Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέσποινα Γκικάκη:
''Τίποτα δεν λειτουργεί
στη ζωή χωρίς συνεργασία''


Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Δέσποινα Γκικάκη στην πρώτη της συνέντευξη μιλάει για τα όνειρα και τους στόχους της, αναφέρεται στα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και αποκαλύπτει και μία πολιτική είδηση.
Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα είπε η κ. Γκικάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr.
 
Μητέρα, σύζυγος, πρόεδρος της Τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Ραφήνας Πικερμίου και πλέον διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΡ. Αρκούν οι 24 ώρες της ημέρας για όλα αυτά στη ζωή σας?
 
Δυστυχώς όχι! Με κάνατε και γέλασα με την ευθύτητα της ερώτησης. Χρειάζεται πολύ σωστό προγραμματισμό στη διαχείριση του χρόνου με προτεραιότητες. Φυσικά το παιδί και η οικογενειά μου πάω απ όλα. Και μετά ο Οργανισμός που απορροφά τον περισσότερο χρόνο. Είναι μια τεράστια ευθύνη να φέρω εις πέρας το έργο μου και να δικαιώσω για την εμπιστοσύνη την κυβέρνηση. Όσο για την Τοπική, το λέω για πρώτη φορά δεν θα είμαι ξανά υποψήφια στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές. Έβαλα ''πλάτη'' στα ''πέτρινα χρόνια'' και θα φύγω με ψηλά το κεφάλι. Πιστεύω ότι η κοινωνία εκτίμησε τα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια. Λυπάμαι που θα φύγω, αλλά ο χρόνος είναι απαγορευτικός. 
 
Είστε από τους ανθρώπους που ''κολλάνε'' στο χθες ή κοιτάζουν στο αύριο?
 
Κοιτάω πάντα μπροστά. Φυσικά όμως από τα λάθη μας μαθαίνουμε δεν σας λέω κάτι πρωτότυπο. Αρκεί να μαθαίνουμε. 
 
Τι σας δίνει κουράγιο κάθε πρωί που ξυπνάτε?
 
Το χαμόγελο της κόρης μου. Παίρνω θάρρος από αυτό και προχωράω.
 
Είστε κάτοικος του δήμου Ραφήνας Πικερμίου την τελευταία δεκαετία, συνεπώς όχι ''ξένος'' και η τοπική κοινωνία βλέπει στο προσωπό σας έναν ''δικό'' του άνθρωπο και προσβλέπει σε αυτόν. Η κοινωνία που φοβάται τι θα γίνει με την επέκταση του λιμανιού. Θα μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι?
 
Φυσικά και πονάω τον τόπο. Η επέκταση του λιμανιού είναι μια γενική έννοια. Θα πρέπει να δούμε το θέμα σε βάθος γιατί όταν μιλάμε για επέκταση γενικά, ο πολίτης λογικό είναι να το βλέπει φοβικά. Η πρόταση λοιπόν περιέχει κάποια στάδια που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού. Στο οποίο δεν έχουν γίνει έργα προστασίας από τους ανέμους. Είναι ανοικτό στον καιρό και οι καπετάνιοι συχνά με ηρωικές προσπάθειες δένουν τα πλοία στους προβλήτες. Έτσι πρέπει να γίνει κάτι με τη λιμενολεκάνη. Επίσης στο master plan έχει προβλεφθεί και μία μαρίνα. Αυτό θα ομορφήνει την πόλη μας. Θα είναι ένας συνδετικός κρίκος λιμανιού και πόλης. Σημειώστε επίσης πως οι 4 από από τους 13 προβλήτες είναι ανενεργοί.
 
Ξέρετε όμως η Ραφήνα δεν αντέχει το καλοκαίρι τόσα πλοία, είναι αβίωτη...
 
