iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ο Ρόμπερτ Πεφάνης για
την ευκαιρία περισσυλογής
στο ''μένω σπίτι''


Οι επόμενες εβδομάδες θα περιλαμβάνουν εναλλαγές έντονων συναισθημάτων.

Μια διαρκής αλληλουχία άγχους, λύπης, πανικού, ελπίδας, μελαγχολίας, αισιοδοξίας, μείωσης αυτοεκτίμησης.

Για την πλειονότητα των Δυτικών κοινωνιών, οι απότομες, απρόσμενες αλλαγές στη καθημερινότητά μας, είναι πρωτόγνωρες. Παρά το γεγονός ότι η δοκιμασία θα είναι έντονη, ίσως αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή και επανεξέταση των στόχων και της φιλοσοφίας ζωής του καθενός μας.

Ανέκαθεν, η απομόνωση και η απομάκρυνση από την καθημερινότητα, αποτελούσαν ιδανικές συνθήκες  για αυτοπαρατήρηση, για ενδοσκόπηση, για εξιλέωση, για δημιουργία. Θυμηθείτε πόσοι φιλόσοφοι, θρησκευτικοί ηγέτες, επιστήμονες, διανοούμενοι εμβάθυναν και δημιούργησαν σε συνθήκες απομόνωσης, αποφεύγοντας την διάσπαση της κοινωνικής ζωής. Ο Νεύτωνας, ο Ιησούς, ο Βούδας, ο Λίνκολν, ο Τέσλα, ο Λίκολν, ο Γκάντι, ο Σολζενίτσιν, ο Σωκράτης, ο Διογένης επηρέασαν την Πανανθρώπινη Συνείδηση, ζώντας υπό συνθήκες απομόνωσης.

Τις ημέρες αυτές, ελλείψει των ερεθισμάτων της καθημερινότητας, θα βρεθούμε σε ιδανικές συνθήκες για μια σειρά συζητήσεων με τον εαυτό μας. Θα δυνάμεθα να κατέλθουμε στο βάθος της συνείδησής μας, να αξιολογήσουμε αποφάσεις, στάσεις ζωής, κοσμοθεωρίες. Να κάνουμε έναν απολογισμό των προτεραιοτήτων μας, υπό τη σκιά μιας πανδημίας. Να απογυμνώσουμε τις σκέψεις μας από ανούσιες λεπτομέρειες και να κινηθούμε προς το ιδεατό, το Γνώθι σ΄ αυτόν.

ΠΗΓΗ ethnos.gr