iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 14 Ιουλίου 2020

Γιάννης Ζουγανέλης
στην iselida.gr
''κ. Τσίπρα αλλάξτε το Σύνταγμα!''

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Είναι από τους αγαπημένους καλλιτέχνες. Δεκαετίες κάνει τον κόσμο να γελάει και να διασκεδάζει. Πολυτάλαντος. Στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής. Κοιμάται ελάχιστα και εργάζεται πάρα πολύ από μικρός. Ο Γιάννης Ζουγανέλης έφτασε τα 60 χρόνια της ζωής του, αλλά ο "μπαγάσας" κινείται και λειτουργεί σαν παιδί. Πάνω απ όλα όμως είναι ένας πολίτης με άποψη. Συχνά κόντρα στο ρεύμα. Αλλά ποτέ δεν "φιλτράρει" τα λόγια του. Ήταν πριν τριάντα και χρόνια, όταν τον γνώρισα για πρώτη φορά στο καμαρίνι του στο ιστορικό διασκεδαστήριο "Αχ Μαρία" στα Εξάρχεια, για μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Ακρόπολις". Αυτή τη φορά το ραντεβού έγινε στο καμαρίνι του στο θέατρο "Ζίνα" όπου πρωταγωνιστεί στην παράσταση "παράξενο ζευγάρι". 

Τι βλέπω εδώ καινούργιο cd  με τίτλο "αλλιώς τα έβλεπα". Εννοείς πολιτικά ή γενικά;

Αλλιώς τα έβλεπα και αλλιώς γίνονται τα πράγματα γενικά. Έβγαλα αυτό το cd, με αυτή τη συμβολική φωτογραφία τσολιαδάκια με τον αδελφό μου. Τα τραγούδια μιλάνε γιά την αξιολόγηση, ένα γραφείο τελετών που αντί να κλαίνε οι συγγενείς κλαίνε οι νεκροθάφτες, έχει επίσης τους μυρωμένους στίχους " του Σουρή" , γιατί η κωμικότητα είναι ότι πιό σοβαρό υπάρχει στη ζωή. Πρέπει να επικοινωνούμε και να ενεργούμε κάθε στιγμή. Κι αυτό το cd κινείται στο πλαίσιο της επικοινωνίας με τη ζωή. Άλλη μια αγαπημένη μου δουλειά που την υπερασπίζομαι με πάθος, όπως όλες.

Αλήθεια, ποιο είναι πιο παράξενο ζευγάρι εσύ με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη εδώ στο θέατρο "Ζίνα" ή ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο;

Το θέατρο έχει τον Θεό. Η πολιτική έχει τα συμφέροντα. Και τα δύο είναι παράξενα ζευγάρια. Ο Τσίπρας με τον Καμμένο δημιούργησαν αυτή τη σχέση γιατί αλλιώς δεν θα σχηματιζόταν κυβέρνηση και θα γινόταν ότι και στη Γερμανία. Ο ένας τραβάει τα μπόσικα του άλλου. Το έλλειμμα του πατριωτισμού των εντός ή εκτός εισαγωγικών Αριστερών γεμίζει ο Καμμένος. Υπάρχουν "παντρειές" που ίσως βγούνε καλές για την πατρίδα. Όλα τα ζευγάρια πάντως και στη ζωή έχουν παραξενιές.  Όσον αφορά τη θεατρική παράστασή μας είναι ένα διαχρονικό έργο του Νιλ Σάιμον από το 1965, όπου ο κόσμος έρχεται και γελάει. Ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή είναι το γέλιο. Αφορά ανθρώπινες καταστάσεις και φιλίες την πίστη στη ζωή. Τον χωρισμό, τα στερεότυπα της κοινωνίας. Είναι μιά αληθινή παρέα και είμαι ευτυχισμένος που συνεργάζομαι με τον Βλαδίμηρο και τους άλλους ηθοποιούς.

Και όπως κάθε χειμώνα εκτός από θέατρο έχεις και μουσικές εμφανίσεις;

Φέτος στη Μουσική Σκηνή "Πειραιώς 178" Παρασκευή και Σάββατο με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Δημήτρη Σταρόβα και νέες σπουδαίες τραγουδίστριες. Τι να σου πω γι αυτούς τους καλλιτέχνες και τη διασκέδαση που προσφέρουν; Θα το "χαλάσω". Αντιλαμβάνεσαι πόσο ωραία περνάει ο κόσμος! Εγώ βέβαια έχω περισσότερο το ψυχαγωγικό σκέλος και λιγότερο μουσικά.

