iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος
για τις 9 αλήθειες
στο συλλαλητήριο


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ aixmi.gr

Αλήθεια πρώτη: Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είχε πολύ κόσμο (όχι, βέβαια, 1,500,000 που λένε οι διοργανωτές του).

Αλήθεια δεύτερη: Το τόνο έδωσε η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, η εικόνα του οποίου στο καροτσάκι ήταν, πράγματι, αφοπλιστική.

Αλήθεια τρίτη: Ο Μίκης έχει κατακτήσει προ πολλού το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά  όσα είπε ήταν και ανιστόρητα και αυτοπαγιδευτικά για την ίδια τη χώρα.

— Ανιστόρητα, διότι η Μακεδονία ήταν «μία και ελληνική» πριν από 2,300 χρόνια. Στους επόμενους αιώνες η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διερύνθηκε και σήμερα εκτείνεται στην Ελλάδα, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

— Και αυτοπαγιδευτικά, διότι ξεκινούν από την άρνηση της πραγματικότητας και οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας.

Αλήθεια τέταρτη: Κανένα συλλαλητήριο δεν πέτυχε ποτέ να αλλάξει την πολιτική άλλης χώρας. Κάποια κατάφεραν να μεταβάλουν την πολιτική ελληνικών κυβερνήσεων -και όχι πάντα προς όφελος του τόπου.

Αλήθεια πέμπτη: Η απόπειρα της κυβέρνησης να ταυτίσει με την ακροδεξιά όλους όσους συμμετείχαν στα συλλαλητήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι ανόητη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμετείχαν και ακροδεξιοί και πατριδοκάπηλοι.

Αλήθεια έκτη: Η ηγεσία της Εκκλησίας θέλει να έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική. Πάντα το ήθελε και το επεδίωκε. Σήμερα, όμως, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που της έδωσε τον ρόλο αυτό. Πώς; Αποφασίζοντας να πάει στην αρχιεπισκοπή και να συζητήσει με τον Ιερώνυμο τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, πριν καν ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αλήθεια έβδομη: Ο Σύριζα συνυπήρξε στις πλατείες των «αγανακτισμένων» με τα φασισταριά της Χρυσής Αυγής, το 2011, στην παραληρηματική αντιμνημονιακή εποχή. Τώρα ανατιμετωπίζει τα επίχειρα (δυστυχώς για τη χώρα και τότε και τώρα).

Αλήθεια όγδοη: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βρεθεί συμβιβασμός με τα Σκόπια. Να συμφωνηθεί σύνθετη ονομασία, με τον όρο Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό, και αυτή να περιληφθεί στο Σύνταγμά τους. Ταυτόχρονα,να σταματήσει να υπάρχει το όχημα του αλυτρωτισμού, που είναι το παραμύθι περί «μακεδονικού έθνους».

Αλήθεια όγδοη: Θεωρώ ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να συναινέσουν σε σύνθετη ονομασία, αλλά εκτιμώ ότι είναι μάλλον απίθανο να δεχθούν να αλλάξουν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «μακεδονική ταυτότητα» από το 1944. Άλλωστε, έχουν απόλυτο σύμμαχο τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Αληθεια ένατη: Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει στο εσωτερικό τυχόν συμφωνία στο όνομα με τη λέξη Μακεδονία, αν αυτή αφήνει για το αόριστο μέλλον την εξάλειψη του «μακεδονισμού».

Συμπέρασμα: Το πιθανότερο είναι ότι η ηγεσία των Σκοπίων θα «διευκολύνει» την ελληνική κυβέρνηση, εμμένοντας σε θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.