iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Η Μελίνα Κρόκου για τον
πολιτιστικό τουρισμό
σε Ραφήνα Πικέρμι


 

Την τελευταία δεκαετία, ο πολιτιστικός τουρισμός έχει θεωρηθεί ένας από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης του τουρισμού στην Ευρώπη και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως ένας σημαντικός τομέας της ανάπτυξης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος από τους τουριστικούς προορισμούς.

Η αυξανόμενη επιθυμία για «ποιοτικό τουρισμό», η ανάγκη να βρεθούν πόροι για τη στήριξη του πολιτισμού καθιστούν τον τομέα του πολιτισμού μια πολύ ελκυστική επιλογή τουρισμού τόσο για τις αστικές, όσο και για τις περιφερειακές περιοχές. Παρ’ όλη την ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει ακόμα έντονη κατανόηση της έννοιας του πολιτιστικού τουρισμού και εις βάθος πληροφόρηση για την πολιτιστική τουριστική αγορά.

Ο Πολιτιστικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που έχει σαν κύρια τουριστική δραστηριότητα την επαφή, την γνωριμία και την διάδραση του πολιτιστικού προϊόντος στους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με: επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, αίθουσες τέχνης, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια, αξιοθαύμαστες φυσικές περιοχές, κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, παρακολουθήσεις συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, επιδείξεων, παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, αναπαραστάσεων ιστορικών γεγονότων και τοπικών εθίμων, καθώς και με συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, φεστιβάλ, κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες, εκδρομές, μαθήματα που αναφέρονται στον πολιτισμό, ανασκαφές, χορούς κ.λπ.

Χρησιμοποιώντας σαν τουριστικά προϊόντα τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλει στην ανάπτυξη, αναβίωση και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων, μέσω της προβολής των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Προϋπόθεση ωστόσο ανάπτυξής του είναι η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των τουριστικών φορέων και η εκπαίδευσή τους ως προς την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου. Έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί παράλληλα με άλλες μορφές τουρισμού, όπως: αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, οικοτουρισμός, τουρισμό υγείας, κλπ. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα μέρος της κάθε κοινωνίας και θεωρείται βάση για την αύξηση της ελκυστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί μια από τις κυριότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και δημιουργεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά οφέλη, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου έχει αποκτήσει μία σημαντική πολιτιστική δυναμική. Αυτή η δυναμική ολοένα και ενισχύεται με πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, με συντήρηση μνημείων, μουσείων όπως το εντυπωσιακό Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Πικέρμι και μοναδικών στο είδος τους φυσικών τοπίων, όπως ο καταρράκτης του Βαλανάρη, καθώς και με δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών χώρων, όπως η Μόνιμη Έκθεση Ιστορικής μνήμης περιόδου 1916- 1985 στη Διασταύρωση Ραφήνας, καθώς και η αναμενόμενη Έκθεση Θαλάσσιας Ιστορίας, σηματοδοτώντας νέες δυναμικές για τους δημότες του. Μην ξεχνάμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει άρρηκτη διασύνδεση με τις αξίες του παρελθόντος και αυτή η νοητή γραμμή δεν διακόπτεται, αλλά συνεχίζεται, συνυπάρχει και εμπλουτίζεται. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει και ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου!

Η Μελίνα Κρόκου είναι μέλος του Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Α.Π. και υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων

 

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''