iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ο Θανάσης Αυγερινός
για την προστασία
του περιβάλλοντος


Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό προς το περιβάλλον, αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο σημαντικά, σύνθετα και ταυτόχρονα διαχρονικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο υπερκαταναλωτισμός που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς τα απορρίμματα, τα παράγωγα δηλαδή της ευζωίας μας, επιβαρύνουν με ρυπογόνα υπολείμματα το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η ποσότητα των απορριμμάτων αυξάνεται με γοργούς και ανησυχητικούς ρυθμούς ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που είναι συνυφασμένες κυρίως με την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. Είναι απόλυτα γνωστό ότι η υπέρμετρη παραγωγή απορριμμάτων απειλεί την δημόσια υγεία και το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Βιώνοντας όλοι μας το τελευταίο διάστημα τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 οδηγούμαστε για άλλη μια φορά στην διαπίστωση ότι το περιβάλλον και η φύση μας χρειάζονται ως συμμάχους τους και όχι ως εχθρούς τους.

Έχει έρθει η ώρα για να αλλάξουμε συνήθειες, να αποκτήσουμε «πράσινη» παιδεία υιοθετώντας έναν πιο φιλικό τρόπο ζωής προς το περιβάλλον και τη φύση και εν τέλει να πετύχουμε το «ευ ζήν». Έχει έρθει η ώρα για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στη μείωση της παραγωγής τους και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας αποτελούσε πάντα ένα δισεπίλυτο πρόβλημα εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως η ελλιπής νομοθεσία για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, η αυθαιρεσία, η ανύπαρκτη χωροταξική οργάνωση καθώς και η έλλειψη πρωτοβουλιών της τοπικής αυτοδιοίκησης για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και εφαρμογής των κατάλληλων βιώσιμων πολιτικών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Για την Περιφέρεια Αττικής η βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθίσταται σήμερα επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε και αποτελεί κυρίαρχο στόχο της. Η αναγκαιότητα αυτή αποτυπώνεται στο νέο Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής που εκπόνησε η διοίκηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, το οποίο υιοθετεί πλήρως τις οδηγίες και τη κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Στο σχέδιο αυτό εξειδικεύεται η ολοκληρωμένη διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων που παράγονται σε όλη την Αττική, σύμφωνα με τους στόχους και τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Οι Δήμοι αποτελούν τους βασικούς φορείς διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων οι οποίοι οφείλουν να εφαρμόζουν ενιαίες δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι με αποσπασματικό τρόπο, αλλά στην κατεύθυνση της πρόληψης, και της ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.

Το 2020, έχει κηρυχτεί από την Περιφέρεια Αττικής έτος ανακύκλωσης και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε ως το 2025 να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ.

Το απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής θέτει μεταξύ άλλων ως βασικές προτεραιότητεςσε ευρεία κλίμακα κλιμακωτή εφαρμογή του συστήματος διαλογής στην πηγή, την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων προηγμένης τεχνολογίας, στα πρότυπα ανάλογων μονάδων που λειτουργούν στην Ευρώπη, σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων, με ενίσχυση του δικτύου μπλε κάδων καθώς και την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και καφέ κάδων που ήδη παραχωρούνται στους Δήμους για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Ιδιαίτερα για τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής που διαθέτουν εκατοντάδες τόνους κηπαίων αποβλήτων (κλαδέματα) θεωρείται επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα την χωριστή συλλογή και αξιοποίηση τους όπως και την καθιέρωση της οικιακής κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων παράλληλα με την ανακύκλωση συσκευασιών.

Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης είναι ζήτημα πολιτισμού και σωστής παιδείας. Ωστόσο δεν αποτελεί μόνο ζήτημα της πολιτείας. Για πρώτη φορά γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια από την Περιφέρεια Αττικής για την ενεργό συνεργασία και συμμετοχή των πολιτών. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και ιδιαίτερα τώρα που ανατρέπονται οι μέχρι σήμερα δεδομένες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα Real

Ο Θανάσης Αυγερινός είναι αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής και οικονομολόγος