Εργάζεσαι περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν;

Φυσικά. Πολύ περισσότερο γιά λιγότερα χρήματα. Ναι μεν βιοπορίζομαι με αξιοπρέπεια, σε σχέση με άλλους ανθρώπους σε αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά εργάζομαι σκληρά.  Πιστεύω στην ατομική εργασία και στην πρωτοβουλία του ατόμου.

Να γυρίσουμε στην πολιτική. Σε απογοήτευσε ο κ. Τσίπρας;

Δεν είμαι άνθρωπος που "κλειδώνει" στις απόψεις του. Διαμορφώνονται ανάλογα με το βίωμα. Η καλή πλευρά του Τσίπρα είναι ότι ήρθε μία νέα φυσιογνωμία, που ξεκίνησε τη δράση του από το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα. Δεν είμαι  βέβαια υπέρ των φοιτητικών κινημάτων, γιατί μπήκαν στη μάζα και όχι στη διαφορετικότητα, αλλά ο Τσίπρας είχε διάθεση να αλλάξει τα πράγματα. Αυτή η κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η πολιτική είναι εισαγόμενη και αυτό με εξοργίζει. Η κακή πλευρά του Τσίπρα είναι ότι έχει ευθύνη γιατί δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την πραγματικότητα. Να ξέρει εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσει. Ήταν ρομαντικός.  Αυτοί όμως που ουσιαστικά διοικούν την Ελλάδα από το εξωτερικό, απαξιώνουν τη χώρα για να την αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η Ευρώπη του καπιταλισμού και όχι των λαών.

Η κακή πλευρά του Τσίπρα είναι ότι έχει ευθύνη γιατί δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την πραγματικότητα. Να ξέρει εκ των προτέρων τι θα αντιμετωπίσει. Ήταν ρομαντικός.  Αυτοί όμως που ουσιαστικά διοικούν την Ελλάδα από το εξωτερικό, απαξιώνουν τη χώρα για να την αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η Ευρώπη του καπιταλισμού και όχι των λαών.

Είναι μια άποψη αυτή που θα βρει "εχθρούς"...

Παίρνω θέση με κατηγορούν. Δεν παίρνω θέση πάλι με ακτηγορούν κάποιοι, αν και η πλειονότητα με αγαπάει και εκτιμά τον χαρακτήρα και τη δουλειά μου εδώ και σαράντα χρόνια. Μην ξεχνάς ότι πάτησα τα 60! Ωστόσο δεν μπορώ να μην σου πω πως υποστηρίζουν ότι θα σώσουν τη χώρα, αυτοί που τη βούλιαξαν. Η χθεσινή κυβέρνηση, που σήμερα είναι αντιπολίτευση και αύριο θέλει να ξαναγίνει κυβέρνηση. Μα είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα! Να είμαστε ειλικρινείς. Είναι μόδα να βρίζουμε όλοι τον Τσίπρα, αλλά ξεχνάμε τους άλλους που μας οδήγησαν εδώ. Η άποψη λοιπόν είναι το αυτονόητο για τον πολίτη.

Ζούμε σε μια εποχή που ισοπεδώνονται οι αξίες και το ήθος;

Ναι, αλλά επιλέξαμε να ζήσουμε έτσι. Παίξαμε πολύ με την ευδαιμονία και το εύκολο χρήμα.  Παραμυθιαστήκαμε. Ακόμη και σήμερα άνθρωποι εκμεταλλεύονται ανθρώπους, εργαζόμενους. Επιχειρηματίες επικαλούμενοι την κρίση δεν πληρώνουν ή απολύουν, ενώ δεν έχουν πρόβλημα. Μιλάω για ορισμένους. Φτάσαμε να κρίνουμε τη ζωή όχι με το πνεύμα, αλλά με τον πλούτο των χρημάτων. Τη ζωή όμως δεν την πιάνεις γκόμενα! Τη ζωή πρέπει να την αγαπάς και να είσαι μέρος της για να εξελίσσεσαι μαζί της.

