iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Θάνος Ασκητής:
''Ένας δήμαρχος με υγιή
ερωτική ζωή είναι καλύτερος''


Μια συζήτηση με τον Θάνο Ασκητή είναι πάντα ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη.
Όταν μάλιστα ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων ψυχιάτρων δεν διστάζει να απαντά με βαθιά ειλικρίνεια και στην πιο δύσκολη ερώτηση, τότε η δημοσιογραφική ''συνταγή'' πετυχαίνει. Ας απολαύσουμε μαζί σε 1200 λέξεις αυτό το πινκ πονκ ερωταπαντήσεων που διήρκησε μία ώρα στο γραφείο του.
 
Επιστρέφετε στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙ.ΝΑΛ. μετά από 15 χρόνια. Έκπληξη μεγατόνων!
 
Το 2003 όπως θυμάσαι παραιτήθηκα για το ασυμβίβαστο, επιλέγοντας την επιστήμη και την εργασία μου από τη βουλευτική έδρα του ΠΑΣΟΚ που είχα εκλεγεί. Η πολιτική εκείνη την εποχή δεν με ''γέμιζε''. Με απογοήτευσε βαθιά. Το 2000 είχα μπει με όνειρα τα οποία ''ψαλιδίστηκαν''. Επίσης είχα δύο μικρά παιδιά τότε που έπρεπε να τα ζήσω. Αγαπούσα και αγαπώ τη δουλειά μου. Η ιατρική είναι το πάθος μου. Ήμουν ο μόνος που αποχώρησα.
 
Γιατί γυρίζετε όμως? 
 
Για να συμπληρώσω τον κύκλο. Είναι μία εκκρεμότητα. Η αγωγή υγείας που θέλω να προάγω. Δεν θα ασχοληθώ με τίποτε άλλο. Δεν ξέρω κάτι άλλο. Η πολιτική μου οριοθέτηση, αν εκλεγώ, θα είναι περιορισμένη στην παιδεία και στην υγεία. Θα με ρωτήσεις εύλογα ''πρέπει να γίνεις βουλευτής για να τα κάνεις αυτά".Πρέπει να έχεις πολιτική στήριξη για να τα κάνεις. Το σχεδιό μου είναι μεγάλος εθνικός φορέας αγωγής της υγείας που θα αναφέρεται στα δύο φύλα. Οι τρεις σταθμοί της ζωής είναι το παιδί και η εφηβεία, ο γάμος και η γονιμότητα και η ποιότητα ζωής της μέσης και τρίτης ηλικίας. Αυτός θα είναι ο εθνικός φορέας υγείας.
Η αντισύλληψη, η σεξουαλικότητα, το κάπνισμα, οι σχέσεις των ανθρώπων - γι αυτό και ονειρεύομαι να δημιουργήσω μία Σχολή Γάμου. Γιατί δύο άνθρωποι θέλουν να παντρευτούν? Το μεγαλύτερο αγαθό της αυτονομίας είναι η αυτογνωσία. Και οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν αυτογνωσία γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί.
 
Μα έχετε ήδη διατελέσει σύμβουλος σε τρεις υπουργούς παιδείας. Γιώργο Παπανδρέου, Μαριέτα Γιαννάκου και Ανδρέα Λοβέρδο.
 
Ναι και μάλιστα με τη σπουδαία υπουργό, το τονίζω σπουδαία, κ. Γιαννάκου καίτοι πολιτικά ''αντίπαλοι'' ενστερνίστηκε το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Κάναμε το κοινωνικό σχολείο με τον κ. Λοβέρδο. Πρέπει λοιπόν να συνεχιστούν όλα αυτά. Γιατί η πολιτική ξεκινά από το σπίτι. Αν το σπίτι σου δυστυχεί όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα. 
 
Συμφωνείτε με την κρατούσα τακτική οι υπουργοί να τοποθετούνται όπου θέλει ο πρωθυπουργός?
 
Διαφωνώ. Φανταστείτε να μου πει ο πρωθυπουργός "κ. Ασκητή σας διορίζω υπουργό εξωτερικών". Τι να πάω να κάνω? Να πω τί? Στο παιδείας ας πούμε ναι μπορώ να προσφέρω ουσιαστικά. Τι σημαίνει είμαι ανοικτός στην πρόταση του πρωθυπουργού? Είμαι διατεθειμένος γι αυτό που γνωρίζω. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τα πάντα. Μπορώ όμως να κάνω αυτό που έμαθα. Αυτό που σπούδασα και εργάζομαι. Η πολιτική άλλωστε είναι ένα παζλ εξειδικευμένων πρωταγωνιστών.
 
