iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Ο Νάσος Καραγεωργιάδης
για την Ευρώπη
που θέλουμε


Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (την έρευνα γνώμης των πολιτών της Ευρώπης) τον Απρίλιο του 2018, περισσότεροι από 27.000 ευρωπαίοι κατέθεσαν τη γνώμη τους για όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εύρημα, ένα ήταν αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται προς στη σωστή κατεύθυνση, η πλειοψηφία των ερωτώμενων (42% ) αποκρίθηκε αρνητικά ενώ μόλις το 32% έδωσε θετική απάντηση.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση για το πως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση των ακραίων εθνικιστικών φωνών, η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αυξανόμενη αίσθηση μιας άνισης κοινωνικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες και η γενικότερη οικονομική ύφεση είναι μερικές από τα πιο σημαντικές παραμέτρους που μεγεθύνουν το αίσθημα ανασφάλειας. Ωστόσο θα ήταν άδικο να μην παραδεχόμασταν πως ζούμε σε μια Ευρώπη που έχει κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός, από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι άνθρωποι σπάνια συμφωνούμε στο τι ακριβώς σημαίνει πρόοδος. Πρωτίστως διότι δυσκολευόμαστε να δεχτούμε την αλλαγή, παρά του ότι ζούμε σε ένα κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται. Επιπλέον γιατί δυσκολευόμαστε να συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνήσουμε στην κατεύθυνση ενδεχομένως να διαφωνήσουμε στον τρόπο και την πορεία που θα χαράξουμε για να φτάσουμε στην αλλαγή.

Δυστυχώς ο χρόνος κυλά μόνο προς μια κατεύθυνση και έτσι νομοτελειακά ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα: πως θέλουμε αλήθεια να είναι το μέλλον; Είναι καιρός να ρωτήσουμε με ειλικρίνεια τους εαυτούς μας όχι μόνο μια στιγμή αλλά κάθε μέρα που έρχεται. Όχι μόνο για εμάς μα περισσότερο για τις γενιές που ακολουθούν πίσω μας.

Στο Ποτάμι πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως θέλουμε οι ζωές μας στο μέλλον να είναι περισσότερο αλληλέγγυες, αξιοκρατικές και δίκαιες, ο πλανήτης μας να είναι καθαρότερος και ασφαλέστερος για όλα τα πλάσματα που ζουν πάνω του και πως μπορούμε να φροντίσουμε ώστε οι μελλοντικές γενιές να εκπαιδευτούν και προετοιμαστούν κατάλληλα για να συνεχίσουν ένα δρόμο εξέλιξης προς ακόμα πιο φωτεινές μέρες.

Το πώς θα τα καταφέρουμε πρέπει να είναι το κύριο θέμα διαλόγου ανάμεσά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό πολυεθνικό συλλογικό όργανο στον κόσμο που εκλέγεται! Κι ως τέτοιο για να λειτουργήσει είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή όλων μας πρώτα ως ψηφοφόροι και έπειτα ως ενεργά μέλη αυτού του διαλόγου για τον κόσμο που θέλουμε να ζουν τα παιδιά μας.

*Ο Νάσος Καραγεωργιάδης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.