Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νάσος Αθανασίου:
''Να ξαναγίνει η αρχαία
βουλή των δημάρχων''


Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Ο Νάσος Αθανασίου έχτισε μιά τεράστια δημοσιογραφική καριέρα στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Όταν έφτασε στο ''ρετιρέ'' αποφάσισε να ''βουτήξει στον ωκεανό'' της πολιτικής.
Η κοινωνία επιβράβευσε αυτή την επιλογή του και τον έστειλε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Νάσος Αθανασίου έχει συνηθίσει από νέος ρεπόρτερ να μη ''μασάει τα λόγια του''. Μια συζήτηση μαζί του λίγους μήνες (όποτε κι αν στηθούν οι εθνικές κάλπες) έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής.
"Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει" τονίζει στο ''Πρωτοσέλιδο'' σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι ο Νάσος Αθανασίου. Ο βουλευτής και πρώτος κοσμήτορας του Ελληνικού κοινοβουλίου σημειώνει ότι "η κοινωνία είναι βαριά πληγωμένη. Δύο πράγματα οφείλουμε να της προσφέρουμε: καθαρή αλήθεια και καλομελετημένη επανοικοδόμηση”.


Τέσσερις μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο τ
ι συνέβη και 99 άνθρωποι πέθαναν στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι;

Από την ανείπωτη τραγωδία πρέπει όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να πάρουμε μαθήματα. Το τι προσωπικά πιστεύω δεν επιτρέπεται να απέχει πολύ από τις εξηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών επιστημόνων. Εγείρονται όμως ερωτήματα: Γιατί πέρυσι η Πορτογαλία είχε 91 νεκρούς σε δύο πυρκαγιές; Γιατί έως τις 20 του Ιουλίου που διανύουμε η Σουηδία είχε 44 πυρκαγιές σ’ ένα μέτωπο 55 χιλιομέτρων; Γιατί κάηκε το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι; Ποιος και πώς μπορούσε να αποσοβήσει την καταστροφή; Τα ίδια τα θύματα ρωτούν. Σεβόμενοι τη μνήμη τους καλούμαστε να απαντήσουμε άδολα. Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει. Η αλήθεια γιατρεύει ακόμη κι εκείνους που την αρνούνται γιατί δεν τους συμφέρει. Η κοινωνία είναι βαριά πληγωμένη. Δύο πράγματα οφείλουμε να της προσφέρουμε: καθαρή αλήθεια και καλομελετημένη επανοικοδόμηση.
 

* Εκτιμάτε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο σύστημα πολιτικής προστασίας;

Τα συστήματα πολιτικής προστασίας αντιγράφονται και είναι προηγμένα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ακούω ότι οι ΗΠΑ έχουν το πιο λεπτομερές. Ωστόσο, η Καλιφόρνια καίγεται κάθε χρόνο. Η πρόληψη, σε ιδιωτικό και κρατικό επίπεδο, είναι η ουσία. Όμως φωτιές που τρέχουν με άνεμο 120 χλμ. την ώρα, όπως αυτή των Γερανείων, μπορούν να κάψουν και το καλύτερο σύστημα πολιτικής προστασίας, όπως ίσως το αμερικανικό.

Ο χειμώνας είναι εδώ και μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, ο κίνδυνος είναι οι πλημμύρες.

Ξεκινούν έπειτα από δεκαετίες, απολύτως απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Ερασίνο, Κόρμπι, Ασωπό, Αχαρνές. Ταυτόχρονα προωθούνται οι μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Καλύβια, Κουβαρά, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Μέγα Ρέμα Ραφήνας. Όσο για τις καμένες περιοχές τα κορμοδέματα ως πρώτο ανάχωμα τοποθετούνται σύντομα για να αποτραπούν πλημμύρες.

* Η Αττική διευρύνεται, τόσο για να στεγάσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να ξεπεράσει τις αντοχές της;

Η Αττική δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τη δημιουργία δορυφορικών πόλεων γύρω της. Πόλεων, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων, ελκυστικών για διαμονή και για εργασία στις νέες ηλικίες. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα γίνει με το ζόρι και άτσαλα, υπό την πίεση εκρηκτικών γεγονότων, αν δεν γίνει προμελετημένα.
Παλαιότερα είχαν προταθεί έξι τέτοιες πόλεις που, πλην της ονομασίας τους, δεν θα θύμιζαν τις σημερινές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί παράλληλα με την εφαρμογή ενός περιβαλλοντικού συστήματος νοοτροπίας Αντώνη Τρίτση. Εξίσου επιμένω στη διατήρηση του εναπομένοντος αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής.
 
Η μεταναστευτική - προσφυγική κρίση πόσο επηρεάζει τη χώρα μας; Σας ρωτάω γιατί και το λεκανοπέδιο δέχτηκε μεγάλο φόρτο μεταναστών και προσφύγων.

