Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Aργύρης Κωστάκης
για τους ψεύτες στις
δημοτικές εκλογές


Πάνε πολλά χρόνια από τότε που εμφανίστηκε στον πλανήτη ο ανιχνευτής ψεύδους. Όλοι οι δικηγόροι και οι ερευνητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήταν ενθουσιασμένοι.
Εκείνη την εποχή, τα πειράματα με τη "μηχανή της αλήθειας", όπως την αποκαλούσαν, διεξάγονταν κατά κόρον κυρίως στην Αμερική.
Μια μέρα, ένας δικηγόρος σκέφτηκε να κάνει μια ιδιαίτερη έρευνα. Πήγε το μηχάνημα στο ψυχιατρείο μιας πόλης και έβαλε μπροστά της έναν έγκλειστο. Τον Τζ. Σ. Τζόουνς. Ο ψυχωτικός ασθενής στο παραληρημά του ισχυριζόταν πως ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ίσως επειδή είχε μελετήσει ιστορία, γνώριζε στην εντέλεια τη ζωή του στρατάρχη κι έλεγε με απόλυτη ακρίβεια και στο πρώτο πρόσωπο πάντα, απίθανες λεπτομέρειες από τη ζωή του Κορσικανού. Ό,τι έλεγε φαινόταν απολύτως λογικό και δεν έχανε ποτέ τον ειρμό του.
Οι γιατροί συνέδεσαν τον κ. Τζόουνς με τον ανιχνευτή ψεύδους και μετά τη ρουτίνα των ρυθμίσεων τον ρώτησαν ευθέως "είστε ο Ναπολέων Βοναπάρτης;"
Ο ασθενής σκέφτηκε για μια στιγμή και μετά αποκρίθηκε "όχι μα τι λέτε, εγώ είμαι ο Τζ. Σ. Τζόουνς". Χαμογέλασαν όλοι, εκτός από τον χειριστή του ανιχνευτή, ο οποίος τους ενημέρωσε πως ο κ. Τζόουνς έλεγε ψέμματα!
Η μηχανή απέδειξε ότι ο ασθενής έλεγε την αλήθεια (δηλαδή όταν έλεγε πως ήταν ο κ. Τζόουνς), ψευδόταν. Γιατί ο ίδιος πίστευε ότι ήταν ο Ναπολέων!
Η μικρή αυτή ιστορία ''ταιριάζει γάντι" και στη Ραφήνα μας. Κυρίως για τους πολιτικούς μας ή υποψήφιους πολιτικούς μας, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ψεύδεται όταν λέει την αλήθεια και το λογικό αντίστροφο, δηλαδή η πιθανότητα να είναι κάποιος ειλικρινής λέγοντας ψέμματα, καταδεικνύει πως η αλήθεια γίνεται μια έννοια απολύτως υποκειμενική και συνεπώς σχετική. Αλλά πάνω απ' όλα αλλάζει διαρκώς.
Μοιάζει με την παραβολή του σκλάβου που ονειρεύεται ότι είναι ελεύθερος. Τι κάνεις; Τον ξυπνάς και καταλαβαίνει ότι ονειρευόταν ή τον αφήνεις να κοιμάται απολαμβάνοντας την "ελευθερία" του; 
Σε Ραφήνα - Πικέρμι, σε Μαραθώνα , σε Σπάτα - Αρτέμιδα, σε Παλλήνη τι κάνουμε; Εξακολουθούμε να ψηφίζουμε συμβούλους που ονειρεύονται ότι λένε αλήθειες, δηλαδή ψεύδονται ή τους ξυπνάμε και καταλαβαίνουν ότι ξέρουμε πως μας λένε ψέμματα;  ''Δεινόσαυρους", ''τζάκια", επικίνδυνους άεργους και ''κομματόσκυλα" τους ''μαυρίζουμε" στην κάλπη. Και στη θέση τους στέλνουμε κανονικούς ανθρώπους. Με αγνά συναισθήματα, μοντέρνες ιδέες, όρεξη για δουλειά και αγάπη την κοινωνία. Για Πόλεις των Ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' ανατολικής Αττικής ΣΤΗΛΗ tabula rasa