iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Ο Αργύρης Κωστάκης
για τον θησαυρό
των λέξεων


H βιβλιοθήκη της ζωής μας είναι γεμάτη από αναμνήσεις.

Από εικόνες, λέξεις και συναισθήματα. Αλλά κυρίως λέξεις. Που έγιναν εικόνες. Ή εικόνες που έγιναν λέξεις. Από συναισθήματα που ειπώθηκαν με λέξεις και χάραξαν ανεξίτηλα το βινύλιο της καρδιάς μας.

Οι αναμνήσεις είναι λέξεις. Η μουσική και τα τραγούδια είναι λέξεις. Οι στιγμές που αγγίζει ο καθένας το ανυπέρβλητο. Οι λέξεις δηλαδή είναι οι ήρωες που αντέχουν στον χρόνο. Το μυστήριο που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή. Οι λέξεις που μας δείχνουν τον δρόμο. Ένας αέναος έρωτας που μας κρατάει ζωντανούς. Οι λέξεις που γίνονται ιστορίες για τα μπαρ, μυθιστορήματα, βιβλία, ποιήματα, άρθρα, παραμύθια, χρονογραφήματα. Λέξεις που λέμε με τα μάτια, αλλά δεν μπορεί να τις μεταφράσει ο άλλος. Λέξεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι "ποιός είναι το νησί του άλλου στο ταξίδι μας;" Λέξεις λάθος και λέξεις σωστές. Άλλωστε τι είναι τα λάθη; Η δοκιμασία της ψυχής που παραδίνεται στο μυαλό. Γι αυτό πρέπει πάντα να δένουμε το μυαλό με το σχοινί της ψυχής μας.

 

Λέξεις σπάνιες. Η λέξη οτρηρός. Πόσοι την γνωρίζουν? Μου την έμαθε κάποτε ο κορυφαίος Έλληνας διανοητής Θεοδόσης Τάσιος. Οτρηρός είναι ο εργατικός άνθρωπος. Λέξεις ανείπωτες. Λέξεις συνηθισμένες. Λέξεις άγνωστες. Λέξεις όμορφες. Λέξεις ελκυστικές. Λέξεις μαγικές. Λέξεις προσδοκίας. Λέξεις των Ανθρώπων.

Κατά την ταπεινή μου άποψη η λέξη ουτοπία είναι η πιο πλήρης λέξη του κόσμου. Ουτοπία σημαίνει ένα μέρος που δεν υπάρχει πουθενά. Το ζητούμενο συνεπώς σε αυτή την εποχή της απόλυτης ψυχικής και πνευματικής φτώχειας είναι η αναζήτηση του ανύπαρκτου. Μπορεί να μην είναι άμεσο το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης. Αλλά βοηθάει να ονειρευτούμε το "άλλο" που θα ξαναδώσει σημασία στη ζωή μας. Έχουμε πάντα ανάγκη να δραπετεύσουμε από το αναπόφευκτο. Και η ουτοπία είναι ο δρόμος που μπορεί να γεμίσει με ελπίδα το κενό μας.

Άλλωστε το έχει πει τέλεια από το 1964 ο εμπνευστής του υπερεαλιστικού κινήματος, ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μπρετόν: Μια λέξη κι όλα σώζονται. Μια λέξη κι όλα χάνονται.