iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Αθανάσιος Κριτσινέλης
Ο παγκόσμιος πρεσβευτής
της Ολυμπιακής δάδας


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Ο Αθανάσιος Κριτσινέλης είναι ο παγκόσμιος πρεσβευτής της Ολυμπιακής δάδας. Μια συζήτηση με έναν Έλληνα αυτού του βεληνεκούς, αποτελεί σίγουρα τιμή για τον δημοσιογράφο. Ο κ. Κριτσινέλης τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Μαραθώνα και μάλιστα είναι επίτιμος δημότης. Θα μπορούσα να συζητάω μαζί του για ώρες. Απολαύστε τον λόγο του κ. Κριτσινέλη. Την κινητή "εγκυκλοπαίδεια" της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

Ποιός είναι ένας άγνωστος τίτλος τιμής - εκτός από τις εκατοντάδες διακρίσεις που έχετε ;

Είμαι ο ''νονός'' του ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) το "βάπτισα" προσωπικά  το 1980 γιατί προηγουμένως ονομαζόταν Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Καλογρέζας. Στον κατάλογο των τεχνικών αρμοδιοτήτων μου ανήκουν οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το Στάδιο Καραισκάκη, το Παναθηναικό Στάδιο, η Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο και άλλα έργα. Το 1976 είναι η χρονιά σταθμός στη ζωή μου, καθώς βοήθησα στη μεταφορά της Ολυμπιακής φλόγας από την Αθήνα στην Οτάβα. Ήταν η πρώτη δάδα που απέκτησα και στη συνέχεια οργάνωνα τις λαμπαδηδρομίες. 

Βρεθήκατε λοιπόν στο επίκεντρο του παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος με τη Λαμπαδηδρομία. Σήμερα η περίφημη συλλογή από τις δάδες σας πού βρίσκεται;

Βρίσκεται στο Ελληνικό Ολυμπιακό Μουσείο της Μελβούρνης κατόπιν δωρεάς μου. Απέκτησα 22 Ολυμπιακές δάδες - από Ολυμπιακούς αγώνες μία έξτρα της Σεούλ της πρώτης αφής, μία έξτρα της Μόσχας επίσης της πρώτης αφής και η δάδα του 1996 στο Παναθηναικό Στάδιο, όχι Ολυμπιακή αλλά μετέφερε Ολυμπιακό Φως. Έπρεπε για λόγους ασφαλείας και συντήρησης να τις δωρίσω. Είχα προτάσεις, αλλά οι περισσότερες ήταν για οικονομική εκμετάλλευση και τις απέρριψα. 

Είστε μία επιφανής προσωπικότητα του Ολυμπιακού ιδεώδους και κατοικείτε στον Μαραθώνα. Δεν ενδιαφέρθηκε ο Δήμος να έρθει σε επαφή ώστε να αναλάβει αυτός την έκθεση της συλλογής;

Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Μόνο ο τέως δήμαρχος ο κ. Σπύρος Ζαγάρης είχε την έμπνευση να δημιουργήσει μία έκθεση στο Μουσείο Αφετηρίας του Μαραθώνιου δρόμου, όπου πήγα τις δάδες και άλλα ενθυμήματα. Με αφορμή αυτή τη δωρεά άρχισε να εμπλουτίζεται η συλλογή των Ολυμπιακών ενθυμημάτων. Νιώθω ικανοποίηση για όσα πρόσφερα με τη δράση μου. Η ζωή μου έχει 20 χρόνια εκπαίδευση, 2 χρόνια στρατό, 41 χρόνια εργασίας και 8 χρόνια κοινωνικής υπηρεσίας. Αυτές οι δάδες μου έδωσαν τη δυνατότητα να μεταφέρω, αυτά που έμαθα στην ελληνική νεολαία. Σας το λέω γιατί υπάρχουν πεφωτισμένοι Έλληνες τους οποίους οι φίλου μας οι Ολυμπιστές δεν τους αναφέρουν. Κι αυτό με ενόχλησε.  Φρόντισα λοιπόν να τους βγάλω στην επιφάνεια. 

Δώστε μας κάποια παραδείγματα...

Η πρώτη Ιέρεια το 1936 στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου - το αρχικό όνομα της Μαρίας Χορς της σπουδαίας χορογράφου ήταν Παναγιωτοπούλου -  εγγονή ενός ήρωα της Κρήτης. Θα μιλάμε ώρες αν σας πως όσα γνωρίζω. έχω διαβάσει τα πάντα σε σχέση με τη Λαμπαδηδρομία. Είμαι ο αρχαιότερος στον πλανήτη που έχει ασχοληθεί με το θέμα της Λαμπαδηδρομίας, σχεδόν μισόν αιώνα!

Ποιός είναι ο ορισμός της Ολυμπιακής δάδας;

Το εργαλείο που μεταφέρει την ιερή Ολυμπιακή φλόγα. Ιερή γιατί αντιπροσωπεύει πανάρχαιες ελληνικές αξίες. Αγάπη, ειρήνη, συναδέλφωση, ευγενή άμιλλα. ήταν σκέψη των Γερμανών το 1936 αλλά οι Έλληνες την έκαναν παγκόσμιο θεσμό. Αυτούς του Έλληνες λοιπόν ήθελα να τιμήσω τον Περιστεράκη, τον Φιλαδελφέα και άλλους.

