Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αλέξανδρος Κασιμάτης
για την
Ευρωπαική ανάκαμψη


Όσο η Ευρωζώνη ομφαλοσκοπεί για το πώς θα δοθεί η βοήθεια στις διάφορες χώρες, οι αμερικανοί χρησιμοποιούν τα «μπαζούκα».

Η Fed απάντησε στην κρίση αυξάνοντας ήδη τον ισολογισμό της κατά 2,3 τρισ. δολάρια. Η ομοσπονδιακή τράπεζα αγοράζει επιθετικά διάφορες κατηγορίες ομολόγων, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι είναι πιθανόν να διαθέσει μέχρι και 9 τρις δολάρια σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Η Ευρωζώνη λόγω της πολυφωνίας και των διαφορετικών συμφερόντων Βορρά –Νότου, υστερεί σταθερά στις αντιδράσεις στις κρίσεις. Το κενό σε αυτήν την κρίση κάλυψε η ΕΚΤ που αντέδρασε άμεσα. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου θα αυξήσει κατά 375 δις. ευρώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δις. που ήδη έχει ενεργοποιήσει.

Ταυτόχρονα όμως αρχίζουν να εμφανίζονται στρεβλώσεις. Το Capital Economics προβλέπει πως με την αύξηση του προγράμματος της πανδημίας, η ΕΚΤ θα βρεθεί στη θέση να έχει στα χαρτοφυλάκια της περίπου το 40% των ομολόγων συνολικά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2020, η ΕΚΤ θα έχει στην κατοχή της πάνω από το 50% των ελληνικών ομολόγων.

Σε συνδυασμό με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που κατηγορεί την ΕΚΤ για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, η Φραγκφούρτη είναι πιθανόν στο μέλλον να βρεθεί αντιμέτωπη με νομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Η Ευρώπη χρειάζεται τώρα να ξαναγράψει τους κανόνες ώστε να σταματήσει να εμφανίζει αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται είτε καθυστερημένες ,είτε ανεπαρκείς. Πολύ περισσότερο όταν είμαστε ενώπιον μιας ύφεσης που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, ποιο θα είναι η έκταση και η διάρκεια της. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Capital Economics και η ΕΚΤ συγκεντρώσει στα χαρτοφυλάκια της σχεδόν το ήμισυ των ομολόγων των χωρών του Νότου, τότε ήδη βλέπουμε να αναδύεται η επόμενη κρίση της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ protothema.gr