iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για το ''μάθημα'' που
μας δίνει ο κορωνοιός


 

Κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την εξέλιξη του κορονοϊού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον πλανήτη. Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν στα σενάρια συνωμοσίας που αυτή τη φορά ξεπέρασαν σε ανοησία κάθε προηγούμενο. Εμπιστεύομαι απλώς τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους, πιστεύω πως η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό, φυσικά προσεύχομαι για όλους τους ανθρώπους και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο αυτή η περιπέτεια.
Γιατί σίγουρα – δεν μπορεί – κάποτε θα περάσει. Αλλά όταν περάσει αναρωτιέμαι, θα βγούμε καλύτεροι από αυτή την ψυχική δοκιμασία, από αυτή την εμπειρία;

Θα έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο του κορονοϊού. Και του κάθε «κορονοϊού», δηλαδή της φύσης. Όλοι είμαστε άνθρωποι, πλούσιοι και φτωχοί, με τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανάγκες.
Μακάρι να βάλουμε μυαλό όλοι. Και να δούμε καθαρά πως όσα χρήματα, όση εξουσία, όση ομορφιά κι αν έχεις είσαι ευάλωτος.

Να που δύο διάνοιες των Γραμμάτων, δύο σπουδαίοι Έλληνες έχουν περιγράψει την αλήθεια εδώ και δεκαετίες με λίγα λόγια.

«Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο. Ένα ποτήρι κρασί, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτε άλλο». (Νίκος Καζαντζάκης)
«Αγαπάω αυτούς που δεν κουράζονται να αναζητούν την ομορφιά στην κάθε ημέρα. Στα χαμόγελα των ανθρώπων,στα χάδια των ζώων, σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, σε μία πολύχρωμη μπουγάδα» (Οδυσσέας Ελύτης)

Ίσως ο κορονοϊός να είναι η αφορμή να αλλάξουν όλα. Και μακάρι να είναι. Τι υπέροχα που το έχει πει ο νατουραλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάιμπεκ «ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα, θα ήταν ύπνος χωρίς όνειρα»…

ΠΗΓΗ aixmi.gr