Σας ενοχλεί ως εξέχων στέλεχος της Ολυμπιακής οικογένειας, που έχει εμπορευματοποιηθεί η Ολυμπιακή φλόγα;

Όχι μόνο με ενοχλεί, με εξοργίζει! Απόδειξη ότι βρέθηκα σε δυσμένεια το 2004 επειδή δεν δέχτηκα αυτή την πρακτική. Κι έτσι δεν ανέλαβα εγώ. Αν γράψω αυτά που γνωρίζω θα αμαυρωθεί η ιστορία μας και δεν το θέλω. Υπήρχε σημαίνων στέλεχος φανταστείτε το 1984 στο Λος Άντζελες που ετάχθη κατά της εμπορευματοποίησης της φλόγας και 20 χρόνια αργότερα το 2004 στην Αθήνα ήταν υπέρμαχος της εμπορευματοποίησης! 

Ξοδεύτηκαν περισσότερα χρήματα απ όσα έπρεπέ, έγιναν υπερβολές κ. Κριτσινέλη στους αγώνες του 2004;

Ήταν λαμπροί αλλά ήταν και πολυέξοδοι αγώνες. Για παράδειγμα φτιάχτηκε το Μετρό ένα σπουδαίο έργο,αλλά φτιάχτηκε και το στέγαστρο του Καλατράβα. 

Το να κρατήσει κάποιος την Ολυμπιακή δάδα με την ιερή φλόγα και να τρέξει τι σημαίνει;

Είναι κάτι το ιδιαίτερο το να κρατήσει κάποιος την Ολυμπιακή δάδα. Ο Έλληνας λαμπαδηδρόμος είναι ευτυχισμένος, χαρούμενος και σοβαρός. Σέβεται αυτό που μεταφέρει. Τις αξίες που κρατάει στο χέρι του. Μεταφέρει τις πανάρχαιες ελληνικές αξίες.

Είναι κάτι το ιδιαίτερο το να κρατήσει κάποιος την Ολυμπιακή δάδα. Ο Έλληνας λαμπαδηδρόμος είναι ευτυχισμένος, χαρούμενος και σοβαρός. Σέβεται αυτό που μεταφέρει. Τις αξίες που κρατάει στο χέρι του. Μεταφέρει τις πανάρχαιες ελληνικές αξίες.

Θεωρείτε τυχερό τον εαυτό σας που ενεπλάκη σε αυτή την ωραία περιπέτεια;

Πολύ τυχερό! Και χάρηκα πολύ όταν η φλόγα πέρασε και από τον Μαραθώνα χάρη σε ενεργειές μου το 1996, το 2004 και το 2016. Όταν ξεκίνησα τη φλόγα, διαπίστωσα ότι έλειπαν τρία μέρη που δεν είχε φτάσει ποτέ. Κι έτσι το  έκανα σκοπό ζωής και η φλόγα έφτασε στην Τεγέα εκεί που αποφασίστηκε η δημιουργία της Λαμπαδηδρομίας το 1934, στον Μαραθώνα όπου έγινε η μάχη που έκρινε την τύχη της Ευρώπης και στην Κύπρο.

Στην αρχή μου μιλήσατε γιά τα τελευταία 8 χρόνια κοινωνικής προσφοράς όπως τα χαρακτηρίσατε. Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με τα κοινά ακόμη πιο ενεργά;

Νιώθω μάχιμος ακόμη. Κι ως επίτιμος δημότης Μαραθώνα και κάτοικος φυσικά γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής. Ακόμη περισσότερο μάλιστα ως μέλος της επιτροπής διαβούλευσης. Θα περιοριστώ σε αυτά που γνωρίζω. Ως τεχνικός κατασκευών με τεράστια εμπειρία και ως στέλεχος της Ολυμπιακής οικογένειας στην ανάδειξη του Μαραθώνα με την Ολυμπιακή δάδα ως παγκόσμιο γεγονός. Σε επίπεδο βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Στη λειτουργία επίσης του Ολυμπιακού Μουσείου, να αδελφοποιήσουμνε όλα τα Ολυμπιακά Μουσεία.

Βλέπετε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο που να μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον Μαραθώνα;

Ο κ. Σπύρος Λιβαθινός, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλός είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος. Άριστος γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, απόλυτα έντιμος και με όρεξη να εργαστεί. Αν θελήσει να είναι υποψήφιος θα έχει την πλήρη στηριξή μου, καθώς τον πιστεύω, τον εκτιμώ και τον σέβομαι απεριόριστα για όσα πρεσβεύει. Ένας διεθνής ποδοσφαιριστής που έγραψε λαμπρή ιστορία και κόσμησε τον ελληνικό αθλητισμό. 

Σας ευχαριστώ θερμά

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Ποιός είναι ο Αθανάσιος Κριτσινέλης

Διπλωματούχος Μηχανολόγος  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το 1972 προσλαμβάνεται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως Γενικός Επιβλέπων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια ως Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας αυτής μέχρι το 2001, οπότε και μετατίθεται στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Διευθυντής – Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μέχρι πέρατος των Αγώνων που τερματίστηκε η επαγγελματική του καριέρα διάρκειας 41 ετών. 

Το 1976 μετείχε για πρώτη φορά στις διαδικασίες αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ και έκτοτε μέχρι και το 1996 είχε οριστεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως συντονιστής της Αφής και Λαμπαδηδρομίας των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η ενασχόληση με τη Λαμπαδηδρομία του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει τις Ολυμπιακές δάδες, που αποτελούν πλέον τη μοναδική ιδιωτική συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκατοντάδες διακρίσεις,  τιμητικά διπλώματα, ενθύμια που αφορούν τη Λαμπαδηδρομία κοσμούν το σπίτι του ανθρώπου που συνέδεσε το ονομά του με την ιερή Ολυμπιακή δάδα.