iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για το ζήτημα του
μεταναστευτικού


Επίκαιρο άρθρο της Βάσως Κόλλια για το μεταναστευτικό ζήτημα στην εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''.

Στις δυτικές δημοκρατίες οι νόμοι  επιβάλλονται σε όλους  του κατοίκους μιας χώρας ανεξαρτήτως θρησκείας και παραδόσεων. Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν αναπτύξει μέσα στους αιώνες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και αξιών γνωστό σε όλον τον κόσμο. Η ευημερία των κοινωνιών τους οφείλεται εν πολλοίς σε αυτό το αξιακό σύστημα. Ένα σύστημα το οποίο γίνεται πόλος έλξης προσφύγων, νόμιμων αλλά και παράνομων μεταναστών τόσο από  την  Ασία, όσο και από την Αφρική. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι που καταφθάνουν νόμιμα ή παράνομα στην Ευρώπη γνωρίζουν τις σταθερές του πολιτισμού μας.

Παρόλα αυτά γυναίκες μετανάστριες/πρόσφυγες αρνούνται να εξεταστούν από άνδρα γιατρό, άνδρες  καταγγέλλουν ότι εξετάζονται μπροστά σε γυναίκες νοσηλεύτριες ή ότι τους αγγίζουν γυναίκες γιατροί. Και όλα αυτά  γιατί δεν  τους το επιτρέπει η θρησκεία τους.

Πριν λίγο καιρό  ζευγάρι μουσουλμάνων που ζητούσε υπηκοότητα στην Ελβετία αρνήθηκε να χαιρετήσει  δια χειραψίας, αλλά και να  απαντήσει  στις ερωτήσεις που τους έθεταν πρόσωπα του αντίθετου φύλου. Και βέβαια η Ελβετία με τη σειρά της αρνήθηκε την υπηκοότητα στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Αντίστοιχα, η Γαλλία αρνήθηκε την υπηκοότητα σε γυναίκα μουσουλμάνα που είχε πρόβλημα να χαιρετίσει άνδρα αξιωματούχο. 

Πριν λίγα χρόνια σε μια έρευνα στην Αγγλία,το 37% των μουσουλμάνων ηλικίας 16-24 ετών δήλωσε ότι προτιμά να ζεί με τον νόμο της σαρία παρά με τους βρετανικούς νόμους.

Ο κατάλογος αντίστοιχων αλλά και ακόμη πιο ακραίων καταστάσεων ατελείωτος, αλλά δεν γίνεται να αναθεωρήσουμε το σύστημα λειτουργίας των κρατών μας επειδή κάποια άλλη θρησκεία ή κάποια άλλη παράδοση έχει αντιρρήσεις και διαφορετική άποψη. 

Μήπως επιτέλους οι συντεταγμένες δυτικές πολιτείες και οι δυτικοί θεσμοί να αντισταθούν στην επιβολή  αντιλήψεων από  τμήματα μεταναστών και προσφύγων  τα οποία με δική τους επιλογή  έχουν έρθει να ζήσουν στη Δύση; Δεν είναι δυνατόν να ζουν με τους δικούς τους νόμους, μη σεβόμενοι τη νομοθεσία και τις αρχές της χώρας που έχουν επιλέξει οι ίδιοι να ζήσουν. Αν ορισμένοι από αυτούς  νιώθουν ότι «κακοποιούνται», θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις αρχές τους, πριν εγκατασταθούν στην Ευρώπη ή την Αμερική που εκείνοι επέλεξαν να ζήσουν. 

Πρέπει επιτέλους να αντισταθούμε σε αυτό που συμβαίνει.Γιατί μην ξεχνάμε ότι χύθηκε πολύ αίμα σε αυτή εδώ την ήπειρο για τα ανθρώπινα ιδεώδη. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κατακτήσεις να χαθούν στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας και ανεκτικότητας η οποία επιβάλλεται από αυτούς  που κατέχουν το «αλάθητο»και το ερμηνεύουν κατά το δοκούν μέσα από το πλαίσιο ενός ψευτοπροοδευτισμού που μας γυρίζει αιώνες πίσω. Είναι ειλικρινά ακατανόητη η ανοχή και η ανεκτικότητα σε καταστάσεις σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης. Κάτι μάλιστα, που οι ιεροκήρυκες του ψευτοπροοδευτισμού θέλουν να μας το παρουσιάσουν και ως πολιτική ορθότητα.

Όλοι εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες όταν ταξιδεύουμε ή πάμε να σπουδάσουμε ή να εργαστούμε  κάπου σεβόμαστε, συμμορφωνόμαστε  και προσαρμοζόμαστε στην εκεί  καθημερινότητα και αντίληψη, που μπορεί να μην είναι και πολύ διαφορετικοί από την δική μας, σεβόμενοι την χώρα και την κοινωνία που μας φιλοξενεί.

Από την άλλη, για ρωτήστε τους Έλληνες ή άλλους δυτικούς που εργάζονται σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τι παθαίνουν αν τολμήσουν να παραβούν στο ελάχιστο τους εκεί κανόνες ζωής καθώς η θρησκεία διαφεντεύει τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. 

Ο μετανάστης, ο πρόσφυγας οφείλει να σεβαστεί το «διαφορετικό» του τόπου που επέλεξε να γίνει πατρίδα του.