iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Δημακόπουλος
για την ιδιωτική
ιατρική περίθαλψη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Athensvoice.gr

Μας αρέσει να γκρινιάζουμε για τους λάθος λόγους, π.χ. γιατί προχθές ο γιος του πρωθυπουργού μεταφέρθηκε για ένα μικροτραυματισμό του στο ιδιωτικό Ιασώ, και δεν πήγε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ώστε να καταλάβουν ο Τσίπρας και η Μπαζιάνα τι εστί βερίκοκο. Λες και δεν ξέρουν! Επειδή ξέρει καλά (και είναι συνυπεύθυνος μαζί με τον φίλο του Πολάκη) για το χάος και τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, για αυτό και δεν τον πήγε σε δημόσιο.

Και καλά έκανε. Και όλοι έτσι είναι κερδισμένοι. Και το ιδιωτικό νοσοκομείο που πληρώθηκε για την εξέταση, (ενώ στο δημόσιο το κόστος θα το επιβαρύνονταν οι φορολογούμενοι), και οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία που δεν ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο χρόνο στην αναμονή, γιατί οι γιατροί θα έτρεχαν πανικόβλητοι να του δώσουν προτεραιότητα.

Είναι ο Τσίπρας υποκριτής που δηλώνει αριστερός και υπέρ του μεγάλου κράτους - πατερούλη, ενώ τρέχει στα ιδιωτικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κολέγια; Ναι, είναι. Ποιος δεν το ξέρει; Υποκριτής είναι, δεν είναι βλάκας, να σπουδάζει το παιδί του σε αίθουσες χωρίς θέρμανση και χωρίς καθηγητές, και να στέλνει την γυναίκα του να γεννήσει σε δημόσια μαιευτήρια με φακελάκια μαζί με άλλες 4 στο δωμάτιο. Και εγώ, και εσύ, και όλοι μας, αν είχαμε τα χρήματα το ίδιο θα κάναμε. Αν ο κάθε Τσίπρας θέλει να πληρώνει ένα 16χίλιαρο τον χρόνο για να σπουδάζει τον γιο του στο Hill, δικαίωμά του, και καλύτερα για όλους μας, τα χρήματα πάνε σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, και μια θέση στο δημόσιο σχολείο μένει άδεια και επιβαρύνει λιγότερο τον φορολογούμενο. Πρόβλημα θα ήταν να πήγαινε τα παιδιά του π.χ. σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς (έτσι έκανε ο Καραμανλής για τα παιδιά του) και να τρώει θέσεις από όσους χρειαζόμαστε να πάμε τα παιδιά μας σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς.  

Η ίδια γκρίνια και σε μεγαλύτερο βαθμό υπήρξε και μετά την αφαίρεση της κήλης του πρωθυπουργού το καλοκαίρι στο ιδιωτικό Ευγενίδειο (που ήθελε να το παρουσιάσει ως δημόσιο!). Η ίδια γκρίνια και τα ίδια σχόλια πέφτουν για όλους τους πολιτικούς που τρέχουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία. Ακόμα και όταν ο Θεοδωράκης έκανε εγχείρηση καρκίνου το καλοκαίρι γιατί το ρομποτικό μηχάνημα που απαιτήθηκε δεν υπήρχε διαθέσιμο σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο. 

Αντί να γκρινιάζουμε γιατί δίνουμε τόσα χρήματα για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και το μηχάνημα δεν υπάρχει, και γιατί άλλα μηχανήματα δεν λειτουργούν ελλείψει χρηστών ή ανταλλακτικών, γκρινιάζαμε γιατί ο άλλος έτρεξε σε ιδιωτικό. Καλά έκανε. Και αν μπορεί να πληρώσει μόνος του μια τόσο ακριβή εγχείρηση, καλύτερα και για το δημόσιο σύστημα περίθαλψης καλύτερα και για τους ιδιώτες γιατρούς. Όλοι όσοι έχουν χρήματα να προσφέρουν το καλύτερο στους ίδιους και τους δικούς τους, καλά κάνουν και πάνε. Και οι «αριστεροί». Να μην υποκρίνονται χρειάζεται. Να μην μας δουλεύουν με αρλούμπες σαν αυτές που είχε πει ο πρωθυπουργός ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό». Γιατί ως γνωστόν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι στον ιδιωτικό τομέα υπηρετούν μόνο ανάξιοι άχρηστοι και ρεμπεσκέδες! Χρήσιμοι μόνο για να πληρώνουν φόρους! Σωστά; Αν και αυτός επιλέγει τα ιδιωτικά.

Μακάρι όλοι όσοι έχουν την οικονομική άνεση και δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και σχολεία, το χρήμα να γυρίζει, να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους (και ας χάνουν οι ίδιοι τις εισφορές πρόνοιας που πληρώνουν) (μέχρι να βρεθεί μια λύση και για αυτό). Να μην έχουμε ανάξιους υπουργούς Παιδείας χρειάζεται, να μην έχουμε άχρηστους τενεκέδες για υπουργούς Υγείας χρειάζεται. Να μην κοροϊδευόμαστε χρειάζεται.

Περίπου 80 χιλιάδες μαθητές φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ένας από αυτούς είναι και ο γιος του πρωθυπουργού. Ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, είναι ότι αν θέλει να συνεχίσει σε αντίστοιχο πανεπιστήμιο, δεν θα μπορεί, γιατί ο «αριστερός» πατέρας του και ο σοφός λαός​ θεωρούν ότι είναι καλύτερα να πάει στο εξωτερικό να αφήνει εκεί τα ελληνικά ευρώ από το να επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Το 2012 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ μόνο από την εφαρμογή ενός ιδιωτικού project εξορθολογισμού των προμηθειών, εξοικονόμησης χρόνου και βελτιστοποίησης των υπηρεσιών.

Αν το ίδιο project έτρεχε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το συνολικό όφελος για τους φορολογούμενους θα άγγιζε τα 1,1 δισ. ευρώ/έτος. Αλλά εμείς ασχολούμαστε σε ποιο ιδιωτικό νοσοκομείο και σχολείο έστειλε τα παιδιά του ο κάθε πολιτικός, αντί να ασχολούμαστε σε τι δημόσια νοσοκομεία και σχολεία πάμε εμείς και τα δικά μας παιδιά, και γιατί δεν επιτρέπει την βελτίωσή τους ο πολιτικός που έχουμε εκλέξει. 

Τα κόμματα εξουσίας έχουν «συμφέρον» (ή έτσι νομίζουν) να ασχολούνται με δευτεράτζες παρα-ειδήσεις της πολιτικής αντί για την ίδια την πολιτική τους. Οι πολίτες πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε την ουσία και τα προβλήματα που κρύβονται πίσω από το μιντιακό παραπολιτικό θόρυβο.