iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Γιώργος Κώτσηρας
για την Ελλάδα
της εξωστρέφειας


Όσοι κυκλοφορούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πάσης φύσεως κοινωνικούς χώρους, διαπιστώνουμε έναν συλλογικό «πεσιμισμό», μια συλλογική και εθνική «θλίψη» για το μέλλον της χώρας.

Είναι, ίσως, αυτή η χειρότερη παρακαταθήκη της κρίσης, ήτοι η έλλειψη οράματος και αισιοδοξίας για το μέλλον. Συναισθήματα που προκαλούν αντιπαραγωγικότητα και στασιμότητα για την χώρα και τους πολίτες. Η παρούσα Κυβέρνηση πέραν των τραγικών επιλογών της σε πολλαπλά επίπεδα, έχει, δυστυχώς, επενδύσει πολιτικά στη διαχείριση της μιζέριας και της έλλειψης κινητροδότησης της κοινωνίας. Απαγορεύει την βούληση ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Αυτόν που στοιχειωδώς επιτυγχάνει θέλει να τον στοχοποιήσει, χωρίς όμως να βελτιώνει αυτόν που ακολουθεί. Απλή και συνειδητή κοινωνική «ανθρωποφαγία» με μόνο στόχο την επένδυση στον κοινωνικό διχασμό που συστηματικά καλλιεργεί από την περίοδο που βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Προσπαθεί να μετατρέψει έναν φύσει παραγωγικό και αισιόδοξο λαό σε κοινωνικό και πολιτικό ακόλουθο λογικών διαχείρισης της μιζέριας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια Ελλάδα των επιδομάτων και της ήσσονος προσπάθειας, προφανώς σε αντιστοιχία με τα πολιτικά τους είδωλα επί κομμουνισμού. Μια Ελλάδα που δεν θα μιλάει για νέες δουλειές, για επενδύσεις, για διεύρυνση της οικονομικής βάσης, για δημιουργία. Αυτό πρέπει πάση θυσία να το σταματήσουμε. Πρέπει όσοι συμμετέχουμε υπό οιονδήποτε τρόπο στο δημόσιο διάλογο να επαναφέρουμε έναν εθνικό όραμα στους συμπατριώτες μας. Ένα όραμα που θα τους ενεργοποιήσει τα παραγωγικά ανακλαστικά! Ένα όραμα που θα βασίζεται στην αξιολόγηση των καλών με σκοπό την βελτίωση των λιγότερο καλών και όχι την ισοπέδωση προς τα κάτω του συνόλου της κοινωνίας.

Η χώρα έχει ανάγκη από «αέρα», από «οξυγόνο», από εμπροσθοβαρή και εξωστρεφή πολιτική. Ένα «σοκ» δημιουργίας και εξωστρέφειας. Να βάλουμε στόχο να βελτιώσουμε την εκπαίδευσή μας χωρίς φοβικά σύνδρομα. Με αξιολόγηση, με ενθάρρυνση των αρίστων και βελτίωση των μη αρίστων. Να βάλουμε στόχο την βελτίωση των δημόσιων δομών επ’ωφελία του πολίτη, με συμπαραστάτη τον άξιο δημόσιο υπάλληλο και λειτουργό. Να βάλουμε στόχο, μέσω μείωσης των φόρων και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία επιχειρήσεων με νέες θέσεις εργασίας, με ταυτόχρονο σεβασμό στον εργαζόμενο αλλά και σε αυτόν που ρισκάρει το κεφάλαιό του για να επενδύσει. Να επαναφέρουμε τη δημόσια ασφάλεια στη συνείδηση του πολίτη και όχι να ευνοούμε έμμεσα την ανομία προς άγραν περιθωριακών ψήφων. Να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής ομαλότητας και όχι τεχνητού διχασμού. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της μιζέριας, της διαχείρισης της κατάθλιψης και της έλλειψης εθνικού οράματος.

Μας αξίζει η Ελλάδα της εξωστρέφειας, των θέσεων εργασίας, της αξιολόγησης, της αριστείας, του σεβασμού του αδύνατου και όχι της συνειδητής εκμετάλλευσής του. Μια χώρα με σημεία αναφοράς στον δυτικό κόσμο και όχι στα «σκοτεινά» σημεία της παγκόσμιας ιστορίας. Η ανάγκη για άμεση πολιτική αλλαγή ξεπερνάει κατά πολύ την οικονομική κρίση, αγγίζει την ίδια μας την υπαρξιακή δομή, την ίδια μας την ταυτότητα. Όσο ακόμα προλαβαίνουμε…

Ο Γ.Κ. είναι δικηγόρος, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής και αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''