iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Ο Δημήτρης Δελτσίδης
για την κυριαρχία
των λίγων στους πολλούς


Η εποχή που ζούμε θα λέγαμε ότι την χαρακτηρίζει τα ιδιαίτερα γεγονότα που βιώνουμε.

Οικονομική κρίση με πρωτοφανή διάσταση και διάρκεια, όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεχείς πολιτικές ανακατατάξεις στα εσωτερικά μας, νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις, για όλο τον κόσμο, λόγω αλλαγής των συσχετίσεων. 

Επιπλέον εγείρονται για πρώτη φορά εθνικά θέματα, όπου τελικά επικρατεί η γνώμη αυτών που αποφασίζουν και μόνο, σαν να μην τους νοιάζει το αντίκτυπο που θα έχει αυτό, σαν να μην τους ενοχλούν οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Το περίεργο είναι ότι παρόμοια θέματα, βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα και σε άλλα κράτη της υφηλίου που θεωρούνται ως κυρίαρχα και ως αυτά που δρομολογούν τις εξελίξεις παγκοσμίως. Βλέπουμε για παράδειγμα στη Γαλλία, να εφαρμόζονται πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, λόγω οικονομικής κρίσης, ο λαός να αντιδρά, με πρωτοφανείς διαδηλώσεις στους δρόμους και οι σκληρές συγκρούσεις με τις κρατικές δυνάμεις να αγγίζουν τα όρια του εμφυλίου πολέμου. Επίσης παρακολουθούμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο πλανητάρχης να εφαρμόζει στο ακέραιο τις εξαγγελίες του, για χτίσιμο φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, να απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του σε μουσουλμάνους, και να μην τον νοιάζει πραγματικά τι λένε οι πολίτες του, παρά τις οξείες αντιδράσεις τους.

Έχω την αίσθηση ότι διανύουμε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των λίγων, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπολογίζεται καθόλου η γνώμη των πολλών, δηλαδή του απλού κόσμου, του απλού πολίτη. Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι ήδη ο απλός πολίτης, στη χώρα μας τουλάχιστον, έχει υποστεί τα τελευταία οχτώ χρόνια τα πάνδεινα σε οικονομικό και συνάμα προσωπικό επίπεδο, ίσως αντιληφθούμε ότι το κεντρικό σημείο της εποχής που ζούμε είναι η πλήρης εξάρτηση του απλού πολίτη, οικονομική, προσωπική και οικογενειακή, στις ορέξεις των λίγων που τυγχάνει να έχουν κάθε φορά την εξουσία στα χέρια τους.

Ο Δημήτρης Δελτσίδης είναι Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''