Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιάννης Σαμέλης
για την
ανατολική Αττική


Η Ανατολική Αττική, η περιοχή, όπου επιλέξαμε να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, η μόνη αναπτυσσόμενη περιοχή στο Λεκανοπέδιο, σταδιακά μετατρέπεται σε «πίσω αυλή» της πρωτεύουσας, με συσσώρευση προβλημάτων και έλλειψη υποδομών.

Σε μια περιοχή, όπου πλέον κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, και πολλοί εξ αυτών από επιλογή, επενδύοντας κόπους ζωής, το επίσημο Ελληνικό Κράτος, και τα όργανα αυτού αδυνατούν να παράσχουν στους πολίτες του, συνθήκες και ποιότητα διαβίωσης, όπως αρμόζει σε πολίτες εξελιγμένου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δύο μεγάλα λιμάνια της περιοχής, η Ραφήνα και το Λαύριο, αντί να αποτελούν συγκοινωνιακούς πνεύμονες της Αττικής, και πομπούς διασύνδεσης με την νησιωτική Ελλάδα, έχουν απομονωθεί από το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο, δεν συνδέονται με μέσα σταθερής τροχιάς, και ούτε προβλέπεται να φτάσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος στο άμεσο μέλλον. Αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι περιστασιακοί ταξιδιώτες να έρθουν γρήγορα και με ασφάλεια σε επαφή με το κέντρο ή με άλλους προορισμούς, αλλά και να οξύνονται να κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η αποχέτευση παραμένει μόνιμη πληγή, και ένδειξη του χαμηλού επιπέδου του οικιστικού πολιτισμού μας, καθώς οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής ακόμη βασανίζονται για τις στοιχειώδεις παροχές, και αναγκάζονται να καταβάλουν ποσά από το υστέρημά τους, ακόμη και για ανάγκες που σε εξελιγμένες κοινωνίες έχουν λυθεί προ πολλού.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει φλέγον και ανεπίλυτο, με την κατάσταση να χειροτερεύει διαρκώς. Το κεντρικό κράτος και η Περιφέρεια Αττικής αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστική και δίκαιη λύση, με βάση την σύγχρονη τεχνολογία, και μεγάλα τμήματα της περιοχής μετατρέπονται κάθε χρόνο σε υγειονομικές βόμβες.

Η τραγωδία στο Μάτι, πέρυσι, κατέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, στην αντιπυρική προστασία, στον χωροταξικό σχεδιασμό, στον συντονισμό μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών, χωρίς μέχρι σήμερα να βλέπουμε με απτά δείγματα, ότι το πάθημα έγινε για τους υπευθύνους μάθημα.

Στα ανωτέρω, γνωστά από χρόνια προβλήματα, προστίθεται και αυτό της εγκληματικότητας και ελλιπούς προστασίας των πολιτών. Μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Αττικής μετατρέπονται σε «γκρίζες ζώνες» παρανομίας, με απούσα την Αστυνομία, λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα να εκτοξεύεται και οι ζωές όλων μας να τίθενται σε καθημερινό κίνδυνο.

Η απερχόμενη κυβέρνηση και η αντιστοίχως απερχόμενη αρχή της Περιφέρειας Αττικής μας γύρισαν την πλάτη όλα αυτά τα χρόνια και αρνήθηκαν να λύσουν τα προβλήματα. Οι πολίτες της Ανατολικής Αττικής, όμως, λέμε «όχι στην υποβάθμιση» και αναμένουμε από τους επόμενους να φανούν αντάξιοι της ψήφου που θα ζητήσουν και θα λάβουν.

 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΕΛΗΣ είναι Δικηγόρος - Οικονομολόγος

Μέλος Μητρώου Στελεχών Ν.Δ.