iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Η Βάσω Κόλλια για την
ανάγκη νοσοκομείου
στην ανατολική Αττική


Τα ίδια τρία προβλήματα απασχολούσαν τους ανθρώπους στην Κίνα του 20ού αιώνα, στη μεσαιωνική Ινδία και στην αρχαία Αίγυπτο. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονταν πάντα ο λιμός, οι επιδημίες και οι πόλεμοι.

Για ατελείωτες γενιές οι άνθρωποι έχουν προσευχηθεί σε κάθε θεό, άγγελο και άγιο κι έχουν επινοήσει αμέτρητα εργαλεία, θεσμούς και κοινωνικά συστήματα-αλλά συνέχιζαν να πεθαίνουν κατά εκατομμύρια από την πείνα, τις επιδημίες και τη βία...Ωστόσο, στην αυγή της τρίτης χιλιετίας, η ανθρωπότητα συνειδητοποιεί ξαφνικά κάτι τρομερό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι το σκέφτονται σπάνια, αλλά τις τελευταίες έχουμε καταφέρει να χαλιναγωγήσουμε την πείνα, τις επιδημίες και τους πολέμους...Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να αποτρέψουμε το λιμό, τις επιδημίες και τους πολέμους και συνήθως τα καταφέρνουμε.»

Τα τελευταία 100 ζήσαμε αρκετές θανατηφόρες επιδημίες.

Το 1918 η ισπανική γρίπη η οποία προσέβαλε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και έχασαν τη ζωή τους 50 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το 1968 η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ κατά την οποία έχασαν την ζωή τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Από το 1981 έως σήμερα έχουμε το HIV/AIDS. Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS καταγράφηκαν το 1981, όμως η νόσος εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί απώλειες ζωών. Από το 1981, 75 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του HIV και περίπου 32 εκατ. έχασαν τις ζωές τους.

Το 2002-2003 ο SARS που προκαλείται από έναν από τους επτά κορωνοϊούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Η επιδημία ξεκίνησε από την επαρχία Γκουαντόνγκ στην Κίνα και εξελίχθηκε σύντομα σε παγκόσμια πανδημία, «χτυπώντας» 26 χώρες.

Το 2009 εμφανίζεται η γρίπη των χοίρων ή H1N1 η οποία προσέβαλε 60,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκάλεσε, παγκοσμίως, εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που φθάνουν έως και άνω των 500.000 σύμφωνα με κάποιες αναφορές.

Το 2014-2016 έχουμε τον ιό έμπολα ο οποίος είχε περιορισμένο πεδίο συγκριτικά με άλλες πανδημίες της σύγχρονης εποχής αλλά ήταν εξαιρετικά θανατηφόρος.

Και φθάνουμε στο 2019 που κάνει την εμφάνιση του ο COVID-19.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID -19 θα είναι τεράστιες τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο. Σίγουρα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης μέρας καθώς θα χρειασθούν ενίσχυση, τόσο υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και σε στελεχιακό δυναμικό(κάτι που ήδη κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη).

Η πανδημία του COVID-19 μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένας ιός κατά τον 21ο αιώνα αλλά και πόσο αναγκαία είναι η στήριξη και αναμόρφωση του συστήματος υγείας.

Για αυτό όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο διάγγελμα του:«Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες...μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ...»

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι μέσα σε αυτό τον καινούργιο κόσμο που θα ζήσουμε δεν θα πρέπει να αφήσουμε καμμία δυνατότητα στήριξης του συστήματος υγείας να πάει χαμένη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το Ερασίνειο Νοσοκομείο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Όλη η περιοχή της Ανατολικής Αττικής δεν έχει κανένα Γενικό Νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Επίσης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στα Σπάτα, αλλά και δύο συνεχώς αναπτυσσόμενα λιμάνια, αυτό της Ραφήνας και του Λαυρίου, βρίσκονται εντός των ορίων της.

Παρόλα αυτά, αν κάποιος περάσει από την Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου θα αντικρίσει ένα κτιριακό συγκρότημα 55.000 τ.μ. το οποίο όμως δεν λειτουργεί ή μάλλον δεν λειτούργησε ποτέ.

Το Ερασίνειο Νοσοκομείο ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία που φιλοδοξούσε, εάν ποτέ ολοκληρωνόταν( είναι έτοιμο κατά 95%), να είναι το μοναδικό νοσοκομείο ολοκληρωμένης φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα εξειδικευόταν σε θέματα, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών. Ταυτόχρονα όμως θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου.

Δυστυχώς όμως, αυτή η τόσο σημαντική και χρήσιμη επένδυση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς σταμάτησε η χρηματοδότηση και από τα τέλη του 2009 οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο έμειναν απλήρωτοι και ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας.

Από τότε έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από την τοπική κοινωνία (την τότε Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αλλά και τους Δήμους της περιοχής με κύριο αυτόν της Κρωπίας) ώστε το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως Γενικό Νοσοκομείο με σκοπό να καλύψει ανάγκες της Ανατολικής Αττικής καθώς πληροί τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία για τη χωροθέτηση Γενικού Νοσοκομείου και που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή.

Το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 220 κλινών και μπορεί με εργασίες χαμηλού κόστους, και πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα:

-στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ)

-στην παροχή υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Δ.Φ.Υ.) και περίθαλψης,

-στην ανάπτυξη σύγχρονων μορφών υπηρεσιών υγείας,

-στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων αγωγής Υγείας και Πρόληψης σε

συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

-στην παροχή διοικητικών, οικονομικών, τεχνικών και πληροφορικών υπηρεσιών για την υποστήριξη της ίδιας λειτουργίας του νοσοκομείου

Ταυτόχρονα, όμως το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα μπορούσε να αποσυμφορήσει και νοσοκομεία της Αθήνας. Ακόμη, όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προορισμός ιατρικού τουρισμού καθώς η περιοχή είναι τουριστικός και παραθεριστικός πόλος.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό η αξιοποίηση του Ερασίνειου Νοσοκομείο δεν είναι απλά ένα ακόμη τοπικό θέμα.Είναι ένα θέμα ζωτικής και αναπτυξιακής σημασίας που τώρα ανοίγει και σίγουρα θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον.

Τρόποι επαναχρηματοδότησης, διοίκησης και λειτουργίας του Νοσοκομείου υπάρχουν πολλοί και έχουν ήδη κατατεθεί.Αυτό βέβαια θα συμφωνηθεί από τα ενδιαφερόμενα μέλη: επενδυτές, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς που πιθανόν να ενδιαφερθούν.

Το βέβαιο όμως είναι ότι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής υποφέρει από την μη ύπαρξη ενός νοσοκομείου και το σύστημα υγείας της χώρας το χρειάζεται.

Η ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ είναι πρώτη επιλαχούσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική

ΠΗΓΗ protothema.gr