iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Ο Δημήτρης Δελτσίδης
για την επένδυση
στα παιδιά!


Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΤΣΙΔΗΣ

Έχουμε κουραστεί να ακούμε για επενδύσεις στη χώρα μας που τόσο πολύ υποφέρει ο λαός της, για οκτώ και πλέον χρόνια. Οι επενδύσεις - λένε - θα μας σώσουν. Οι επενδυτές θα μας βγάλουν ξανά στις αγορές. Οι επενδύσεις θα ρίξουν την ανεργία. Προς το παρόν κάτι απτό και χειροπιαστό - που να έχει έστω  βάλει τις βάσεις για να αλλάξει το κλίμα  -δεν βλέπουμε. Μήπως πρέπει λοιπόν να καταφύγουμε σε άλλες λύσεις; Έχω την αίσθηση ότι τη λύση την έχουμε διαθέσιμη εδώ και πολλά χρόνια, αλλά μάλλον δεν το έχουμε αντιληφθεί…

Η μεγαλύτερη επένδυση της εποχής μας (αλλά ίσως και κάθε εποχής) είναι τα παιδιά! Η νέα γενιά που θα ακολουθήσει την δική μας, που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα μας. Που θα δώσει τη δική της ώθηση στην κοινωνία. Δεν είναι τουλάχιστον πιο αισιόδοξο και πιο αποτελεσματικό αυτό; Σαφέστατα και ναι αρκεί βεβαίως να γίνει σωστή "επένδυση". Αυτό όλο ξεκινάει από έναν πολύ σημαντικό θεσμό. Την οικογένεια. Η οικογένεια και συνάμα οι γονείς είναι αυτοί που θα δώσουν τα σωστά και απαραίτητα εφόδια στα παιδιά τους για να γίνουν πρώτα από όλα σωστοί άνθρωποι και μετά ενεργά μέλη της κοινωνίας. Αυτοί επενδύουν υλικά αλλά και συναισθηματικά για αρκετά χρόνια ώστε τα παιδιά τους να μορφωθούν, να ενταχθούν στην κοινωνία και  βέβαια να ξεπεράσουν τους γονείς τους. Μετά ακολουθεί ένας άλλος εξίσου σημαντικός θεσμός. Το σχολείο. Είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι οι δεύτεροι γονείς των μαθητών. Αν μάλιστα το παιδί κάνει κι ένα άθλημα (στις μέρες μας κάνουν σχεδόν όλα) τότε το τρίτο του σπίτι είναι η ομάδα, ο σύλλογος. Και οι προπονητές οι τρίτοι γονείς των παιδιών. Άλλωστε οι σύγχρονοι διπλωματούχοι προπονητές (ιδίως στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου) είναι και παιδαγωγοί.

Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε στα χέρια μας την καλύτερη και πιο σίγουρη επένδυση  και να μην την εκμεταλλευόμαστε. Από την πρώτη ημέρα που γεννιέται ένα παιδί, οι γονείς του κάνουν τα πάντα για αυτό. Ότι δημιουργούν είναι για το παιδί, οποιαδήποτε οικονομική επένδυση και να κάνουν έχουν σίγουρα στο μυαλό τους και το παιδί τους.

Πιστεύω ακράδαντα πως είναι καθήκον όλων, γονέων και μη, να στηρίξουν και να επενδύσουν στα παιδιά. Να στηρίξουν τους δύο βασικούς θεσμούς (οικογένεια και σχολείο, αν υπάρχει και αθλητικός σύλλογος) που διαμορφώνουν τα παιδιά, διαμορφώνουν τη νέα γένια. Είναι η πιο σίγουρη επένδυση και σίγουρα θα ωφελήσει και τη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Δελτσίδης είναι Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας, στέλεχος της επίσημης ποδοσφαιρικής ομάδας Επίλεκτοι Unicef και πατέρας δύο παιδιών.