iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Άγγελος Κωβαίος
για τα σενάρια των
εθνικών εκλογών


Ό,τι και να πει και με όποιον τρόπο και αν διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός, η εκλογολογία δεν σταματά. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εντάθηκε.
Διάφορα ευφάνταστα σενάρια φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει εκλογές σχετικά σύντομα, ειδικώς αφότου έγιναν γνωστές και οι λεπτομέρειες της πρότασης της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 30 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα να εισπράξει.
 

Είναι φανερό ότι σενάρια τέτοιου τύπου εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία εκτίμησης και ίσως σε μεγαλύτερο, αυθαιρεσίας.

Τι θα ήταν εκείνο που θα ωθούσε τον Πρωθυπουργό σε μία τέτοια κίνηση; Υπό ποίαν έννοια θα έπρεπε να διακατέχεται από εκλογική αγωνία και όχι από μία πολιτική άνεση, που του προσφέρεται από την εξαιρετικά επιτυχή διαχείριση της πανδημικής κρίσης, με ό,τι συνεπακόλουθο έχει αυτό στην δημοφιλία του και την ενίσχυση του πολιτικού του κεφαλαίου;

Η σκέψη υπέρ μίας εκλογικής ζαριάς βασίζεται στο πάγιο επιχείρημα ότι κάνει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν είναι δυνατός και βέβαιος νικητής. Στην παρούσα συγκυρία δε, προστίθεται και η γνωστή άποψη περί πολιτικής εξολόθρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και «καψίματος» της απλής αναλογικής.

Ως προς τούτα, υπάρχει η πραγματικότητα και τα δημοσκοπικά στοιχεία που κάνουν αυτά τα σενάρια εξαιρετικά, έως και υπερβολικά, ριψοκίνδυνα. Τόσο ριψοκίνδυνα, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την πολιτική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, σε αναστάτωση άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με μία αντιπολίτευση να παραπαίει, η ΝΔ εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις διαφορές άνω των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά καποιες φορές πάνω από 40%.

Αν υποτεθεί ότι προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές με αυτά τα δεδομένα, θα ήταν ορατός ο εξής κίνδυνος: να θριαμβεύσει ο Μητσοτάκης με πρωτοφανή ποσοστά για τα δεδομένα των τελευταίων ετών και να εγκλωβιστεί σε μία εξασθενημένη πλειοψηφία.

Βάσει της απλής αναλογικής, όπως ισχύει σήμερα και με τον συνδυασμό των διαφορών που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις, σε συνάρτηση με κάποιες εκλογοτεχνικές παραμέτρους, η ΝΔ θα διέτρεχε τον εξής κίνδυνο: να συγκεντρώσει ποσοστά της τάξεως του 46%-47% και να βρεθεί παγιδευμένη σε μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151-152 εδρών, έναντι 158 που διαθέτει σήμερα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει και κάποιες τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας για να κάνει μία τέτοια κίνηση. Η διακυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να καταστεί αδύνατη και η κίνηση των εκλογών να αποδειχθεί μία από τις μεγαλειώδεις πολιτικές γκάφες της παγκόσμιας Ιστορίας.

Η ευκαιρία που έχει ο Πρωθυπουργός είναι πράγματι μεγάλη, υπό διαφορετική έννοια.

Η χώρα διαθέτει πρωτόγνωρο κεφάλαιο αξιοπιστίας, βρίσκεται κάτω από όλες τις δυνατές ευρωπαϊκές «ομπρέλες» και αναμένει δωρέαν χρήματα για την οικονομική της ανασυγκρότηση.

Αυτά δεν τα πετάς στην κάλπη. Τα αξιοποιείς για να κάνεις όλα όσα πρέπει και έπειτα καταστρώνεις την εκλογική σου στρατηγική και τακτική. 

Πηγή: Reporter.gr