Από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε ο Πειραιάς, μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού μετατοπίστηκε στη Ραφήνα γιατί είναι πιο κοντά από το Λαύριο. Έτσι αναγκαζόμαστε να έχουμε περισσότερα πλοία. Είναι αναγκαίο κακό. Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με επίκεντρο τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν στην πόλη. Θα κινηθώ προς την κατεύθυνση της ταυτόχρονης ανάπτυξης του λιμανιού με τα έργα υποδομής της πόλης. Δεν θα συνηγορήσω στην επέκταση του λιμανιού αν τα αρμόδια υπουργεία δεν δεσμευτούν για τις υποδομές με άξονα το κυκλοφοριακό. 
Θα κινηθώ προς την κατεύθυνση της ταυτόχρονης ανάπτυξης του λιμανιού με τα έργα υποδομής της πόλης. Δεν θα συνηγορήσω στην επέκταση του λιμανιού αν τα αρμόδια υπουργεία δεν δεσμευτούν για τις υποδομές με άξονα το κυκλοφοριακό. 
 
Είστε αισιόδοξη ότι τα έργα θα γίνουν?
 
Ναι είμαι αισιόδοξη. Η κυβέρνηση δείχνει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά και ο δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που ήδη έχουμε με τον δήμο θα κινηθούμε μαζί. Και ο δήμαρχος κι εγώ θέλουμε το καλό της πόλης. 
 
Μα η ομάδα κερδίζει, κανείς δεν μπορεί να κάνει μόνος του...
 
Αυτό είναι αλήθεια. Σε όλους τους τομείς της ζωής. Κάθε οργανισμός είναι μια ''αλυσίδα'' αξίας. Τίποτα δεν λειτουργεί αν δεν υπάρχει συνεργασία. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο. 
 
Τι σκέφτεστε για τη Ραφήνα κοιτάζοντας αυτή την ωραία θέα του Ευβοικού από το παραθυρό σας?
 
Είμαι παραδοσιακός άνθρωπος γενικά. Δεν μου αρέσει να γίνουμε... Ντουμπάι. Η Ραφήνα είναι ένας παραδοσιακός τόπος. Και πρέπει να διατηρήσει το τοπίο της. Στο όνομα της προόδου μην αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα της. Ακόμη και τον επιβατικό σταθμό που είναι ένα έργο που είναι ώριμο πλέον, ονειρεύομαι να έχει ''νησιώτικη'' αισθητική. Εδώ πρέπει να σας πως ότι σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης όπου η συνεργασία μεταξύ διευθύνουσας και προέδρου δεν ήταν καλή, δεν θα επαναλάβω αυτή την πρακτική. Προσωπικά με τον πρόεδρο τον κ. Χρυσοφώτη έχουμε άριστη συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
 
Κάποτε θα κάθεται σε αυτή την καρέκλα κάποιος άλλος άνθρωπος. Ποιά είναι η προσωπική ''σφραγίδα'' που θέλετε να αφήσετε?
 
Αντιλαμβάνομαι ότι όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό που θέλω είναι όταν φύγω ο κόσμος να λέει ''η Δέσποινα άφησε ένα θετικό αποτύπωμα. Να μπορώ να κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά''. 
Αντιλαμβάνομαι ότι όλα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτό που θέλω είναι όταν φύγω ο κόσμος να λέει ''η Δέσποινα άφησε ένα θετικό αποτύπωμα''. Να μπορώ να κυκλοφορώ με το κεφάλι ψηλά. 
 
Ως πολίτης πώς αποτιμάτε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη?
 
Ο πρωθυπουργός διέψευσε πολλούς με το έργο του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 7 στους 10 δεν περίμεναν ότι θα είναι τόσο αποτελεσματικός. Είναι ικανότατος και καλλιεργημένος άνθρωπος με άξιους συνεργάτες. Εργαζόταν πολλούς μήνες πριν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ήταν πανέτοιμος. Υλοποιεί όσα υποσχέθηκε. Θα κάνει πολλά...
 
Τελευταία ερώτηση. Ποιό είναι το ταξίδι που δεν έχετε κάνει ακόμη στη ζωή σας?
 
Με αιφνιδιάζετε. Δεν το έχω σκεφτεί. 
 
Ήμαστε δίπλα στη θάλασσα και δεν θα σας ρωτούσα για ταξίδια?
 
Θέλω να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα. Παντού. Λατρεύω την Ελλάδα. Να τη ''σκανάρω'' όλη. Τι να πρωτοδιαλέξω από τις ομορφιές της χώρας μας?
 
Σας ευχαριστώ που επιλέξατε την iselida.gr για την πρώτη σας συνέντευξη.
 
Κι εγώ ευχαριστώ, είστε ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