iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Η άποψη της
iselida.gr για το
''γράμμα του νόμου''


Το προσωρινό ''λουκέτο'' στην καφετέρια Square στην πλατεία της Ραφήνας έγινε η αφορμή για σοβαρό προβληματισμό από όλους στην περιοχή, που και αυτή χτυπήθηκε όπως όλη η χώρα από τον οικονομικό "τυφώνα".

Σε μια εποχή που ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (αλλά και όλοι μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) επιβιώνουν με δυσκολία σε ένα απολύτως εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, έρχεται και το αυστηρό "γράμμα του νόμου" να δώσει τη "χαριστική βολή".

Ευθύς εξαρχής υπογραμμίζουμε πως πάνω απ όλα είναι οι νόμοι και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως πρέπει να συμβαίνει στις δημοκρατικές χώρες και δεν κρίνουμε κανέναν. Ωστόσο σημειώνουμε κάποιες παραμέτρους που όλοι τις γνωρίζουν, αλλά συχνά τις ξεχνάμε ή τις θεωρούμε όχι τόσο σημαντικές. Υπάρχει τεράστια διαφορά από παρανομία και "παρανομία". Παρανομία ήταν να σκοτώσεις άνθρωπο όπως ο επικίνδυνος δραπέτης Αντώνης Καραμολέγκος που συνελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας (χρησιμοποιούμε ένα πρόσφατο και τοπικό παράδειγμα). "Παρανομία" θεωρείται όμως από το κράτος και το να παίζει ένα μαγαζί μουσική λίγο μετά τις 3 τη νύχτα, ενώ η αδειά του το υποχρεώνει ως τις 3. Παρανομία είναι τα μπαζωμένα ρέματα στη Μάνδρα που πνίγηκαν 23 άνθρωποι. "Παρανομία" ήταν και η τυροπιτιέρα σπιτιού που έβαλε στο μαγαζί του εδώ στη Ραφήνα πέρυσι τον Νοέμβριο επιχειρηματίας βιοπαλαιστής οικογενειάρχης και του έκλεισαν το μαγαζί, γιατί η άδεια δεν προέβλεπε χρήση τυροπιτιέρας! Τρείς άνθρωποι έμειναν στον δρόμο, έχασαν τη δουλειά τους για μιά τυροπιτιέρα, μπορεί να το αντιληφθεί ο ανθρώπινος νους; Εδώ στη Ραφήνα. Καθημερινά λοιπόν εκατοντάδες παρανομίες και "παρανομίες" σε όλη τη χώρα. 

Ναι η καφετέρια συνέχισε να παίζει μουσική και μετά τις 3. Δεν έπρεπε. Το εννοούμε, όπως είπαμε ο νόμος πάνω απ όλα. Όμως τι είναι πιο βαρύ; Η μουσική ή να χάσουν τη δουλειά τους 15 άνθρωποι που εργάζονται σε μία επιχείρηση που πληρώνει μισθούς, ασφαλιστικούς εισφορές στα Ταμεία, εφορία, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή φόρου, ΦΠΑ και ποιός ξέρει τι άλλο στο κράτος; Ο εργαζόμενος, το ιερό δικαίωμα στην εργασία αυτή την εποχή που η ανεργία μαστίζει 2.000.000 Έλληνες δεν είναι πάνω απ όλα; Δεν θα έπρεπε το Κράτος (το απρόσωπο Κράτος) όχι κάποια υπηρεσία συγκεκριμένα, γιατί η υπηρεσία παίρνει εντολές και δρα με βάση τον νόμο, να έχει μιά ευελιξία; Να αλλάξει το πλαίσιο; Να θεσπίσει άλλους νόμους υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων; Υπέρ της κοινωνίας δηλαδή. Από την άλλη και οι επιχειρηματίες κάποια πράγματα καλό θα ήταν να τα αποφεύγουν για να μη μπαίνουν σε περιπέτειες.

Το Square είναι μία δημοφιλής καφετέρια, σημείο αναφοράς στη Ραφήνα. Το ξέρουν όλοι ακόμη κι αν δεν είναι μόνιμοι θαμώνες ή δεν συχνάζουν σε καφετέριες. Αλλά έχει αποκτήσει πολλούς φίλους που τους αρέσει. Το προτιμούν. Κυρίως όμως σε αυτό εργάζονται 15 άνθρωποι. Τρώνε ψωμί. 

Και μια τελευταία πληροφορία από το ρεπορτάζ. Απλώς την παραθέτουμε. Είναι αλήθεια πως τα κτίρια, η γη δηλαδή,  σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο πήραν άδεια πριν από δεκαετίες για επαγγελματική χρήση και όχι για κατοικίες; Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει. Απλώς έχει τη σημασία της ως πληροφορία.

Επίλογος. Είναι αμαρτία να χάνουν τη δουλειά τους άνθρωποι, για μια έξτρα τυροπιτιέρα, μια απόδειξη των 2 ευρώ που δεν πρόλαβε να κοπεί (παράδειγμα), ένα τραγούδι στις 3 και μισή τα ξημερώματα, ένα φαρμακείο που το ιώδιο είχε λήξει. Ωστόσο έως σήμερα ο νόμος είναι νόμος και αυτός ισχύει για όλους.