iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για τις προκλήσεις
του 2018


Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr πάντα ανοικτή σε όλες τις απόψεις. Φιλοξενεί με χαρά το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του δικηγόρου, Δρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και αναπληρωτή Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κώτσηρα. 

Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις

Μπορεί πολλές φορές να ακούγεται τυπικό, αλλά πράγματι το 2018, θεωρώ, ότι θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για την χώρα μας. Η ύπαρξη πολλών ημερομηνιών που θα κρίνουν μεγάλο κομμάτι των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων είναι μια και μόνο παράμετρος. Το 2018, το οποίο πιθανόν να είναι και έτος εκλογών, θα καθορίσει τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετώπισε τα τεράστια ψέματα και τις ατελείωτες προσδοκίες που καλλιέργησε η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία, δυστυχώς για όλους μας, προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχίες, μετά τις... ψευτομαγκιές του 2015 και τα αχρείαστα επιπλέον μέτρα που από τότε έλαβε, οικονομικά δεδομένα που στο τέλος του 2014 θεωρούνταν δεδομένα. Με άλλες λέξεις, προκάλεσε δυσεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία της χώρας επιβαρύνοντάς την αχρείαστα με επιπλέον άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας ακόμα και τις πιο χαμηλές συντάξεις, καταργώντας το ΕΚΑΣ και άλλα πολλά, μόνον και μόνον για να πασχίσει μετά από τρία χρόνια να προσεγγίσει το ελάχιστο των οικονομικών δεδομένων του 2015.

Αυτό που αποτελεί πρόκληση για το νέο έτος είναι η αλλαγή του μοντέλου συναντίληψης της πολιτικής μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Πρέπει, επιτέλους το πολιτικό σύστημα να βοηθήσει την κοινωνία να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της στην πολιτική. Διότι με ισοπέδωση προς τα κάτω, με ύβρεις, με λάσπη, με ψέματα και με χαμηλού επιπέδου πολιτικό λόγο η χώρα θα ζημιωθεί ακόμη περισσότερο και τα άκρα συνεχώς θα ενισχύονται.

Η παιδαγωγική διάσταση της πολιτικής συμπεριφοράς είναι ένα μείζον ζήτημα που οφείλουν όλοι οι δημοσιολογούντες να αντιληφθούν.

Είναι πράγματι αισιόδοξο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πέσει στην παγίδα του φτηνού λαικισμού και της πλειοδοσίας υποσχέσεων, αλλά αντίθετα έχει προσπαθήσει να συνάψει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, ώστε να επανεκκινήσει η σχέση πολίτη-πολιτικής σε ειλικρινείς βάσεις. Η ανανέωση και η αξιοκρατία είναι δύο πολύ σημαντικές βάσεις πάντω στις οποίες μπορεί να χτιστεί αυτή η νέα σχέση. Η ελπίδα αυτή είναι πραγματική και όχι επίπλαστη γιατί θα βελτιώσει τις συνθήκες άσκησης πολιτικής. Η πολιτική των «προγραμμάτων Θεσσαλονίκης» απέβη μοιραία για την χώρα. Καιρός να αλλάξουμε. 

Το 2018 θα είναι μια ευκαιρία γι’αυτή την στροφή. Καλή χρονιά σε όλους!