iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Η Βάσω Κόλλια
για την υπευθυνότητα
των πολιτών


Που είναι το κράτος; Μια φράση που ο καθένας από εμάς έχει φωνάξει αγανακτισμένα σε δύσκολες ή και παράλογες στιγμές.

Σε στιγμές διαφόρων μορφών κρίσεων, σε κάθε είδους καταστροφές ή ακόμη και στην απλή καθημερινότητα μας όταν αντιμετωπίζουμε παράλογες ή παράνομες καταστάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές το κράτος που έχουμε οικοδομήσει είναι απών.

Ίσως είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία μας που το κράτος είναι πραγματικά παρών. Που πραγματικά έχει υπερβεί εαυτόν! Που στέκεται αποτελεσματικά και έγκαιρα στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού. Που προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα. Που σου δίνει την αίσθηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους με κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματική πρόληψη, πρόνοια και αλληλεγγύη.

Σαφώς και το ελληνικό κράτος δεν έλυσε εν μια νυκτί όλα τα δομικά προβλήματα που το χαρακτηρίζουν. Εδώ είναι που πρέπει όλοι μας να δώσουμε τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που κατάφερε με μεθοδικότητα να βάλει αυτό το κράτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτές τις δύσκολες μέρες.

Όλα επομένως είναι υπό έλεγχο και αντιμετωπίζονται!

Αμ δε! Τώρα το πρόβλημα της ελληνικής παραδοξότητας είναι αλλού.

Το πρόβλημα, τώρα, δημιουργείται από τους πολίτες που τόσες φορές έχουν φωνάξει «που είναι το κράτος;»

Το ερώτημα τώρα είναι: «που είναι οι πολίτες;» Που είναι η ατομική τους ευθύνη;

Που είναι η κοινωνική τους ευθύνη; Που είναι η ευθύνη τους ως δημοκρατικοί πολίτες; Δημοκρατικό πολίτευμα χωρίς ατομική ευθύνη δεν υπάρχει. Γιατί η ατομική ευθύνη είναι αυτή που θα δημιουργήσει και κινητοποιήσει τη συλλογική ευθύνη.

Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη ζωή μας- στην κυριολεξία για την ζωή μας-και εμείς να είμαστε τόσο ανεύθυνοι;

Επειδή όσα μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υπάρχουν ασυνείδητοι πολίτες που θα βρίσκουν τρόπους να θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ζωή τους, όσο και την ζωή των άλλων, θα πρέπει οι ενεργοί πολίτες οι οποίοι έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης να προσπαθήσουμε και εμείς μ έτη σειρά μας να ενημερώσουμε και να ενεργοποιοήσουμε τους συμπολίτες μας εκείνους που δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου. Και ας μας απαντούν στην προσπάθεια μας αυτή: «και τι σε νοιάζει εσένα», ή «έλα μωρέ» κλπ.

Οταν η Πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση και βρίσκεται αντιμέτωπη με ασύμμετρες απειλές, έχουμε όλοι την ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.Όπως έλεγε και ο Οδυσσέας Ελύτης: «Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας»

*Η Βάσω Κόλλια είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πλούσιο ερευνητικό έργο, μακρά πολιτική δράση σε διάφορους τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε ιδρύματα πολιτικής έρευνας. Μετρά πολλές διακρίσεις για το έργο της από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς.
 
ΠΗΓΗ thepresident.gr