Ναι, αλλά επιλέξαμε να ζήσουμε έτσι. Παίξαμε πολύ με την ευδαιμονία και το εύκολο χρήμα.  Παραμυθιαστήκαμε. Ακόμη και σήμερα άνθρωποι εκμεταλλεύονται ανθρώπους, εργαζόμενους. Επιχειρηματίες επικαλούμενοι την κρίση δεν πληρώνουν ή απολύουν, ενώ δεν έχουν πρόβλημα. Μιλάω για ορισμένους. Φτάσαμε να κρίνουμε τη ζωή όχι με το πνεύμα, αλλά με τον πλούτο των χρημάτων. Τη ζωή όμως δεν την πιάνεις γκόμενα! Τη ζωή πρέπει να την αγαπάς και να είσαι μέρος της για να εξελίσσεσαι μαζί της.

Τι σου δίνει ελπίδα στη ζωή;

Η δημιουργία. Αυτός που δημιουργεί με κάνει να ελπίζω. Σου μιλάω και ως καθηγητής. Τα παιδιά που πάνε μπροστά, είναι αυτά που δημιουργούν. Είτε καλλιτέχνες, είτε συγγραφείς, είτε αθλητές, είτε επιχειρηματίες. Αυτοί που προχωρούν είναι όσοι απεξαρτώνται από τα στερεότυπα της κοινωνίας. 

Τι λες σε ένα παιδί σήμερα;

Να είναι φίλος της μάθησης. Να αγαπάει την Ελλάδα και τον άνθρωπο. Ο Δυτικός πολιτισμός είναι ο Ελληνικός πολιτισμός. Να εργάζεται, αλλά να μη δουλεύει! Να παράξει έργο, αλλά να μη γίνει δούλος. Να αγαπάει τη γνώση. Να γνωρίζει τα social media, αλλά με μέτρο για να επικοινωνεί και να μαθαίνει. Μη χαθεί με τις ώρες στο διαδίκτυο. Να πάρει από τη ζωή αυτό που του ανήκει. Δεν θα του χαριστεί τίποτα. Να συνειδητοποιήσει ότι είναι μοναδικό ον στο σύμπαν. Να μη μαζικοποιηθεί  σε κόμματα. Να δημιουργήσει νέες εμπνεύσεις και συλλογικότητες. Να μη μένει άπραγος.

Ποια εικόνα της καθημερινότητας σου προκαλεί θλίψη;

Ως πολίτης όποια και σε όλους. Όμως ως καλλιτέχνης τα πέντε κλειστά θέατρα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας που κάποτε έσφυζε από ζωή. Αλίκη, Παρκ, Άλσος, Σφεντόνα, Μετροπόλιταν. Γιατί η κυβέρνηση, το υπουργείο πολιτισμού δεν μεριμνά; Γιατί δεν παίρνει μια πρωτοβουλία να τα ανακαινίσει και να ξαναλειτουργήσουν; Πάντως το θέατρο ακόμη και μέσα στην κρίση πάει καλά. Η μουσική σκηνή πάει καλά. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να συνυπάρξει. Η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους.

Τελευταία ερώτηση. Αν ερχόταν ο πρωθυπουργός να δει την παράσταση και μετά εδώ που είμαστε γιά να σε συγχαρεί τι θα του έλεγες σε 30 δευτερόλεπτα;

Επειδή ο πρωθυπουργός είναι θεσμός και είναι ο πρώτος υπηρέτης του λαού, θα προσπαθούσα να του εξηγήσω τι σημαίνει πρωθυπουργός. Θα του ζητούσα ένα ραντεβού να του μιλούσα για έννοιες ανθρώπινης επικοινωνίας, αλήθειας στον ελληνικό λαό, συμπαράστασης και ισονομίας. Το σημαντικότερο όμως θα του ζητούσα να αλλάξει το Σύνταγμα. Το έχει πει ο Καστοριάδης πριν δεκαετίες. Το Σύνταγμα φτιάχτηκε για την υπεράσπιση του Κράτους από τους πολίτες και όχι το αντίθετο που θα έπρεπε να ισχύει.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ. Εκτιμώ το ανθρώπινο επίκεντρο των συζητήσεων τόσα χρόνια.

''Παράξενο ζευγάρι" ΘΕΑΤΡΟ ΖΙΝΑ Λ. Αλεξάνδρας 74 Τηλ : 2106424414

 

Κοσμήματα Ρολόγια Αρβανιτογιάννης | Arvanitogiannis.gr