Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λίλα Σταμπούλογλου
για τον σμηναγό
που κατέπεσε


Της ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ Protagon.gr

Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει την οικογένεια του άτυχου σμηναγού, είπαν πολλοί.. Και να που έγινε, η Βουλή αποφάσισε να «υιοθετήσει» τα δυο παιδιά του, ηλικίας 6 και 8 ετών. Θα δίνει 18.000 ευρώ ετησίως, μέχρι τα παιδιά να κλείσουν το 25ο έτος της ζωής τους. Αν τα διαιρέσεις είναι 1.500 ευρώ το μήνα.

Δεν είναι λίγα, δεν είναι και φοβερά πολλά, αλλά σίγουρα είναι περισσότερα απ’ τα 1.180 που η πολιτεία έδινε μισθό στον πατέρα τους, όσο υπηρετούσε την Πολεμική Αεροπορία. Είναι σίγουρα πολύ περισσότερα κι απ’ όσα η πολιτεία προβλέπει να παίρνει η χήρα του σμηναγού, σαν σύνταξη. 400 ευρώ θα πάρει, είναι το ποσό που προκύπτει βάσει του μισθού του εκλιπόντος ανδρός της. 400 ολόκληρα ευρώ, κατάλαβες; Να ‘σαι χήρα με δύο μικρά παιδιά, να παίρνεις 400 ευρώ σύνταξη να μην ξέρεις πού να τα πρωτοξοδέψεις.

Δεν είναι υποκριτικό; Να υιοθετεί η Βουλή τα παιδιά μιας χαροκαμένης, κι απ’ την άλλη να δίνει συντάξεις πείνας στις χαροκαμένες; Είναι η πεμπτουσία της υποκρισίας, είναι μια δήθεν γενναιοδωρία. Και, κακά τα ψέματα, είναι μια δωρεά που συμβαίνει επειδή ο θάνατος του σμηναγού συγκλόνισε τη χώρα. Αν ο θάνατος δεν μας συγκλόνιζε, αν ας πούμε ένας σμηναγός πάθει ανακοπή και γεια σας, η γυναίκα του θα πρέπει να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει τα παιδιά της με 400 ευρώ. Ήρωας δεν είναι κι ένας σμηναγός που παθαίνει ανακοπή; Δεν ριψοκινδυνεύει κι αυτός, δεν παίζει τη ζωή του κορώνα-γράματα κάνοντας αναχαιτίσεις πάνω απ’ το Αιγαίο;

Καλά να πάθουν κι αυτές οι χήρες να μου πεις, πήγαν και τα έφτιαξαν με σμηναγούς. Τι το θες τον σμηναγό; Τι τον θες στην τελική τον λιμενικό, τον αστυνομικό, τον δάσκαλο; Τον γιατρό δημόσιου νοσοκομείου; Πού πας με τον μισθωτό του χιλιάρικου; Παντρέψου έναν μετακλητό, για να εξασφαλίσεις και μεγαλύτερη σύνταξη. Γιατί, η δήθεν γενναιόδωρη στους ήρωες σμηναγούς πολιτεία, είναι πραγματικά λαρτζ στους πάσης φύσεως μετακλητούς. Δυο-δυο τους τα δίνει τα χιλιάρικα κάθε μήνα. Και τρία και τέσσερα μπορεί να πάει ο μισθός τους άμα λάχει. Και είναι και σ’ ένα γραφείο, άνετοι, χαλαροί, ωραίοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται είναι ν’ αλλάξει η κυβέρνηση και να πάρουν πόδι.

Τι τον θες λοιπόν τον σμηναγό; Βρες έναν Καρανίκα να δεις τι θα πει ανοιχτοχέρα πολιτεία.

«Αστυνομικός 950€, Πιλότος Μαχητικών 1.100€, Μετακλητοί του Τσίπρα (Καρανίκας, Νοτοπούλου) άνω των 2.000€, νερουλάς στη Βουλή 2.500€, ο βουλκανιζατεράς του Νοσοκομείο Σαντορίνης 4.300€, Γραμματέας Υπουργείου 4.630€, Πολάκης & Τόσκας 8.500€, Τσίπρας 11.000€, ΠτΔ 30.000€», έγραφε ένας χρήστης στο τουίτερ, ένας απ’ τους πολλούς που σχολίασαν το θέμα.

Και πώς να μην το σχολιάσεις, πώς να μην μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις και να ειρωνευτείς όταν βλέπεις ειδικούς συμβούλους να πληρώνονται όσο τρεις δάσκαλοι; Πώς να μην θυμώσεις, όταν η Εφημερίς της Κυβερνήσεως δημοσιεύει κάθε τρεις και λίγο πράξεις υπουργικού συμβουλίου για αύξηση θέσεων ειδικών συμβούλων;

Δήθεν γενναιόδωρη η προστάτιδα πολιτεία λοιπόν. Και τι τραγικό, να σε κάνει να σκέφτεσαι ότι είσαι τυχερή μέσα στην ατυχία σου: έμεινες χήρα, αλλά επειδή ο άνδρας σου σκοτώθηκε σε τραγικό δυστύχημα, θα σου δώσουν κάτι παραπάνω και όχι μόνο 400 ψωροαργύρια.