iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο Κοσμάς Βίδος για
τον καπνιστή Πολάκη
και τον νόμο


Του ΚΟΣΜΑ ΒΙΔΟΥ protagon.gr

Το τραπέζι που είχαμε κλείσει σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, χθες το βράδυ, ήταν στο βάθος της αίθουσας, δίπλα στις πόρτες της τουαλέτας. Οταν ρωτήσαμε τον υπεύθυνο που μας οδήγησε εκεί γιατί δεν μας έβαλε στο μπροστινό μέρος, με την μεγάλη τζαμαρία και τα φυτά, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο, μας εξήγησε πως εκείνο το (προνομιούχο) σημείο προοριζόταν για τους καπνιστές, ενώ εμείς είχαμε ζητήσει τραπέζι στους «μη καπνιστές». Για άλλη μια φορά επιβεβαιώσαμε πως στην Ελλάδα αν δεν φουμάρεις είσαι παρίας.

Όμως τα πράγματα θα αλλάξουν! Με νέα εγκύκλιο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επαναφέρει το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων και των προστίμων σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο. Και καλεί τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Εκεί που θέλεις να του πεις «μπράβο» θυμάσαι σε ποια χώρα ζεις (θυμάσαι και τη φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να καπνίζει μέσα στο υπουργείο του) και βάζεις τα γέλια – ή τα κλάματα; Σχεδόν σίγουρος πως ούτε τώρα πρόκειται να γίνει κάτι. Πώς όλοι θα συνεχίσουν να καπνίζουν γύρω σου και να φυσάνε τον καπνό τους μέσα στα μούτρα σου. Ή πως θα κρατάνε για εσένα που δεν καπνίζεις πάντα μια τιμητική θέση δίπλα στις τουαλέτες.

Δεν είμαι κατά των μέτρων, είμαι κατά των μέτρων που δεν εφαρμόζονται. Γιατί τότε μοιάζουν κοροϊδία για τον πολίτη, και από τέτοιες κοροϊδίες έχουμε χορτάσει. Εβριθε προ μηνών ο Τύπος από δημοσιεύματα για τον νέο ΚΟΚ που θα έφερνε μαζί του βαρύτατα πρόστιμα για τους παραβάτες, ακόμα και για εκείνους που θα χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Κοιτάξτε γύρω σας, όλοι εξακολουθούν να οδηγούν και να μιλάνε, να στέλνουν μηνύματα, να σερφάρουν στο Facebook. Πού είναι τα αυστηρά πρόστιμα; Που είναι ο περιορισμός της επικίνδυνης συνήθειας; Να μην αναφερθούμε και στις διαρκείς παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη, στη μετατροπή των πεζοδρομίων σε δρόμους για τις μηχανές και σε πάρκινγκ… Ολα αυτά θα τα διόρθωνε ο νέος ΚΟΚ, πατάσσοντας τους απείθαρχους. Ολα παραμένουν αδιόρθωτα, οι περισσότερες παραβάσεις μένουν ατιμώρητες.

Και τώρα, σε μία χώρα που μπορείς να τρέχεις με 120 χιλιόμετρα (σε δρόμους που το όριο είναι 80) φλερτάροντας την ίδια στιγμή μέσω Tinder από το κινητό σου ή και βλέποντας τηλεόραση στην οθόνη του tablet σου (όπως κάνουν και διάφοροι ταξιτζήδες), έρχεται ο κ. Ξανθός και απειλεί τους οδηγούς που επιμένουν να ανάβουν τσιγάρο στο αυτοκίνητο, παρουσία παιδιών κάτω των 12 ετών, με αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα αλλά και με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το άλλο με τον Τοτό που οδηγούσε μεθυσμένος, παρέσυρε και τραυμάτισε μερικούς περιστατικούς και όχι μόνο δεν του πήραν για πάντα το δίπλωμα αλλά εξακολουθεί να βγαίνει στο δρόμο με το αυτοκίνητό του το ξέρετε;

Είναι, ό,τι και να λέμε, θλιβερό, ένας γονιός να πρέπει να απειληθεί με πρόστιμο για να σταματήσει να καπνίζει σε έναν κλειστό χώρο όπως το αυτοκίνητο όταν έχει μέσα το παιδί του – αφού συνήθως γονείς είναι οι οδηγοί που έχουν παιδιά στο πίσω κάθισμα. Είναι την ίδια στιγμή ένα από τα πιο ντροπιαστικά εθνικά ανέκδοτα ο αντικαπνιστικός νόμος και η εφαρμογή του – για να μην πω η εφαρμογή κάθε νόμου. Αυτή τη φορά ο αρμόδιος υπουργός θα καταφέρει να τον επιβάλει; Ομολογώ πως με τέτοιου είδους χιλιοειπωμένα ανέκδοτα δεν μπορώ πια να γελάσω.