική ιστορική παρακαταθήκη του τόπου μας για τις επόμενες γενεές.

Επίσης, την έκθεση θαλάσσιου κόσμου «Οι Θάλασσες του χθες και του σήμερα» ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Ραφήνα. Η έκθεση που θα φιλοξενεί συλλογή οργανισμών από τις ελληνικές θάλασσες, αποτελεί δωρεά του συλλέκτη Κώστα Αποστόλου στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και θα αποτελείται από δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει κοχύλια του σήμερα, ενώ στη δεύτερη απολιθώματα του χθες (κοράλια, αχινούς, κοχύλια, αμμωνίτες κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των εκθεμάτων, βρίσκονται και αμμωνίτες Επιδαύρου, οι οποίοι χρονολογούνται 240 εκατομμύρια χρόνια πίσω και είναι από τα πιο παλιά απολιθώματα στην Ελλάδα! Τεράστια αποτελεί η συμβολή στην προετοιμασία του χώρου για την υποδοχή της συλλογής του Γιώργου Θεοδώρου, ομότιμου καθηγητή Παλαιοντολογίας, Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εύης Βαρδαλά – Θεοδώρου, δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας. Η έκθεση αυτή αναμένεται να εγκαινιαστεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Επιπλέον να αναφέρω ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ιατρικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, φιλοσοφικές αθλητικές εκδηλώσεις, εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο χωριό, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. 

Ήδη ξεκίνησαν και οι Πολιτιστικοί μας κύκλοι (Φωτογραφικά Ταξίδια, Συναντήσεις με την Τέχνη, Εργαστήριο ψηφιδωτού, Κόκκινη κλωστή δεμένη... στη Βιβλιοθήκη, Συναντήσεις Βιωματικής Εκπαίδευσης, με τους εξαιρετικούς καθηγητές (Βρεττό, Σταύρου, Παπαδοπούλου και Δημοπούλου), οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τις γνώσεις και το μεράκι τους στους δημότες.

Εν αναμονή της επαναλειτουργίας του εκθεσιακού μας χώρου και της πραγματοποίησης του εντυπωσιακού αμφιθεάτρου, η Δημοτική αρχή και ο Δ.Ο.Π.Α.Π τηρούν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή του πολιτισμού και της τέχνης,. πρωτοστατούν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και σηματοδοτούν νέες πολιτιστικές δυναμικές για τους δημότες τους. Τόσο ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, όσο και Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.ΑΠ. Σπύρος Λουκάτος έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά.

Η Μελίνα Κρόκου είναι μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου και υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''