iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Ο Δημήτρης Γκιόκας
για την περικοπή των
πολυτεκνικών επιδομάτων


Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Την προηγούμενη Δευτέρα ψηφίστηκαν οι κυβερνητικές αλλαγές στο επίδομα τέκνου.

Σύμφωνα με αυτές, δίνεται αύξηση για το 1ο και 2ο παιδί στις οικογένειες που καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αντίθετα μειώνεται δραστικά ή περικόπτεται τελείως το επίδομα προς τις 3τεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

 Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μηνιαία αύξηση 15 έως 30 ευρώ (ανάλογα το εισόδημα) του επιδόματος για το 1ο παιδί. Αντίστοιχα για νοικοκυριά με 2 παιδιά η μηνιαία αύξηση φθάνει συνολικά τα 45 με 60 ευρώ. Είναι μια απόφαση ορθή και επιβεβλημένη, καθώς θα ωφεληθούν από αυτήν σχεδόν 700.000 νοικοκυριά.

Αντίθετα όμως, είναι απολύτως λανθασμένη η σημαντική μείωση του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε οικογένεια με 3 παιδιά, η οποία δηλώνει μικτό εισόδημα πάνω από €1.100/μήνα. Αν ένα 5μελες νοικοκυριό έχει μηνιαίες αποδοχές περί τα 1.000 ευρώ, όχι μόνο δε θεωρείται πλούσιο, αλλά αντιθέτως δυσκολεύεται πολύ να καλύψει ακόμα και τις βασικές του ανάγκες.  

Συνολικά 69.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ζημιώνονται από τη συγκεκριμένη διάταξη της κυβέρνησης. Μάλιστα 14.000 εξ αυτών, που δηλώνουν μικτό μηνιαίο εισόδημα άνω των 2.300 ευρώ, χάνουν εξ ολοκλήρου το επίδομα.

Την ίδια στιγμή το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο και ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τις μελέτες, σε λίγες δεκαετίες οι Έλληνες θα είμαστε λιγότεροι από 9 εκατομμύρια. Για να αναστραφεί αυτή η τάση θα πρέπει να γεννιούνται πάνω από 2 παιδιά σε κάθε οικογένεια.

Αντί λοιπόν να δίνουμε επιπλέον κίνητρα για περισσότερες γεννήσεις, αφαιρούμε και αυτά τα λίγα που ήδη υπάρχουν. Αν μάλιστα προσθέσουμε τη ραγδαία αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων τα τελευταία χρόνια, καθώς και την περικοπή κοινωνικών δαπανών, κατανοούμε γιατί οι γεννήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα.

Θα πρέπει λοιπόν οι κυβερνώντες να διορθώσουν το συντομότερο δυνατό το λάθος τους. Το επιπλέον ετήσιο κόστος για να καλυφθούν αυτά τα 69 χιλιάδες νοικοκυριά ανέρχεται σε μόλις €57,5 εκ.

Μικρό ποσό για ένα σπάταλο κράτος, το οποίο δαπανά πάνω από €500 εκ ετησίως για τις 44 χιλιάδες προσλήψεις που έχει κάνει από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Οκτώβριο 2017, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός ΑΣΕΠ (επίσημα στοιχεία απογραφής Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Για να χωρέσει μάλιστα όλο αυτό το υπεράριθμο προσωπικό έχει ιδρύσει 290 νέους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις (στοιχεία «Εργάνη»). 

Ένα σπάταλο κράτος που επιχορηγεί με εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο ελλειμματικές ΔΕΚΟ, λόγω κακοδιαχείρισης.

Που πληρώνει €108 εκατομμύρια το χρόνο για μίσθωση πανάκριβων ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που δημόσια κτίρια μένουν ανενεργά, όπως αυτό του «Κεράνη», το οποίο μπορεί να στεγάσει 2 υπουργεία.

Που συντηρεί ένα κατακερματισμένο σύστημα προμηθειών με 6.500 αναθέτουσες αρχές προμηθειών, χωρίς κεντρική διοίκηση και ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Βάσει μελέτης του ΟΟΣΑ, από τα 20 δις ευρώ παραγγελίες που διενεργεί το στενό και ευρύτερο δημόσιο κάθε χρόνο, χάνονται σε υπερτιμολογήσεις περί το 20% αυτών. Δηλαδή το δημόσιο ζημιώνεται με 4 δις ετησίως !!! (ΣΗΜ: τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,7 δις…)

Μήπως τελικά δεν βλέπουν το θέμα από την οικονομική του πλευρά, αλλά στενά πολιτικά? Όπως άλλωστε δήλωσε κυνικά η κυρία Φωτίου: «η πλειοψηφία των πολύτεκνων είναι συντηρητικών πεποιθήσεων και δε ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ…»  

Τα συμπεράσματα δικά σας.    

 

Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι Οικονομολόγος - Στέλεχος της Δημοκρατικής Ευθύνης