Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπύρος Λιβαθινός:
''Δεν θα προδώσω
την εμπιστοσύνη των πολιτών''


Σπύρος Λιβαθινός. Ένα όνομα στον χώρο του Ελληνικού αθλητισμού., το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυταπάρνηση, το φιλότιμο και την αφοσίωση στην ομάδα.
''Όλα για την ομάδα, τους συμπαίκτες, τον σεβασμό στον αντίπαλο'' θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πολύχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας του Σπύρου Λιβαθινού στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τον Παναθηναικό. Τι σημασία έχουν αυτά θα αναρωτηθεί κάποιος για έναν υποψήφιο δήμαρχο, τριάντα χρόνια μετά την τελευταία φορά ''που πάτησε στο χορτάρι του γηπέδου''. Τεράστια είναι η απάντηση, γιατί αποδεικνύει τον χαρακτήρα, την εντιμότητα και τη φιλοσοφία του ανθρώπου. Του αθλητή πλέον της... τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Λιβαθινός ''ρίζωσε'' στην περιοχή  εδώ και τέσσερις δεκαετίες και τη λάτρεψε. Και κάποια στιγμή έκρινε με την οικογενειά του πως ήρθε η ώρα να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις την κοινωνία. Τους συμπολίτες. Δηλαδή τους ''συμπαίκτες'' του.  Στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου Μαραθώνα, δεκάδες άνθρωποι με κατάρτιση, αξιοπρέπεια, γνώση και όρεξη για δουλειά σε ένα πολυσσυλεκτικό ψηφοδέλτιο, νίκης όπως ελπίζει το επιτελείο του στη ''Συμμαχία''.
Ο Σπύρος Λιβαθινός στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
  • Πώς έχουν κυλήσει οι πρώτοι δύο μήνες της προεκλογικής σας εκστρατείας, από τη μέρα που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας? Νιώθετε σε πορεία πρωταθλητισμού?

  • Είναι αλήθεια ότι αθλητισμός και πολιτική έχουν πολλά κοινά. Για να πετύχεις και στους δύο τομείς χρειάζεται να συνθέτεις αρμονικά διαφορετικές προσωπικότητες. Να παίρνεις από το κάθε μέλος της ομάδας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να πείθεις τους συνεργάτες σου ότι το «εμείς» μπαίνει κάτω από το «εγώ». Υπάρχει, όμως, και μία εξαιρετικά σημαντική διαφορά: Στον αθλητισμό η επιτυχία ή η αποτυχία σου επηρεάζει απλά τα συναισθήματα των ανθρώπων, τη χαρά και τη λύπη. Στην πολιτική επηρεάζει τις ίδιες τους τις ζωές. Άρα οι ευθύνες είναι πολύ μεγαλύτερες. Στη διοίκηση ενός Δήμου η λέξη «πρωταθλητισμός» μπορεί να ταυτιστεί μόνο με την παραγωγή έργου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συνεπώς κάθε χρήση της σε προεκλογική περίοδο φαντάζει κάπως αδόκιμη.

  • Και, δυστυχώς, οι ζωές των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι...

  • Η αλήθεια είναι ότι στον Δήμο μας το πρώτο και κυριότερο μέλημα όλων μας είναι να βρούμε ξανά το χαμόγελο και την αισιοδοξία μας. Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη αποστολή που έχουμε μπροστά μας όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι. Να πείσουμε τον κόσμο να παλέψει και να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Η απογοήτευση γύρω μας είναι και εύλογη και σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Μετά μάλιστα και την τελευταία προκλητική τηλεοπτική συνέντευξη του απερχόμενου Δημάρχου, νομίζω ότι εκτός από την απογοήτευση, ξεχειλίζει και η οργή προς το συγκεκριμένο πρόσωπο.

  • Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για όσα υποστήριξε ο κ. Ψινάκης στην εκπομπή «Αυτοψία»;

  • Τι να σχολιάσω για έναν άνθρωπο που υποστηρίζει ότι κοιμάται ήσυχος τα βράδια, όταν ακόμη θρηνούμε την απώλεια εκατό ανθρώπινων ψυχών; Όχι, δεν σκοπεύω να αφιερώσω ότι μισή λέξη. Ό,τι είχα να πω το λέω εδώ και τρία χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2016) όταν και παραιτήθηκα από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Η άποψή σας για το εισαγγελικό πόρισμα που εκδόθηκε;

  • Λυπάμαι, απλά, που στη σημερινή Ελλάδα οι ευθύνες για την απώλεια εκατό ανθρώπων χαρακτηρίζονται ως πλημμέλημα. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε οποιαδήποτε κοινωνία να αμφισβητούνται ή να σχολιάζονται αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ωστόσο ελάτε εσείς στους συγγενείς των θυμάτων, κοιτάξτε τους στα μάτια και πείτε τους ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για το θάνατο των ανθρώπων τους.

  • Αντιλαμβάνομαι ότι κι εσείς αισθάνεστε απογοητευμένος και οργισμένος.

  • Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτοικος του Δήμου μας που δεν βιώνει αυτά τα συναισθήματα.

  • Είπατε όμως ότι η απογοήτευση πρέπει να νικηθεί. Τι χρειάζεται, ο κόσμος για να μη λυγίσει υπό το βάρος των συναισθημάτων του;

  • Χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματά του. Ανθρώπους που να του εμπνεύσουν εμπιστοσύνη. Ένα πρόγραμμα και μια ομάδα συνεργατών που να τον πείσει ότι μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του. Χρειάζεται να νιώσει ότι ο άνθρωπος που τον κοιτά διαθέτει καθαρά μάτια και δεν πρόκειται να τον ξεγελάσει. Γιατί ο κόσμος αισθάνεται απόλυτα δικαιολογημένα δυσπιστία απέναντι σε ότι ταυτίζει με τον όρο «πολιτική». Αυτός είναι και ο λόγος που ολόκληρη η προεκλογική καμπάνια της Συμμχίας στηρίζεται αποκλειστικά στην παρουσίαση του προγράμματος, της φιλοσοφίας, των ιδεών και των στελεχών της.

  • Παρατηρώ δημοσιογραφικά ότι πολιτικοί αντίπαλοί σας επιχειρούν να σας αποδώσουν την ταμπέλα των «Ψινάκηδων».

  • Ο τρόπος που επιλέγει κάθε συνδυασμός να επικοινωνήσει με τον κόσμο, αντανακλά και τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα του Δήμου μας. Αν οι αντίπαλοί μας θέλουν να επενδύσουν στις επιθέσεις είτε προς το πρόσωπό μου, είτε προς το συνδυασμό μας, είναι ελεύθεροι να το πράττουν. Ο καθένας πραγματοποιεί τις επιλογές του και στο τέλος όλοι μας θα αξιολογηθούμε από τους πολίτες του Δήμου μας.

  • Δεν σας ενοχλούν, όμως, οι επιθέσεις που δέχεστε;

  • Όχι, για ποιο λόγο να με ενοχλούν; Ουδέποτε με ενοχλούσε η υποκρισία. Ανέκαθεν με άφηνε παγερά αδιάφορο.

  • Τι εννοείτε;

  • Μου ζητάτε να σας απαντήσω αν με ενοχλούν άνθρωποι που από τη μια πλευρά χαρακτηρίζουν τους 100 υποψηφίους συμβούλους της παράταξης Ψινάκη ως «καταστροφείς του τόπου μας» και την ίδια ώρα στελεχώνουν τους συνδυασμούς τους με… υποψήφιους των «Πολιτών». Τι περισσότερο να προσθέσω εγώ; Επαναλαμβάνω, ο κόσμος θα μας αξιολογήσει και θα μας κρίνει με την ψήφο του. Προσωπικά, επιλέγω να μένω στην ουσία των εκλογών που δεν είναι άλλη από την επόμενη μέρα του Δήμου μας.

  • Προχωρώντας μέρα με τη μέρα η παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού σας, διακρίνουμε μια προσπάθεια σύνθεσης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές αφετηρίες.

