iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Δημήτρης Γκιόκας
για την Ελλάδα
του αύριο


Η Ελλάδα βγαίνει από μία δύσκολη δεκαετία κρίσης και μνημονίων, στην οποία κατάφερε μεν να μην καταρρεύσει, υπέστη όμως βαθιά τραύματα.
Τα δύσκολα μάλιστα παραμένουν μπροστά της, όπως ο βραχνάς του χρέους και ο κίνδυνος του δημογραφικού προβλήματος. Το οξύμωρο είναι ότι παρότι εξαλείφθηκαν τα δύο μεγάλα ελλείμματα, δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών, οι χρόνιες παθογένειες του κράτους παραμένουν ανέγγιχτες: το πελατειακό κράτος, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η χαμηλή παραγωγικότητα κλπ. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα, ούτε μας εμπιστεύονται για να μας δανείσουν μέσω των αγορών. Λίγες αλλά σημαντικές κινήσεις μπορούν να εκκινήσουν την οικονομία: 1) μείωση φόρων και εισφορών σε λογικά επίπεδα, 2) σταθερή νομοθεσία, 3) λιγότερη γραφειοκρατία (πχ με αναβάθμιση των ΚΕΠ, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με ειδική ταχύρυθμη δικαστική διαδικασία κλπ). Πέραν όμως της ισχυρής ανάπτυξης χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω, κάτι μεγαλύτερο. Ένα όραμα, μια κεντρική ιδέα που θα κινητοποιήσει όλους τους Έλληνες και θα αποτυπωθεί σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με σαφείς κατευθύνσεις. Στόχος η Ελλάδα να καταστεί μια ισχυρή, ευνομούμενη χώρα, εύρωστη οικονομικά, πρωτοπόρος πνευματικά και τεχνολογικά, με δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση.
Με λίγα λόγια μια χώρα παράδειγμα προς μίμηση, που θα αποτελεί την επιτομή της προόδου και της εξέλιξης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών: εκλογή των ανώτατων δικαστών με ευρεία πλειοψηφία της βουλής, ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, ανώτατο όριο έως δύο θητείες, θέσπιση και δεύτερου νομοθετικού σώματος,τύπου Γερουσίας κ.αλ. Ακόμη, η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης με τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιτελικού κράτους, αποκεντρωμένους δημόσιους οργανισμούς και αξιοκρατική επιλογή διευθυντών και προϊστάμενων. Καθοριστικό επίσης να αλλάξει η σχέση καχυποψίας μεταξύ κράτους και πολίτη.
Ο πολίτης να κατανοήσει ότι το κοινωνικό καλό είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον. Και το κράτος να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες. Η αναβάθμιση της παιδείας και η ευθυγράμμισή της με τις ανάγκες της νέας εποχής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη προόδου. Παράλληλα, να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές προκλήσεις,ώστε να μη χάσουμε το τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τέλος, να εστιάσουμε σε δραστηριότητες που εκπορεύονται από τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας: τη θάλασσα, τον ήλιο και τη γη. Δηλαδή, η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η Γεωργία, η Ενέργεια, οι Μεταφορές και οι Κατασκευές. Αν καταφέρουμε να απελευθερώσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα τότε θα εκπλαγούμε με την μεγάλη άνθηση που θα δούμε στις επόμενες δεκαετίες. Αξίζει να το επιχειρήσουμε!
 
Ο Δημήτρης Γκιόκας είναι οικονομολόγος - Μέλος της ''Δημοκρατικής Ευθύνης''