iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για τα ανοικτά μέτωπα
της Ελλάδας


Η πολιτική ζωή «όμηρος» των πολλών ανοικτών μετώπων

Γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας

Δικηγόρος, Δρ Νομικής Σχολής Αθηνών, Αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας, πολιτευτής ΝΔ Περιφέρειας Αττικής

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα μας έχει εμπλακεί ξανά σε μια διχαστική λογική, η οποία, δυστυχώς, παράγεται και συντηρείται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, επιχειρεί σε κάθε δύσκολη συγκυρία για την ίδια να δημιουργεί συνθήκες πόλωσης και κοινωνικής ταραχής. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε όσους επέλεξαν να πάνε στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία ως «ετερόκλητο όχλο»! Εν συνεχεία και μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια, άνοιξε ως δια μαγείας η υπόθεση Novartis μέσω της οποίας κατηγορούνται πολιτικά πρόσωπα, με πρόχειρα νομικά αποδεικτικά δεδομένα και όλη η επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης συντείνει στην δημιουργία ενός «καφενειακού» κλίματος, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί γενικώς ζημιογόνο για την πολιτική ζωή, ειδικά εάν η υπόθεση δεν εξετασθεί επί της ουσίας και παραμείνει ένα θολό σκηνικό επί δικαίων και αδίκων.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει ένα ακραία επιθετικό πρόσωπο στο Αιγαίο, επιστέγασμα και της προκλητικής επιχειρηματολογίας του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Η συμπεριφορά της αυτή, λίγο έλειψε προ ημερών να προξενήσει δυστύχημα, ενώ οι δηλώσεις που ακολούθησαν από Τούρκους αξιωματούχους ήταν προκλητικές («Τα Ίμια είναι δικά μας» κ.α.). Ταυτοχρόνως, η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται (;) την επίλυση του ευρύτερου ζητήματος με τα Σκόπια, δίχως σαφή κατεύθυνση, δίχως πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην αρχή της διαδικασίας και με τα Σκόπια να είναι το μέρος αυτό που «καίγεται» πιο πολύ για την επίλυση του ζητήματος, κατόπιν των συνεπειών που είχε για την χώρα αυτή η μη είσοδός του στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ κατόπιν άσκησης βέτο εκ μέρους της Ελλάδας το 2008.

 Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια η θέση της χώρας μας σε όλο αυτό το περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον πολλών ανοιχτών μετώπων, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επιζήμια για την πατρίδα. Η αντίδραση της Κυβέρνησης στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων ήταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αμήχανη, με αποτέλεσμα οι γείτονες να αποθρασύνονται συνεχώς,  ενώ η διαχείριση του ζητήματος με τα Σκόπια γίνεται εν κρυπτώ.

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Δυστυχώς, η παρούσα Κυβέρνηση υπήρξε ανεπαρκής στην επίλυση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος χειρίστηκε. Για τις δε διαπραγματευτικές της (αν)ικανότητες έχει πειστεί μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Ας μην προσπαθεί, λοιπόν, να κρύψει την ανεπάρκειά της αυτή οξύνοντας το πολιτικό κλίμα με «λάσπη», διχασμό και δημιουργία τοξικού πολιτικού κλίματος.

Τα προβλήματα επιλύονται μόνο από υπεύθυνες ηγεσίες, των οποίων στόχος είναι η ενότητα του λαού και όχι η τεχνητή διατήρηση διπόλων προκειμένου να συντηρηθεί η εκλογική πελατεία. Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει πολλές δυσκολίες την τελευταία δεκαετία για να πέσει πάλι σε αυτήν την παγίδα.