Αν δεν εκλεγείτε, κάνω τον συνήγορο του διαβόλου...
 
Θα ξαναγυρίσω στην ιατρική μου καρέκλα. Εδώ που κάθομαι τώρα. Γιατί από αυτή δεν πρόκειται να φύγω ποτέ. Πηγαίνω να κάνω αγώνα στη δυτική Αττική. Στον δυτικό τομέα της Β' Αθηνών. Εκεί που είναι ο πιο αγνός, καθαρός και φτωχός αλλά έντιμος λαός. Στρατεύομαι με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά. Ο χώρος μου πάντα ήταν το ΠΑΣΟΚ με τα καλά και τα κακά του. Είμαστε ένα μικρό κόμμα πλέον απόρροια της μακράς εξουσίας, αλλά και της διαφθοράς του ΠΑΣΟΚ. Αλλά σήμερα πιστεύω ότι το  ΚΙΝΑΛ θα μας οδηγήσει σε μια πραγματικά Ευρωπαική Ελλάδα. Στην  πολιτική δεν πηγαίνω ούτε για δόξα, ούτε για χρήματα. Θέλω απλώς να βοηθήσω να πάμε ένα βήμα μπροστά τη χώρα. Δεν είχα το μικρόβιο της πολιτικής ποτέ. 
 
Μιλήσατε για τους κύκλους της ζωής. Πότε καταλαβαίνουμε πότε έχει κλείσει ή δεν έχει κλείσει ένας κύκλος? Ποιό είναι αυτό το ένστικτο?
 
Κατ αρχάς ο κύκλος είναι βιολογικός. Αναπόφευκτα το ρολόι ξεκινά από τη ζωή και καταλήγει στον θάνατο. Οι κύκλοι της ζωής που σου δίνουν την υπαρξή σου, είναι το παιδί. Η συνέχεια της ζωής σου. Και το άλλο είναι να προσφέρεις με τις δυνάμεις σου την καλύτερη ποιότητα ζωής στην οικογένεια και τον τόπο σου. Παρενθετικά οι Έλληνες δυστυχώς δεν αγαπάνε τον τόπο τους. Έχουν αναπτύξει ένα εγωπαθητικό συμφέρον. Οι κύκλοι της ζωής συνεπώς πρέπει να έχουν αξία και να αισθάνεσαι καλά ότι γεμίζουν τη ζωή σου. Να ξέρεις τι θέλεις και να το διεκδικείς με όλο σου το είναι. 
 
Τι κρίμα, πόσοι νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια...
 
Πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Είναι σπουδαία μυαλά, σπούδασαν εδώ και ξενιτεύτηκαν. Ο πληθυσμός μας γερνάει, φθίνει. Δεν γεννιούνται παιδιά. Το ζευγάρι που απομονώνεται και δεν μιλάει, δεν έχει επαφή. Οι σχέσεις σιωπής, ένα ομότιτλο βιβλίο που ετοιμάζω. σύντομα. 
 
Γιατί δεν ανοίγονται οι άνθρωποι γιατρέ?
 
Γιατί έχουν μάθει το αντίθετο. Να ''κλειδώνονται''. Βολεύονται μέσα στη σιωπή. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις όταν δεν έχεις μάθει να μιλάς. Όταν έχεις βιώσει τσακωμούς των γονιών σου και δεν θέλεις να τους ξαναζήσεις. Μην ξεχνάς κάτι σημαντικό, η σεξουαλικότητα απελευθερώθηκε, αλλά οι άνθρωποι μείωσαν την ερωτική επαφή τους. Περίεργο! Οικονομική κρίση, μιζέρια προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις. Όταν δεν μπορείς να ζήσεις πώς να δεσμευτείς? Η Ελλάδα πέρασε τριάντα χρόνια ζωής life style. Η ψευτοευμάρεια τώρα χάθηκε. Η χώρα αυτή δεν υπάρχει πιά. Είναι φτωχή. Και οι άνθρωποι έχασαν την ποιότητα ζωής που είχαν. Είναι επώδυνο αυτό. 
 
Με δύο λόγια, τι πιστεύετε πώς έφταιξε και συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι?
 
