iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Μπουρνούς:
''Το μυστικό... αλφαβητάρι
της ζωής μου''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
 
Τι να ρωτήσεις έναν δήμαρχο που έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα όταν μαζί σου έχει μιλήσει τρεις φορές?
Η πολύχρονη πορεία του στην αυτοδιοίκηση πασίγνωστη. Το προσωπό του από τα πιο αναγνωρίσιμα  πανελλαδικά. Όσο για το έργο του σίγουρα δεν θα το κρίνει ο δημοσιογράφος, αλλά καθημερινά ο πολίτης ή ο ψηφοφόρος αν εκτεθεί ξανά στην ''αρένα'' το 2023. Συνεπώς η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr επέλεξε να  ρωτήσει τον δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου για το άγνωστο ''αλφαβητάρι'' της ζωής του. Να μας δείξει μέρη από το πουργατόριο της ψυχής του. Κάτι που σίγουρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον...
 
Α Αισιοδοξία Είστε αισιόδοξος άνθρωπος?
Είμαι αισιόδοξος. Ιδίως όταν ασχολείσαι με τον δημόσιο τομέα, αν δεν είσαι αισιόδοξος γίνεσαι καταθλιπτικός. Πρέπει να τα βλέπεις όλα με την προοπτική επίλυσης των προβλημάτων. Δεν είναι εύκολο να είσαι πάντα μπροστά από τις ανάγκες των πολιτών. Είναι όμως το ζητούμενο.
Β Βιβλίο. Υπάρχει κάποιο βιβλίο που διαμόρφωσε τη ζωή σας?
Δεν μπορώ να βρω μόνο ένα. Γιατί κάποιο παιδί ξεκινάει από τα παραμύθια και προχωρώντας μαθαίνει τον κόσμο. Στα νιάτα μου δεν υπήρχε το διαδίκτυο, όλα ήταν στα βιβλία. Σήμερα είναι όλα στην οθόνη του υπολογιστή και των τηλεφώνων. Είναι λοιπόν πολλά τα βιβλία που διάβασα, καθώς σπούδαζα και απέκτησα τρία πτυχία. Που σημαίνει ότι ήταν μια μεγάλη επένδυση για εμένα.
Γ Γνώμη. Είναι ιερή η γνώμη κάποιου, ακόμη και αν δεν συμφωνείτε μαζί του?
Εννοείται. Μπορείς να μάθεις ακόμη και από τον πιο ανόητο άνθρωπο μια μεγάλη αλήθεια! Μπορεί να βλέπει από μια οπτική γωνία, που εσύ δεν έχεις τη δυνατότητα.
Δ Δήμος. Είναι η λέξη που σημάδεψε τη ζωή σας?
Από τα φοιτητικά μου χρόνια ο δήμος, παλιότερα κοινότητα, ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Όλη η ενέργεια που είχα διοχετεύτηκε εκεί και συνεχίζει βέβαια, για να μπορούμε να ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.
Ε Εκλογές. Θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023?
Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Θα το κρίνουμε με τους συνεργάτες μου. Γιατί δεν είναι απόφαση μόνο ενός, αλλά μιας ομάδας με ένα κοινό όνειρο. Πάντως σας πάω πιο μπροστά, προθεσή μου είναι κάποια στιγμή να αποχωρήσω. Επομένως θα φτάσει η ώρα να δούμε πώς αυτό το όνειρο μπορεί να συνεχιστεί με κάποιον άλλον. 
Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη. Θα το κρίνουμε με τους συνεργάτες μου. Γιατί δεν είναι απόφαση μόνο ενός, αλλά μιας ομάδας με ένα κοινό όνειρο. Πάντως σας πάω πιο μπροστά, προθεσή μου είναι κάποια στιγμή να αποχωρήσω. Επομένως θα φτάσει η ώρα να δούμε πώς αυτό το όνειρο μπορεί να συνεχιστεί με κάποιον άλλον. 
Ζ Ζωή. Ποιά είναι η συμβουλή ζωής που θα δίνατε στα παιδιά?
Να χαμογελάνε πάντα!
Η Ήττα. Ποια είναι η μεγαλύτερη ήττα που έχετε υποστεί στη ζωή σας?
Όταν για θέμα χρημάτων, δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω ένα στόχο μου. Αυτό ήταν μάθημα ζωής, ότι τα χρήματα είναι απλώς το μέσο για να πετύχεις ντον στόχο.
Θ Θεός. Πού βρίσκεται ο Θεός πιστεύετε?
