iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Η Νίκη Κεραμέως
για την παιδεία
στην Ελλάδα


Σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας της Ραφήνας με θέμα την παιδεία μιλάει στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Αύρα" στη Ραφήνα, η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως σε ένα άρθρο της αποκλειστικά για την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr.

Το άρθρο της κ. Κεραμέως

Η Παιδεία της χώρας μας, όπως και όλοι σχεδόν οι τομείς της δημόσιας σφαίρας, έχουν τραυματιστεί βαριά από την καταστροφική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Μία Κυβέρνηση που αποθεώνει την ήσσονα προσπάθεια, εξοβελίζει την αριστεία, δαιμονοποιεί την αξιολόγηση. Ορισμένα μόνο από τα πλήγματα που έχει επιφέρει στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας: κατήργησε εν τοις πράγμασι τα πρότυπα σχολεία της χώρας, που προσέφεραν υψηλής ποιότητας, πρωτοποριακή, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, απαξίωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία, αφαιρώντας από τη διδακτέα ύλη εμβληματικά της κείμενα και μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας, υποβάθμισε το ολοήμερο σχολείο, επηρεάζοντας σημαντικά μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς τους, θέσπισε αντισυνταγματικό νομικό πλαίσιο για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, απορρύθμισε την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, υπονόμευσε συστηματικά την ιδιωτική εκπαίδευση, πλήττει διαρκώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναφέροντας τους «αιώνιους» φοιτητές, το ακαδημαϊκό άσυλο με τη στρεβλή του έννοια, εισάγοντας ένα υπέρμετρα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα κ.ά. Αυτή είναι δυστυχώς η σημερινή κατάσταση στην Παιδεία μας.

Οι προτάσεις της ΝΔ για την εκπαίδευση, τις οποίες θα συζητήσουμε και στην αυριανή εκδήλωσή μας στη Ραφήνα, θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προϊόντος, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Εντός αυτού του αξιακού πλέγματος, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, προκρίνουμε την επέκταση και την προσβασιμότητα όλων στην προσχολική αγωγή, τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς που μεταφράζεται και σε μεγαλύτερη αυτονομία των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης και των διδακτικών μέσων, την αναβάθμιση του λυκείου και την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, την ενίσχυση της αυτονομίας και της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Οι όποιες αλλαγές πρέπει να υλοποιηθούν ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη, χωρίς μικροπολιτικές βλέψεις, με επιστημονικά κριτήρια, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αντίθετα, δηλαδή, από την τακτική που ακολουθήθηκε ως σήμερα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, των ιδεοληπτικών πρωτοβουλιών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα από  τις διεθνείς εξελίξεις, των προχειρογραμμένων εμβαλωματικών λύσεων, των επικοινωνιακών τεχνασμάτων χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, των διαδικασιών που συχνά παρέκαμπταν τις δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου.

Η Παιδεία της χώρας οφείλει να είναι χώρος συγκλίσεων και εποικοδομητικού διαλόγου· από την Παιδεία εξαρτάται το μέλλον αυτού του τόπου.

*Η Νίκη Κ. Κεραμέως είναι δικηγόρος, βουλευτής Επικρατείας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.