iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ζάχος Χατζηφωτίου
Ο τελευταίος Έλληνας
bon viveur


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ζάχος Χατζηφωτίου. Ένας πραγματικός νέος 95 ετών! Με μάτι που "αστράφτει", χιούμορ που σε αφήνει άναυδο και μια απαράμιλλη ευγένεια που σε εντυπωσιάζει. Όσο για το ντύσιμο, ο άνθρωπος έπρεπε να είναι ένας διάσημος σχεδιαστής μόδας. 
Και τι δεν έκανε στη ζωή του. Γιός μεγαλοεμπόρου υφασμάτων της παλιάς Αθήνας. Παντρεύτηκε ...κάποιες φορές, έγινε πατέρας, πολέμησε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε εφοπλιστής με καράβια, έτρεξε σε ράλι αυτοκινήτων, έγινε δημοσιογράφος, έγραψε βιβλία, παρουσίασε εκπομπές στην τηλεόραση, πολιτεύτηκε, έγινε δημοτικός σύμβουλος, ταξίδεψε στον πλανήτη, έχει τρέλα με το κομψό ντύσιμο. Ένας πραγματικός κοσμοπολίτης που δεν χορταίνεις να ακούς.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr τον απόλαυσε σε μία συζήτηση χωρίς κανόνες. Όπως είναι και θα είναι μέχρι τέλους η θυελλώδης ζωή του. Ο άνθρωπος που όταν έγραφε για την κοσμική Αθήνα στη στήλη του υπέγραφε ως Ίακχος, έχει προετοιμάσει ακόμη και την τελευταία του κατοικία! Κάτω από μία μπρούτζινη προτομή του, η επιγραφή λέει "έζησα όπως ήθελα, χαίρετε"...
 
Δεν είστε κάτοικος Αθήνας, εδώ και χρόνια, παρ ότι βέρος Αθηναίος. Κηφισιά, Φάληρο αρκεί να είναι μακριά από την πόλη...
 
Τι να σου πω τώρα; Δεν βλέπεις πώς την κατάντησαν την Αθήνα οι νεόπλουτοι; Ξέρεις ότι φωνάζω εδώ και 40 χρόνια από το "πεντάλεπτο" που είχα στην ΥΕΝΕΔ. Αν δεις σήμερα 2018 σε βίντεο μια οποιαδήποτε εκπομπή θα είναι σαν να έχει γυριστεί πριν λίγο. Νέφος, κυκλοφοριακό, σκουπίδια, αυθαίρετα, τους άξεστους που κυκλοφορούν στους δρόμους. Βλέπω αυτό το "τέρας" και νιώθω ελεεινά. Το είχα πει στον Καραμανλή ότι αν είχε πάει στο Παρίσι πριν τη δικτατορία, η Αθήνα θα ήταν η ομορφότερη νεοκλασσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και μου απάντησε "κάνε με σοφό να σε κάνω πλούσιο".
 
Μιας και είπατε για πλούσιους, ποιές διαφορές έχουν οι σημερινοί "λεφτάδες" με τους παλιούς που γνωρίσατε, όπως ο Ωνάσης ας πούμε;
 
Μέσα έπεσες, για τον Ωνάση γράφτηκε το τραγούδι "λεβεντόπαιδο Αρίστο μπες στο μαγαζί και κλείστο" έχει γραφτεί ή θα γραφτεί ποτέ κανέναν τραγούδι για δαύτους σήμερα;. Οι περισσότεροι είναι φοροφυγάδες και μαυραγορίτες. Οι πλούσιοι τότε ήταν άρχοντες.
 
Υπάρχουν στιγμές που μελαγχολείτε;
 
Μελαγχολώ πολλές φορές και για πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως για το πόσο άλλαξαν οι άνθρωποι. Τη χρυσή εποχή που γλεντούσα εγώ ήταν σεμνοί. Τώρα ωτι να πεις; Για αυτό και δεν πολυβγαίνω, αλλά προτιμώ το γραφείο μου. Όταν γράφεις έχεις παρέα τον ηρωά σου. Τον έχεις συντροφιά και τον πλάθεις, όπως θέλεις.
Μελαγχολώ πολλές φορές και για πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως για το πόσο άλλαξαν οι άνθρωποι. Τη χρυσή εποχή που γλεντούσα εγώ ήταν σεμνοί. Τώρα τι να πεις; Για αυτό και δεν πολυβγαίνω, αλλά προτιμώ το γραφείο μου. Όταν γράφεις έχεις παρέα τον ηρωά σου. Τον έχεις συντροφιά και τον πλάθεις, όπως θέλεις.
 
Μα η ίδια σας η ζωή είναι σαν μυθιστόρημα...
 
Ήμουν τυχερός. Είχα για τα πρώτα μου βήματα, χρήματα από την οικογενειά μου, αλλά από κάποια στιγμή και μετά αγωνίστηκα σκληρά. Γιατί πήγα μισθοφόρος νομίζεις στα 18 μου; Για να γίνω ήρωας; Ένα παιδί ήμουν που δεν άντεχε τη σκλαβιά. 
 
Τυχερός ήσασταν που δεν σκοτωθήκατε εκεί αμούστακο παιδί....
 
Είμαι επίτιμος πρόεδρος των πολεμιστών της Μέσης Ανατολής. Είμαι ο μόνος επιζών που ήμουν και στα τρία μέτωπα. Τομπρούκ, Ελ Αλαμέιν και Ρίμινι. Αυτό και αν είναι παράσημο. Από τη ζωή.
 
Αν κάναμε μια "βουτιά" στο παρελθόν ποιές εικόνες θα ανασύρατε;
 
Το ξέρεις το πάθος μου με τις γυναίκες. Από αυτή τη "δεξαμενή" θα μπορούσα να τραβήξω πολλές αναμνήσεις. Εκνευρίζομαι λοιπόν όταν στο παρελθόν σχολίαζαν ορισμένοι τη ζωή μου. Τους απαντώ τι θέλατε να έχω στην αγκαλιά μου; ντραμς; Γυναίκες θα έχω αφού είμαι άνδρας. 
 
Τι άλλο θα μου πείτε για τις γυναίκες
Ποτέ δεν ήμουν όμορφος,, αλλά ξέρω να μιλάω. Οι περισσότεροι άνδρες σήμερα δεν δίνουν προσοχή στη γυναίκα. Η γυναίκα όμως θέλει την προσοχή του άνδρα. Και η γυναίκα "δεν χορατίνεται". Γενικά δεν καθόμουν φρόνιμος.
Ποτέ δεν ήμουν όμορφος,, αλλά ξέρω να μιλάω. Οι περισσότεροι άνδρες σήμερα δεν δίνουν προσοχή στη γυναίκα. Η γυναίκα όμως θέλει την προσοχή του άνδρα. Και η γυναίκα "δεν χορατίνεται". Γενικά δεν καθόμουν φρόνιμος.
 
Πόσους γάμους έχετε κάνει κ. Χατζηφωτίου;
 
Κάμποσους γράψε. Μέσα θα είσαι!
 
Γνωρίζω ότι έχετε κάνει πέντε, αλλά απλώς "τσέκαρα" το χιούμορ σας. 
 
Όταν αγαπούσα, ήμουν πιστός. Δεν τσακωνόμουν, δεν θύμωνα. Και αν έκανα καμιά παρασπονδία, σίγουρα ήμουν διακριτικός. Αν έφταναν τα πράγματα σε αδιέξοδο, δηλαδή όταν τελείωνε η έλξη έπειτα από τρία τέσσερα  χρόνια, έφευγα. Αυτή ήταν η τακτική μου. Στον έρωτα δεν ήμουν μαραθωνοδρόμος αλλά έκανα κούρσες ταχύτητας. 
 
Μπήκατε στον κόσμο του διαδικτύου; 
 
Πήρα κι εγώ έναν υπολογιστή για να μάθω να γράφω κάποια στιγμή και να γκουγκλάρω. Άκου γκουγκλάρω!. Στο κουτί τον έχω. Τι να το κάνω; Κοιτάζω γύρω μου και βλέπω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες να είναι απορροφημένοι στο κινητό τους. Μα φλερτάρει κανείς εκεί έξω τελικά; Ή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια οθόνη; Εγώ είμαι άλλης εποχής, δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα. Να κάθεται απέναντί σου μια ωραία κυρία και εσύ να κοιτάς το τηλέφωνο. Απα πα πα...
 
Σας τρομάζει ο θάνατος;
 
Έφυγαν όλοι οι παλιού μου φίλοι. Γι αυτό επιθυμώ να πεθάνω όρθιος. Γι αυτό παρακαλώ τον Θεό. Να μη με βρει το τέλος στο κρεβάτι. Αν και ο Νιάρχος έλεγε "αν πεθάνω", και όχι "όταν πεθάνω". Δεν τον φοβάμαι τον θάνατο, γιατί  έζησα όπως ήθελα, γι αυτό και η περιβόητη επιγραφή...
 
Το χιούμορ σας "σπάει κόκαλα"...
 
Το χιούμορ με έχει βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις και θέσεις.
 
Αν γινόσασταν για 24 ώρες πρωθυπουργός τι θα πρωτοκάνατε;
 
Θα...αυτοκτονούσα.
 
Σας ευχαριστώ θερμά κ. Χατζηφωτίου.
 
Κι εγώ σε ευχαριστώ, απορώ τι ενδιαφέρον βρήκες σε αυτά που είπα...