Η χώρα μας σωστά το λέτε αντιμετώπισε οικονομική και προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Το να αντιμετωπίζει μια χώρα δύο κρίσεις ταυτόχρονα δεν είναι σύνηθες στην ιστορία. Κληρονομώντας αυτές τις κρίσεις στο αποκορύφωμά τους, η κυβέρνηση μας δεν αμέλησε τα άλλα προβλήματα. Στην τριετία που διέρρευσε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατέστη δυνατό να επιλυθούν προβλήματα της Αττικής και να ανοίξουν φάκελοι που επί δεκαετίες παρέμεναν κλειστοί. Προς την κατεύθυνση αυτή πολλά συνεισέφερε ο ανοικτός διάλογος με όλους τους φορείς στο πλαίσιο των δύο Αναπτυξιακών Συνεδρίων στην περιοχή. Ήδη γίνονται πράξη το Εμπορευματικό Κέντρο, καθώς και το Διαμετακομιστικό Κέντρο του Θριασίου, καθώς και το επιχειρηματικό πάρκο στον Ασπρόπυργο.

Η παιδεία είναι σε πρώτη προτεραιότητα;

Φυσικά. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από την προηγούμενη σχολική χρονιά το αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο απορρόφησε τα Α.ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας. Εντός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ιδρύονται διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυξήθηκαν τα κονδύλια για τη σχολική στέγη σε Ανατολική και Δυτική Αττική.

Οι δήμοι πάντως χρειάζονται κι άλλα κονδύλια...

Ενισχύονται οι Δήμοι της περιφέρειας Αττικής από τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Φιλόδημος 2». Πρόκειται για προγράμματα χορήγησης επενδυτικών δανείων των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά διατίθενται για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης ΧΑΔΑ. Επίσης, για την εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων. Οι δήμοι εκτελούν αυτά τα έργα, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους. Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί τους Δήμους για την οικονομική εξυγίανσή τους και για την πληρωμή των οφειλών τους προς τρίτους.

Δεν θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί ο προαστιακός προς μεγάλους δήμους της Περιφέρειας Αττικής; 
Φυσικά τα νέα έργα υποδομών κερδίζουν χρόνο για τους πολίτες και βελτιώνουν ή ανακουφίζουν την καθημερινότητά τους.Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπει πλέον την αναβίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Άνω Λιόσια- Μέγαρα και την κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χιλιομέτρων στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου. Το δίκτυο θα έχει σταθμούς στη Φυλή, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τον Λουτρόπυργο, το Νεράκι, τη Νέα Πέραμο και τα ΜέγαραΕξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου ως το Λαύριο και τη Ραφήνα με ενδιάμεσους σταθμούς σε Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό.
 

Γενικά όπως ξέρετε χρειάζονται πολλά οδικά έργα στην ανατολική Αττική...

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής προ μηνών εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό και είναι δέσμευση: ηυπογειοποίηση του κόμβου Ραφήνας-Μαραθώνα, η αναβάθμιση τωνλιμανιών Λαυρίου-Ραφήνας, η αξιοποίηση της ζώνης του αεροδρομίου. Επίσης:

Δημοπρατείται η Περιφερειακή Οδός Παιανίας-Μαρκοπούλου μεπαράκαμψη του Κορωπίου, ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους η μελέτη για την παράκαμψη Μαρκοπούλου, ολοκληρώνεται η μελέτηγια το παράπλευρο δίκτυο στο τμήμα Μαρκοπούλου-Λαυρίου και για τους ανισόπεδους κόμβους του, ενισχύεται η ασφάλεια στηνΠαραλιακή Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου στο τμήμα Βάρκιζας-Αναβύσσου.

Αυτό το ''αγκάθι'' της αποχέτευσης στην ανατολική Αττική δεν σας προκαλεί προβληματισμό; Ολόκληρες πόλεις να ζούνε με βόθρους το 2018...

Είναι πραγματικά ένα πολύ σοβαρό θέμα που σοβεί εδώ και δεκαετίες. Προωθούνται όμως όπως ξέρετε με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής δικτύων διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Κορωπί και Μαρκόπουλο. Οι μελέτες για τη δημιουργία δικτύων διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Νέα Μάκρη και Ραφήνα. Έργα 6,7 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στη Μάνδρα και δημοπρατούνται από την ΕΥΔΑΠ έργα αποχέτευσης σε όλη την Ανατολική Αττική.

* Τελευταία ερώτηση κ. Αθανασίου. Η διάσπαση της χαώδους εκλογικής Περιφέρειας Αττικής ενισχύει τη φωνή των πολιτών της; 

Τον προπερασμένο αιώνα, οι Έλληνες ονόμασαν μια Βουλή τους «Βουλή των δημάρχων». Οι Περιφέρειες πρέπει να μικραίνουν τόσο ώστε να μη συγχέονται τα καθήκοντα του βουλευτή με του δημάρχου. Ο κανόνας τηρήθηκε στην Αττική. Όσο για τη φωνή των πολιτών, ο στόχος κάθε πολιτισμένης κοινωνίας είναι ν’ ανέβει σ’ εκείνο το επίπεδο όπου οι κραυγές δεν σβήνουν τους ψιθύρους της λογικής.
 
Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή χρονιά!
 
Εγώ σας ευχαριστώ. Συνεχίστε την ωραία δημοσιογραφική προσπάθεια.  Χρόνια πολλά σε όλους!

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''