iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Η Βάλια Μπαζού
για τον ''Μεγάλο
Περίπατο'' της Αθήνας


Το 1983 ο Τύπος της εποχής, τον έλεγε “τρελό Κεφαλλονίτη υπουργό” και “καταστροφέα της οικονομίας”.

Ο λόγος για τον Αντώνη Τρίτση που πριν από 37 χρόνια έριξε τη “βόμβα” για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, παράλληλα, όμως, με την αναδιάρθρωση των ΜΜΜ, τη λειτουργία τραμ, καθώς και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στην Αθήνα, όχι, όμως, σημειολογικές ή επικοινωνιακές.

Το 2010, τη σκυτάλη πήρε η τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ), Τίνα Μπιρμπίλη, με το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, το οποίο περιλάμβανε κι άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, παράλληλα με την αναβάθμιση των ΜΜΜ και την επέκταση του τραμ μέχρι την Πατησίων (Πεδίον του Άρεως).

Σήμερα, εν έτει 2020, βρισκόμαστε μπροστά στην αποσπασματική - επικοινωνιακή εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου του δήμου Αθηναίων, μια συντηρητική εκδοχή για την αναδιάρθρωση της πόλης και την απόδοση τμημάτων στους πεζούς, σε βάρος των αυτοκινήτων. Το ποια θα είναι η υποδοχή από τους πολίτες θα το δούμε το επόμενο διάστημα...

Το θέμα της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Όλγας, επανήλθε το 2010 από την τότε υπουργό ΠΕΝ, Τίνα Μπιρμπίλη μέσω του σχεδίου “Αθήνα-Αττική 2014” και οριστικοποιήθηκε το 2011, με τη σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το "σχέδιο Μπιρμπίλη" δεν προέβλεπε απλώς την απαγόρευση της κίνησης των αυτοκινήτων, αλλά περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη πρόταση με παρεμβάσεις σε πολλά κεντρικά σημεία, όπως διαπλατύνσεις στην πλατεία Αττικής, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Παντελεήμονα, με πρωταρχική προτεραιότητα την αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας, με την επέκταση του τραμ από την πλατεία Συντάγματος μέσω της Πανεπιστημίου ως την Πατησίων, κάτι που προέβλεπε και το σχέδιο Τρίτση.

Παράλληλα, όμως, προέβλεπε την μονοδρόμηση της Πατησίων και της Αχαρνών, δυο μεγάλων δρόμων που θα λειτουργούσαν ως ζεύγος κινήσεων αντίθετης φοράς, ώστε να μην υπάρχει μποτιλιάρισμα.
Στην κυκλοφοριακή μελέτη είχε εξεταστεί ακόμα η αλλαγή της φοράς της Ακαδημίας, από άνοδο σε κάθοδο, ώστε να μην μπλοκάρει το κέντρο.

Από το σχέδιο αυτό, που ήταν και το πλέον ολοκληρωμένο, σήμερα βλέπουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις, δυστυχώς καταδικασμένες να αποτύχουν...

ΠΗΓΗ Από τη Βάλια Μπαζού (zoon.gr)