Το κράτος δεν είχε πάρει κανένα μέτρο πρόληψης και ο καθένας σήκωνε μία μάντρα αυθαίρετα και έλεγε εδώ είναι το σπίτι μου. Αδιαφορώντας ότι μπορεί να καεί και ο ίδιος. Χωρίς να σκέφτεται κανείς το πολιτικό κόστος. Φοβάμαι ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτή την περιοχή από πλευράς του κράτους ώστε να μην υπάρξει ξανά εκατόμβη θυμάτων. Πρέπει να γίνουν τομές. Χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος.
 
Το ταξίδι - γενικά στη ζωή - δεν είναι πολύ γοητευτικό?
 
Βέβαια. Και ειδικά στην πολιτική είναι πολύ γοητευτικό. Θα το ξαναζήσω στην προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά βρισκόμαστε. Βαριέμαι αφόρητα να βλέπω να προσάπτει λάθη ο ένας στον άλλον. Εγώ προβάλω τις δικές μου θέσεις, ιδέες και προτάσεις. Εγώ δεν υβρίζω κανέναν. Αν ο κόσμος το αναγνωρίσει ως θετικό ας με ψηφίσει. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου.
 
Αναρωτιέμαι αν είναι πιο αποτελεσματικός ένας πολιτικός, είτε πρωθυπουργός,  είτε υπουργός, είτε βουλευτής, είτε δήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος όταν έχει μία υγιή ερωτική ζωή?
 
Σαφέστατα είναι πιο αποτελεσματικός και λειτουργεί καλύτερα. Μην έχεις καμία αμφιβολία. Αν δεν έχεις καλή προσωπική ζωή πώς θα πας να διοικήσεις και να πάρεις σωστές αποφάσεις? Πώς θα δώσεις τα φώτα σου όταν εσύ έχεις καμένες λάμπες? Είναι λογικό. Ασφαλώς αποτελεί προυπόθεση για καλύτερη δημόσια διοίκηση να έχεις μια καλή προσωπική ζωή. Να γνωρίζεις τους ρόλους που σου δίνει η ζωή. Η σεξουαλικότητα, η επικοινωνία, ο ρόλος του γονέα, η συναισθηματική διαχείριση. Εννοείται πως ένας πολιτικός πρέπει να έχει οικογένεια. Να έχει εργαστεί. Να έχει ζήσει μέσα στην κοινωνία. Δεν πιστεύω στα ''γονίδια'' των πολιτικών και τα ''τζάκια''. Ο πολιτικός πρέπει να είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος μέσα από την κοινωνία. Να μιλάει με την κοινωνία. Έχει προσωπικό ρόλο. Ως σύζυγος, ως σύντροφος, ως γονιός, ως επαγγελματίας και στο επαναλαμβάνω ναι να έχει σεξουαλική ζωή. Να είναι ένας γεμάτος άνθρωπος συναισθηματικά, λειτουργικά και κοινωνικά. Και όχι στερημένος. Και ό,τι κάνει να το κάνει συνειδητά.
 
Ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερο θέμα της σύγχρονης κοινωνίας?
 
Το περιβάλλον. Εκεί είναι η παιδεία και η υγεία. Το περιβάλλον αντανακλά  στην παιδεία και έχει επιπτώσεις στην υγεία. Το περιβάλλον δεν είναι μόνο εγώ. Είναι κι εσύ. Οι νόμοι πρέπει να είναι αυστηροί. Όπως στην Αμερική. Ζούμε στην Ελλάδα που η ανοχή δεν γίνεται ενοχή. Και η Δημοκρατία υφίσταται εκεί που υπάρχει ανθρώπινη ωριμότητα., Εδώ υπάρχει αναρχία, αυταρχισμός, ασυδοσία. Έχουμε καταστρέψει την Ελλάδα. Την ρυπαίνουμε, την καίμε, την απαξιώνουμε.
 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
 
Κι εγώ ευχαριστώ. Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση.
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διδάκτορας της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στην θεραπευτική ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1985 ασκεί κλινική Ψυχιατρική και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 2000 και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 1994 έως και σήμερα, ασκώντας ενεργά την κλινική Ψυχιατρική, 

Από το 1987, μέσα από τα Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα μίλησε ανοικτά για τα θέματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικότητας, εστιάζοντας σε τηλεοπτικά προγράμματα πάνω από 30 χρόνια, απομυθοποιώντας το ψυχιατρικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, ενώ έχει εκδώσει επτά βιβλία αναφορικά με την ψυχική και σεξουαλική συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου:

Είναι γεννημένος στη Χίο, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών