iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 05 Ιουνίου 2020

Ο Κωνσταντίνος Μώρος
για την πρόληψη του
καρκίνου του μαστού

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΩΡΟΣ

Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως, θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση της ανάπτυξης κακοηθών όγκων και στις νεαρές γυναίκες. Η πιο αξιόπιστη εξέταση του μαστού, πραγματοποιείται αμέσως μετά την πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας, δηλαδή, μεταξύ 3ης και 7ης ημέρας. Σε περίπτωση που η εξεταζόμενη βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα. Η αυτοεξέταση των μαστών από τη γυναίκα, συμβουλεύεται να γίνεται 2 με 3 φορές το χρόνο, ενώ ο γυναικολόγος της πραγματοποιεί κλινική εξέταση μαστών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αυτοεξέταση και κλινική εξέταση

Η αυτοεξέταση γίνεται μπροστά σε καθρέπτη, πρώτα σε καθιστή θέση κι ύστερα όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη. Αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι η παρουσία ρυτίδας ή βαθουλώματος στο δέρμα, η τυχόν παρουσία εκκρίματος από τη θηλή ή η αλλαγή στο χρώμα της.  Η ψηλάφηση γίνεται με τα τέσσερα δάχτυλα μαζεμένα, στα τέσσερα τεταρτημόρια των μαστών (άνω έξω, άνω έσω, κάτω έσω και κάτω έξω). Ύστερα πρέπει να γίνει συμπίεση της θηλής και ψηλάφηση της μασχάλης με το αντίθετο χέρι.

Τρόποι μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Η διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους μετά την εμμηνόπαυση και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποτελούν χρήσιμες συμβουλές για την καλή υγεία της γυναίκας. Επίσης, η τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία, ο θηλασμός για τουλάχιστον ένα χρόνο, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτώνΔυστυχώς, κάποιοι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού δεν μπορούν να αλλάξουν. Τέτοιοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό, που αφορά στην εμφάνιση καρκίνου μαστού ή και ωοθηκών, σε συγγενείς πρώτου βαθμού, η πρόωρη έμμηνος ρύση (κάτω των 12 ετών) ή η καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 54 ετών) και η δομή του μαστού, όπως αυξημένη πυκνότητα στη μαστογραφία και οι ινοκυστικές μαστοπάθειες υψηλού κινδύνου.Η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο, ή η ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών,  γι’ αυτό και συνιστάται ανά τακτά διαστήματα κλινικός έλεγχος, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών. 

Μαστογραφία

Η μαστογραφία αποτελεί «χρυσό εργαλείο» στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο. Οι παγκόσμιες οδηγίες συνιστούν να γίνεται στον γενικό πληθυσμό από 50 έως 74 ετών (uspstf 2012, usoma 2012) ανά δύο χρόνια. Συνιστάται η μαστογραφία να πραγματοποιείται στην ηλικία των 40 ετών σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου ή αλλιώς μετά την ηλικία των 50 ετών.

Υπερηχογράφημα μαστών

Το υπερηχογράφημα μαστών συμπληρώνει την κλινική εξέταση και τη μαστογραφία, ενώ διαχωρίζει ένα ογκίδιο συμπαγές από μια απλή κύστη. Το υπερηχογράφημα, όταν περιλαμβάνει ελαστογραφία, μας δίνει μια ένδειξη, για το αν το ογκίδιο είναι πιθανά κακοήθες και βοηθά το γιατρό στην εκτέλεση τυχόν παρακέντησης ή στη δειγματοληπτική βιοψία.

Το μήνυμα είναι η πρόληψη

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι αισιόδοξη, γιατί η πιθανότητα ίασης είναι περισσότερο από 90% αν ο όγκος είναι μικρότερος από 1 εκατοστό. Χάρη στις καινούργιες τεχνικές μπορεί να διατηρήσει μια πολύ καλή αισθητική του σώματός της και με τις νέες συμπληρωματικές θεραπείες που χορηγούνται, μειώνεται πολύ η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου.

Ο Κωνσταντίνος Μώρος είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας - Πικερμίου

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr