iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Θανάσης Λάλας: ''Η κορυφαία
επαναστατική πράξη στη
ζωή μας είναι η απόφαση''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Είναι ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος ο οποίος έχει συνομιλήσει με σχεδόν όλους τους διάσημους του πλανήτη. Είναι ασύλληπτο με ποιούς έχει καταφέρει να πει - που λέμε - έναν καφέ. Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Μυριβήλη, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Έχει εργαστεί για δεκαετίες ως δημοσιογράφος σε μεγάλα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών. Έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Προφανώς μιά συζήτηση μαζί του κρύβει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις και πολύ φως!
 
Πώς μπήκες στον μαγικό κόσμο των συνεντεύξεων?
Σε ηλικία 23 ετών γνώρισα τυχαία τον Άντυ Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής μου. Ξεκίνησα να παίρνω συνεντεύξεις και να επιδιώκω συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους. Έκανα καθημερινοτητά μου αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχω δημοσιεύσει περίπου 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Αυτό είναι και το νέο σου βιβλίο "Έφοδος στον ουρανό" με συνεντεύξεις από 24 πρόσωπα που βραβεύτηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία με νόμπελ...
Από τις εκδόσεις ''Αρμός'' 22 ξένοι συν 2 Έλληνες ο Ελύτης και ο Σεφέρης. Γκύντερ Γκρας, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Τζον Νας, Χάρολντ Πίντερ, Ζοζέ Σαραμάγκου, Αμάρτια Σεν, Ντέσμποντ Τούτου, Ντάριο Φο, και πολλοί άλλοι.
Τι έμαθες από αυτές τις συζητήσεις?
Όλοι ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθούμε να πλησιάσουμε το άπιαστο. Να αγγίξουμε τις φτέρνες του Θεού. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα κοινά όρια για όλους. Να κρατήσουμε περισσότερο την αναπνοή μας και να βουτήξουμε πιο βαθιά. Να δοκιμάσουμε να πετάξουμε χωρίς φτερά. Να κάνουμε μια έφοδο στον ουρανό με τα πόδια στη γη όπως είπε και ο Στέλιος Ράμφος. Αυτά τα 24 πρόσωπα κατάφεραν το ακατόρθωτο.
Υπάρχει "συνταγή" για μια καλή ζωή?
Όχι. Υπάρχουν όμως αφηγήσεις ανθρώπων που κάνουν τη ζωή μας αλλιώτικη. Μας βοηθούν να ρίξουμε τους φόβους μας στο πάτωμα, να δοκιμάσουμε ''το άλλο".Να ελευθερωθούμε από αυτό που μας δένει στην επανάληψη "του ίδιου".
Ποιό είναι το απόφθεγμα της ζωής σου?
Η κορυφαία επαναστατική πράξη στις μέρες μας είναι η απόφαση!
Δώσε μου μια εικόνα που είναι η ζωή μας...
Φαντάσου έναν Σύρο πρόσφυγα που προσπαθεί να περάσει το φουρτουνιασμένο Αιγαίο με ένα πλαστικό βαρκάκι κι εμένα ή εσένα να προσπαθήσουμε να περάσουμε απέναντι την οδό Ηρακλείτου στο Κολωνάκι. Το ίδιο πράγμα είναι. Ακριβώς το ίδιο. Ίδια πορεία. Το θέμα είναι να είμαστε παρόντες. Αυτό είναι το παν. Και να είμαστε ήρεμοι. Η ζωή αποφασίζει για εμάς. Όχι εμείς για τη ζωή.
Βαθύ Θανάση, αλλά απλό αυτό που λες...
Μια ώρα αληθινής μοναξιάς και μπορείς να καταλάβεις τα πάντα για τη ζωή. Την ασημαντότητα που κουβαλάμε. Αν πεθάνει κάποιος, εμείς αν τον γνωρίζαμε θα λυπηθούμε για λίγο και μετά θα συνεχίσουμε να πίνουμε τον καφέ μας σαν να μην έγινε τίποτα. Περνάμε από τη γη και μετά δεν μένει τίποτα. Μόνο η ανάμνηση στους δικούς μας ανθρώπους. 
Μια ώρα αληθινής μοναξιάς και μπορείς να καταλάβεις τα πάντα για τη ζωή. Την ασημαντότητα που κουβαλάμε. Αν πεθάνει κάποιος, εμείς αν τον γνωρίζαμε θα λυπηθούμε για λίγο και μετά θα συνεχίσουμε να πίνουμε τον καφέ μας σαν να μην έγινε τίποτα. Περνάμε από τη γη και μετά δεν μένει τίποτα. Μόνο η ανάμνηση στους δικούς μας ανθρώπους.
Τώρα πια που ''χόρτασες'' δημοσιογραφία και συνεντεύξεις τι κάνεις?
Επιλέγω, έχω αυτή την ''πολυτέλεια". Να αυτόν τον καφέ μαζί σου, δραστηριοποιούμαι δημιουργικά στη ζωγραφικά και τη γλυπτική και συνεχίζω αλλά επιλεκτικά τη δημοσιογραφία.
Αλήθεια γερνάμε όπως συνηθίζεται να λέμε ή συμβαίνει κάτι άλλο?
Απλώς αλλάζουμε Αργύρη. Δεν γερνάμε...
Σε ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σε ευχαριστώ.

Το βιβλίο του Θανάση Λάλα ''έφοδος στον ουρανό'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Αρμός''