Κάθε ημέρα και παντού είναι ο Θεός. Με τη θελησή του μπορεί να σε κάνει ήρωα ή Πήλιο Γούση. Οπότε σε κάθε στιγμή της ζωής καθοδηγεί τα βηματά μας.
Κάθε ημέρα και παντού είναι ο Θεός. Με τη θελησή του μπορεί να σε κάνει ήρωα ή Πήλιο Γούση. Οπότε σε κάθε στιγμή της ζωής καθοδηγεί τα βηματά μας.
Ι Ικανοποίηση. Τι σας δίνει ικανοποίηση?
Όταν ολοκληρώνω αυτό που οραματιζόμαστε όλοι μαζί. 
Κ Καταφύγιο. Υπάρχει κάποιο ''μυστικό'' μέρος που ''δραπετεύετε'' για να ξεκουραστείτε, να γαληνέψετε?
Τα παιδιά μου είναι αυτό που περιγράφετε. 'Οταν τα αγκαλιάζω εκείνη τη στιγμή ηρεμώ και ξεκουράζομαι.
Λ Λιμάνι. Εχθρός ή φίλος της πόλης της Ραφήνας?
Επικίνδυνος φίλος...
Μ Μάχη. Μεγαλύτερη αξία έχει η μάχη στην πρώτη γραμμή ή στα μετόπισθεν?
Για να κερδίσεις έναν πόλεμο πρέπει να πετύχεις σε κάθε επίπεδο. Μου αρέσει η πρώτη γραμμή, αλλά δεν με ενοχλούν και τα μετόπισθεν. Προσφέρω και ως ''στρατηγός'' και ως ''στρατιώτης''.
Ν Νοσταλγία. Σε ποια εποχή της ζωής σας θα θέλατε να ξαναζήσετε για λίγες ημέρες?
Στα φοιτητικά μου χρόνια. Ήταν πολύ όμορφα, ανέμελα, με τη δύναμη της νιότης, τα... πολλά μαλλιά!
Στα φοιτητικά μου χρόνια. Ήταν πολύ όμορφα, ανέμελα, με τη δύναμη της νιότης, τα... πολλά μαλλιά!
Ξ Ξενοφοβία. Ποιά είναι η αποψή σας για τους Έλληνες? Είναι ξενοφοβικοί?
Οι άνθρωποι γενικά είναι φοβικοί. Οι Έλληνες όμως έχουν μέσα τους το αίσθημα της φιλοξενίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους, τους αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία, γιατί έχουν συμβάλει και ορισμένοι απ αυτούς με τις πράξεις τους. Πάντως όλους τους ανθρώπους πρέπει να τους βλέπουμε με συμπόνοια. Η Χριστιανοσύνη το λέει πιο σοφά: "Όλοι είμαστε αδέρφια"
Ο Οικογένεια. Είναι στο πρώτο σκαλί του βάθρου της ζωή σας?
Δεν μπορεί να είναι καν στο δεύτερο. Γιατί τότε είσαι εκτός πραγματικότητας. Γιατί αν βάζεις κάτι άλλο πάνω από την οικογένεια, βαδίζεις σε λάθος μονοπάτι.
Π Πικέρμι. Μεγάλα προβλήματα σε μια όμορφη περιοχή, που το μεγαλύτερο μέρος είναι εντός σχεδίου και υπάρχει τεράστια έλλειψη υποδομών. Γιατί στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη.
Ρ Ραφήνα. Τι συμβολίζει για εσάς η Ραφήνα?
Το μέρος που γεννήθηκα, ζω και έχω αποφασίσει να πεθάνω. Άρα όλη μου η ζωή.
Σ Συνέντευξη. Αν γινόσασταν δημοσιογράφος για λίγη ώρα από ποιόν θα θέλατε να παίρνατε μία συνέντευξη?
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου σχετίζεται με τη διαχείριση δημοσίων θεμάτων. Συνεπώς στο μυαλό μου έρχεται πρώτα σε ανθρώπους που έχουν κυβερνήσει μια χώρα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ένας μεγάλος ηγέτης που θα ήθελα να τον έχω συναντήσει για μία ''συνέντευξη''. Μια μυθική πολιτική φυσιογνωμία.
Τ Τετράδιο. Στο τετράδιο του δημοτικού αν ήσασταν σήμερα μαθητής, τι θέμα έκθεσης θα θέλατε να γράψετε?
