iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για τον χρόνο που
απομένει στη ζωή μας


Οι ημέρες στην ''κλεψύδρα'' του 2019 τελειώνουν.
Η επόμενη ''κλεψύδρα'' του 2020 (2020 σαν τίτλος ταινίας επιστημονικής φαντασίας μοιάζει) περιμένει τον Χρόνο να τη γυρίσει ανάποδα, ώστε μόλις ο πρώτος κόκκος άμμου πέσει να προσευχηθούμε για Πίστη, Φώτιση, Κουράγιο και Αγάπη. Μόνο αυτές οι τέσσερις "ματιές" ζωής μας κάνουν Ανθρώπους. Μόνο τότε αγγίζουμε τη σκιά του Θεού. Μόνο τότε αυτό που λέμε Ψυχή έχει γαλήνη.
Μιά αλληγορική ιστορία του μεγαλειώδους Αργεντίνου ψυχιάτρου Χόρχε Μπουκάι θα μας συντροφεύσει σε αυτό το τελευταίο κείμενο του 2019. Με την ευχή από καρδιάς, το 2020 να είναι σαν το χαμόγελο ενός μωρού! Χωρίς δοντάκια, αλλά με αυτό το αγνό βλέμμα που σου φέρνει δάκρυα χαράς!
''Φανταστείτε πως υπάρχει μία τράπεζα, η οποία κάθε πρωί τροφοδοτεί τον λογαριασμό σας με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 86.400 ευρώ. Ούτε ένα παραπάνω, ούτε ένα λιγότερο. Καθημερινά 86.400 ευρώ για εσάς, χωρίς εξηγήσεις ή αποδείξεις. 86.400 ευρώ, δικά σας και αφορολόγητα.
Φανταστείτε τώρα πως ο μόνος περιορισμός είναι ότι - από αδυναμία του συστήματος ή επειδή αυτός είναι ο όρος του καταθέτη του ποσού - ο λογαριασμός δεν μεταφέρει το υπολοιπό σας από τη μια μέρα στην άλλη.
Κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα, ο λογαριασμός μηδενίζει αυτομάτως οποιοδήποτε ποσό έχει μείνει υπόλοιπο. Και το χειρότερο, κάθε ευρώ που είχατε σηκώσει αλλά δεν ξοδέψατε μέσα στη διάρκεια της ημέρας, εξαφανίζεται ως δια μαγείας.
Αν χάθηκε κάποιο υπόλοιπο, σας μένει η παρηγοριά ότι την επόμενη ημέρα θα έχετε φρέσκα άλλες 86.400 ευρώ για να ξοδέψετε, αν και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, αφού κανένας δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει πόσο θα κρατήσει αυτό το ''δώρο''.
Τι θα κάνετε λοιπόν? Φυσικά θα πάρετε τα χρήματα μέχρι το τελευταίο ευρώ και θα τα χαρείτε με όποιον και όπως θέλετε''.
Ο καθένας μας έχει αυτόν τον ''λογαριασμό''. Ο καθένας έχει αυτό το ''δώρο''. Κάθε πρωί που ξυπνάμε η ''τράπεζα'' χρόνου θέτει στη διαθεσή σου 86.400 δευτερόλεπτα - ούτε ένα παραπάνω, ούτε ένα λιγότερο - και κάθε βράδυ μηδενίζει το υπόλοιπο και το καταλογίζει στις απωλειές σου.
Η ''τράπεζα χρόνου'' δεν δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές, ούτε επιτρέπει υπεραναλήψεις. Αν δεν χρησιμοποιήσεις τις καταθέσεις της ημέρας, ο χαμένος είσαι εσύ. Είναι δική σου ευθύνη να επενδύσεις κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου σου, για να καταφέρεις το καλύτερο για εσένα και εκείνους που αγαπάς''. 
Χαρούμενες γιορτές σε όλες και όλους!