  • Να ξεκαθαρίσω, αρχικά, ότι στα δικά μας μάτια δεν υπάρχουν ''ταμπέλες''. Δεν υπάρχουν «Ψινακικοί», «Λουιζικοί», «Τζιλαβικοί», «Ζαγαρικοί», «Μεξικοί» κ.ο.κ. Υπάρχουν μόνο συμπολίτες μας που επιθυμούν να συνεισφέρουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου μας. Είτε με τις εμπειρίες τους, είτε με την τεχνογνωσία τους, είτε με τις ιδέες τους, είτε με τη διάθεσή τους να προσφέρουν στα κοινά.

  • Με ποια κριτήρια στελεχώνονται τα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας;

  • Με μοναδικό γνώμονα την επόμενη μέρα. Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε επεξεργαστεί με τους συνεργάτες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου Μαραθώνα και η στελέχωση των ψηφοδελτίων γίνεται με κριτήριο τη σύνθεση μιας ομάδας διοίκησης που δεν θα αποτελείται απλά από τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους, αλλά απ’ όλα τα στελέχη του συνδυασμού μας. Ταυτόχρονα με τα ψηφοδέλτια της Συμμαχίας στελεχώνονται και οι ομάδες εργασίας που θα έχουν ενεργό ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών.

  • Το πρόγραμμα σας είναι ολοκληρωμένο; Είναι αυτό που παρουσιάσατε εδώ και δύο μήνες στην επίσημη ιστοσελίδα του συνδυασμού σας;

  • Όχι, το πρόγραμμα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα αντανακλά τους βασικούς πυλώνες των ιδεών μας. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Συμμαχίας θα παρουσιαστεί προς αξιολόγηση στους πολίτες του Δήμου Μαραθώνα, πριν από τις εκλογές. Ο λόγος είναι απλός: Εδώ και δύο μήνες διενεργούμε διαδικτυακή διαβούλευση με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Δήμο μας. Επιπλέον, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιούμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με συλλόγους και φορείς των τεσσάρων διαμερισμάτων, προκειμένου να ακούσουμε και τις δικές τους προτάσεις. Η σύνθεση, λοιπόν, του δικού μας σχεδιασμού, αλλά και των προτάσεων των πολιτών/συλλόγων/φορέων θα οδηγήσει στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Συμμαχίας, το οποίο – ούτως ή άλλως – βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας του.

  • Αν κρίνουμε, πάντως, από την προεκλογική σας καμπάνια επενδύετε στην άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

  • Μα, αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος της φιλοσοφίας μας. Ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι έχει δίπλα του μια δημοτική αρχή που τον σέβεται, τον εκτιμά, που παλεύει για να δώσει λύσεις σε χρόνια και καθημερινά προβλήματά του. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη στον κόσμο! Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να τον πείσουμε να έχει ενεργή συμμετοχή στην αναγέννηση του Δήμου μας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές: Να συμβάλλω ώστε να διώξουμε την απογοήτευση από το σύνολο της κοινωνίας μας. Από κάθε διαμέρισμα του Δήμου, από κάθε γειτονιά, από κάθε κατοικία, από κάθε επιχείρηση.

  • Πιστεύετε ότι μπορείτε να το πετύχετε σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ολοκληρωτικής κατάρρευσης;

  • Δεν αρκεί να το πιστεύουμε, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου. Είμαστε υποχρεωμένοι να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διοίκησης του Δήμου, να τους πείσουμε να το εμπιστευτούν και εν συνεχεία να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη απογοήτευση.

  • Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα;

  • Να αντιληφθούν τη δύναμη της ψήφου τους. Να αξιολογήσουν προγράμματα, πρόσωπα, θέσεις, τεχνογνωσία και να επιλέξουν την πρόταση εκείνη που κρίνουν ότι θα οδηγήσει τον Δήμο μας σε μονοπάτια ευημερίας. Να μην παρασυρθούν από ισοπέδωση προσώπων και θεσμών (φαινόμενα που, δυστυχώς, είναι της μόδας σε ολόκληρη τη χώρα) και να συμμετάσχουν ενεργά σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της κοινωνίας μας. Όποια επιλογή κι αν πράξουν θα είναι πολύ πιο χρήσιμη από το να επιλέξουν να απέχουν, βυθισμένοι στην απογοήτευσή τους.

  • Σας ευχαριστώ θερμά.

  • Κι εγώ για την ευγενική φιλοξενία.

    Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
  • ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''