Πώς μπορείς να φτιάξεις μια καλύτερη πόλη. Βελτιώνοντας ταυτοχρόνως το περιβάλλον. Αν μπορούσαμε δηλαδή να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, ζώντας μέσα στον φυσικό κόσμο. Πράγμα που είναι αδύνατον, γιατί κάθε φορά που φτιάχνουμε κάτι, χάνουμε ένα κομμάτι από τη φύση. Κι αυτό πληγώνει όσους έχουν θύμισες από μια  ομορφιά της φύσης που ατονεί στο πέρασμα του χρόνου. 
Υ Υγεία. Καταλάβαμε άραγε οι άνθρωποι μετά την περιπέτεια με τον κορωνοιό το ανεκτίμητο της υγείας και της ζωής?
Φοβάμαι πως θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι πήραμε το ''μαθημά'' μας. Φοβηθήκαμε, αλλά δεν νομίζω ότι εκτιμήσαμε το πόσο εύκολο είναι να βρεθείς στην αντίπερα όχθη και πόσο σπουδαία είναι η  υγεία. Φάνηκε άλλωστε  ότι αυτές τις δύσκολες ημέρες δεν είχαμε όλοι την ίδια συμπεριφορά.
Φοβάμαι πως θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι πήραμε το ''μαθημά'' μας. Φοβηθήκαμε, αλλά δεν νομίζω ότι εκτιμήσαμε το πόσο εύκολο είναι να βρεθείς στην αντίπερα όχθη και πόσο σπουδαία είναι η  υγεία. Φάνηκε άλλωστε  ότι αυτές τις δύσκολες ημέρες δεν είχαμε όλοι την ίδια συμπεριφορά.
Φ Φιλοδοξία. Ποιά είναι η μεγάλη φιλοδοξία της ζωής σας?
Να μπορέσω κάποια στιγμή να απολαμβάνω τη θάλασσα που αγαπάω, χωρίς να σκέφτομαι ότι έχω υποχρεώσεις ή εκκρεμότητες. Να απαλλαγώ κάποτε από όλες αυτές τις μεγάλες ευθύνες και να ζήσω κάποια ανέμελα χρόνια.
Χ Χρόνος. Εμείς ελέγχουμε τον χρόνο ή ο χρόνος εμάς?
Δύσκολη σχέση. Ο χρόνος πάντα είναι εχθρός. Όταν μπορέσεις να συμφιλιωθείς με αυτόν τον εχθρό, τότε αποκτάς μια γαλήνη. Αλλιώς αρχίζεις και τον κυνηγάς από πίσω και δεν τον πιάνεις ποτέ...
Ψ Ψέμα. Έχετε πει ποτέ αυτοδιοικητικά ψέματα ή έστω μισές αλήθειες?
Μισές αλήθειες ναι. Ψέματα όχι, γιατί σίγουρα θα τα βρεις μπροστά σου. Αλλά οι μισές αλήθειες έχουν ειπωθεί γιατί κάποιοι δεν ήταν έτοιμοι να τις ακούσουν ολόκληρες. Η αλήθεια συχνά όχι μόνο πληγώνει, αλλά φέρνει και τέτοια αντίδραση, που δεν είναι εύκολο να την αντέξεις. Οπότε τη δίνεις σε ''δόσεις''.
Ω Ωραιότητα.  Ποιός είναι ο ωραίος άνθρωπος?
Η ωραιότητα προφανώς ξεκινά από την ψυχή. Ένας άνθρωπος με ψυχική ευγένεια παραμένει ωραίος όσο χρόνια κι αν περάσουν. 'Ενα ζεστό βλέμμα, ένα γλυκό χαμόγελο, μια σπινθηροβόλα διάθεση. Το μεγάλο ''στοίχημα''  είναι να μεγαλώνεις με νεανικό μυαλό. Είναι σπάνιο, αλλά υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι.
Και μία ερώτηση κ. Δήμαρχε έξω από το ''αλφαβητάρι''. Είστε ευχαριστημένος από το έργο της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα, παραμονές του ενός χρόνου από τις περυσινές δημοτικές εκλογές?
Στον δήμο Ραφήνας Πικερμίου συντελείται ένα έργο δυσανάλογο του μεγέθους του δήμου. Συγκρίνεται μόνο με Μητροπολιτικούς δήμους. Αυτό δεν γίνεται από μόνο έναν άνθρωπο, που ναι μεν μπορεί να τρέχει από το πρωί ως το βράδυ, αλλά γίνεται με τη συμβολή τόσο των εργαζομένων όσο και των ανθρώπων της Δημοτικής ομάδας. Το σημαντικό είναι ότι το έργο αυτό δεν σταμάτησε ούτε τις ημέρες της πανδημίας. 
Σας ευχαριστώ
Κι εγώ σας ευχαριστώ