iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Χρήστος Ζερεφός:
''Επρεπε να εκκενωθούν
Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ''

Ο Ακαδημαικός καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος γιά το κύρος του. Κάτοικος στο Ντράφι εδώ και δεκαετίες, ένας πραγματικός ενεργός πολίτης με άποψη και προτάσεις. Ο καθηγητής Ζερεφός κοσμεί το πρώτο θέμα στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας ''Πρωτοσέλιδο'' και οι θέσεις του θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος, πολύ σοβαρά τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αίσθηση προκάλεσε κ. Καθηγητά η παρότρυνση που κάνατε στους πολίτες να φορούν μάσκα ως τον Νοέμβριο στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Είναι όντως τόσο επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα?

Η πρότασή μου να φορούν μάσκα αφορούσε τις περιπτώσεις που ο κάτοικος στο Μάτι βρίσκεται δίπλα σε κατεδαφιζόμενο κτίσμα ή επιμένει να διαμένει μέσα σε καμένο κτίσμα. Η ατμόσφαιρα αυτή καθαυτή δεν είναι επιβαρυμμένη αλλά η σκόνη που επαναιωρείται από το έδαφος δεν έχει ακόμη ελεγχθεί με τη δέουσα προσοχή. Οι μετρήσεις που ξεκίνησαν ήδη για τη σκόνη στο έδαφος θα μας καθοδηγήσουν και για το μέλλον. Πάντως, η ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων αμιάντου για μένα επιβάλει τη χρήση μάσκας, όπως είπα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, μέχρις ότου μας διαβεβαιώσουν το Αστεροσκοπείο και ο Δημόκριτος ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ασφαλή τα αιωρούμενα ή επαναιωρούμενα σωματίδια.

Η περιοχή πότε θα είναι ασφαλής για κατοίκηση κ. Καθηγητά σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις σας?

Θεώρησα ότι οι βροχές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση επικίνδυνων ουσιών. Η δική μου η θέση πάντοτε είναι το «προλαμβάνει η θεραπεύειν».

Σας προβληματίζει ο υδροφόρος ορίζοντας, επειδή ακούγονται πολλά και για το νερό?

Τόσο για τη θάλασσα όσο και για την οικιακή ύδρευση. Στην περίπτωση του υδροφόρου ορίζοντα δεν φαίνεται ότι υπάρχει θέμα μόλυνσης σύμφωνα με τις μετρήσεις που ανακοινώθηκαν για τον υδροφόρο ορίζοντα και βεβαίως ούτε λόγος για την ύδρευση. Φωνάζατε με απόγνωση για πολλά χρόνια και ως επιστήμονας και ως κάτοικος της περιοχής για τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τελικά ποιός φταίει κ. Καθηγητά γι αυτή την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου?

Η Εισαγγελία θα βγάλει το πόρισμά της αλλά προσωπικά πιστεύω ότι υπήρξε κακός συντονισμός και κυρίως έλλειψη διεξόδου διαφυγής των κατοίκων. Το πόρισμα θα το διαβάσουμε όλοι με προσοχή.

Πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτός ο πύρινος όλεθρος?

Εννοείτε ως προς τα τραγικά αποτελέσματα προφανώς. Θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν στη Νταού η έναρξη της πυρκαγιάς προλάβαιναν να τη σβήσουν. Δεύτερον, όπως είπα και προηγουμένως, έπρεπε τάχιστα να εκκενωθεί το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Η θεωρία ότι μία λεωφόρος λειτουργεί ως αντιπυρική ζώνη δεν ισχύει και είναι λανθασμένη.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν στη Νταού η έναρξη της πυρκαγιάς προλάβαιναν να τη σβήσουν. Δεύτερον, όπως είπα και προηγουμένως, έπρεπε τάχιστα να εκκενωθεί το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Η θεωρία ότι μία λεωφόρος λειτουργεί ως αντιπυρική ζώνη δεν ισχύει και είναι λανθασμένη.

Τι θα πρέπει να γίνει στο εξής ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα, να καταστραφούν περιουσίες και δάση στην ανατολική Αττική η οποία ακόμη ''πνίγεται'' σε μικρές χωματερές, όγκους κλαδιών αλλά και ευτυχώς διατηρεί αρκετό πράσινο?

Καθαρίζουμε τα δάση, η νομοθεσία γίνεται ιδιώνυμο έγκλημα για όποιον είναι υπαίτιος για έναρξη πυρκαγιάς και σε κάθε περίπτωση σαν το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι να υπάρχουν σχέδια διαφυγής. Το παράδειγμα της Κινέτας είναι ένα καλό παράδειγμα. Δεν χάσαμε κανέναν άνθρωπο.

Θα μπορέσουν να ''αναστηθούν'' ως οικισμοί το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι και πότε θα βλέπατε τον χρονικό ορίζοντα γι αυτό?

Οι οικισμοί στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι θα «αναστηθούν» Αργύρη μέσα στα προσεχή λίγα χρόνια. Ήδη ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου προσπαθεί να βρει τρόπους αναπλάσεως των καμένων. Ελπίζω ότι τα ορφανά των καμένων θα ζήσουν σε ασφαλέστερο περιβάλλον. Είστε ένας διακεκριμένος Ακαδημαϊκός καθηγητής με απόλυτη εξειδίκευση στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.

Τι θα λέγατε στο Κράτος για να προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες της από ακραία φυσικά φαινόμενα? Να επικεντρωθεί σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι με αυτούς που ζήσαμε στο Μάτι, στη Μάνδρα, η μέγα πυρκαγιά στην Ηλία και οι κατολισθήσεις στο δρόμο προς την Καλαμάτα. Χρειάζονται σχέδια, ενημέρωση και συντονισμός δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πώς φαντάζεστε την ιδανική πόλη ή δήμο των ανθρώπων?

Ιδανική πόλη θεωρώ μια βιώσιμη πόλη όπου οι πολίτες υπακούν στους Νόμους τόσο στην κυκλοφορία όσο και στις πράξεις τους, σέβονται τον διπλανό τους, προστατεύουν την γειτονιά τους και οι διοικούντες έχουν πρόγραμμα και οργανωμένα σχέδια και για τις καλές μέρες και για τις κακές μέρες.

Και μια ευχή που θα κάνατε από καρδιάς μετά τις μαύρες ημέρες που ζήσαμε?

Η ευχή μου είναι οι Έλληνες να διαβάζουν περισσότερο, να εφαρμόζουν τους Νόμους και να σέβονται την τυχόν θέση ευθύνης που κατέχουν.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''